Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Panowie co Wam powiem to Wam powiem ale Wam powiem :) że jak patrzę na Wasze nowe domy z grafitowym styro gdzie macie po 15,18 czy nawet 20cm tego na ścianach, ocieplone posadzki, 3 szybowe okna, podłogówki a na swoją poniemiecką budę na grzejnikach to na razie ta stara buda nie wygląda wcale tak źle :)

Zobaczymy co będzie dalej.

A jakie temp dzienne masz w chałupie ?Nie pamiętam czy masz sterownik pokojowy-jeśli taki ,to jakie temp i histereza ?

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja za zeszły sezon (od 11.11.2017) zużyłem za 1450 zł CO, CWU nie podaję bo były wtedy 2 osoby a teraz jest 4.

Coś ci dużo wychodzi.

Jak podajesz 900 zł przy COP=3 tzn że twój dom zjada faktycznie ponad 9 000 kWh czyli masz go na poziomie 77 kWh/m2. Przy taki parametrze pompa ma prawo bytu.

Czytaj ze zrozumieniem. Podaję łączny koszt CO + CWU ...

Panowie co Wam powiem to Wam powiem ale Wam powiem :) że jak patrzę na Wasze nowe domy z grafitowym styro gdzie macie po 15,18 czy nawet 20cm tego na ścianach, ocieplone posadzki, 3 szybowe okna, podłogówki a na swoją poniemiecką budę na grzejnikach to na razie ta stara buda nie wygląda wcale tak źle :)

Zobaczymy co będzie dalej.

Panie, bo poniemieckie lepsze ;-) - patrz proszki do prania, 100-letnia autostrada wstydu, wyglądająca lepiej niż nasza po 10 latach ... Naszym domkom to nawet grafit nie pomoże.

"Podwyżki cen w 2019 roku. Prąd może zdrożeć nawet o 40%. Na tym nie koniec"

Nie oglądasz TVP(iS) -obiecują dopłaty wszystkim osobom fizycznym , czyli zapłacimy za prundt w chlebie,paliwie,jajkach,itp.itd

A kolejni raczej podobnie postąpią-idąc za słowami prezesa TVP(iS) "ciemny lud to kupi"...

Najgorsze jest to ,że prawdę prawi...niestety.

Czytaj ze zrozumieniem. Podaję łączny koszt CO + CWU ...

Faktycznie podajesz łącznie, czyli samo CO wychodzi ci na poziomie ok. 51kWh/m2

Sama pompa to koszt około 14tys.

20tys to kosztowała pompa , bojler 300l , cały osprzęt , i całe podłączenie kotłowni ...

Ok. stąd ta różnica.

A jakie temp dzienne masz w chałupie ?Nie pamiętam czy masz sterownik pokojowy-jeśli taki ,to jakie temp i histereza ?

Mam system radiowych głowic termostatycznych z czujnikami temperatury i wilgotności, każde pomieszczenie programowane indywidualnie, to tak pozostałość po sterowaniu z kotła groszkowego, niby taki zacofany ten kocioł ale przy pompach to jeszcze marzenia :)

Temperatury utrzymuje jak przy groszku od 23 do 25 stopni, tak to nie pomyłka :)

W godzinach nocnych w zależności od pomieszczeń temp. zadana jest obniżana od 1 do 1,5 stopnia.

Aha, nowa kotłownia też jest ogrzewana grzejnikiem c33, tam temp jest zadana na 20 stopni i podnoszona do 24 w godzinach od 16 do 21-ej, chętniej tam teraz korzystamy z prysznica, jest większa kabina.

Mam system radiowych głowic termostatycznych z czujnikami temperatury i wilgotności, każde pomieszczenie programowane indywidualnie, to tak pozostałość po sterowaniu z kotła groszkowego, niby taki zacofany ten kocioł ale przy pompach to jeszcze marzenia :)

Temperatury utrzymuje jak przy groszku od 23 do 25 stopni, tak to nie pomyłka :)

W godzinach nocnych w zależności od pomieszczeń temp. zadana jest obniżana od 1 do 1,5 stopnia.

Aha, nowa kotłownia też jest ogrzewana grzejnikiem c33, tam temp jest zadana na 20 stopni i podnoszona do 24 w godzinach od 16 do 21-ej, chętniej tam teraz korzystamy z prysznica, jest większa kabina.

Wygląda naprawdę dobrze-a jakie temp na CO ?

Rozumiem że już psychicznie sie oswoiłeś z tym :

"Podwyżki cen w 2019 roku. Prąd może zdrożeć nawet o 40%. Na tym nie koniec"..........

Oswoiłem się na tyle, że do 31-12-2020 mam gwarantowane ceny na dotychczasowym poziomie tj I-58 gr brutto; II-24 gr brutto

A potem zobaczymy... , może PV założę albo sprzedam to co mam i na 90m2 w parterze zamienię, więc koszty będę miał te same co dziś, na starość wystarczy aż nadto.

Edytowane przez J&D

Dla mnie sprawa jest jasna :

dobry sprzęt + mądre sterowanie -ot i cały Twój "sekret"...

Naprawdę fajnie-jestem ciekaw jak Ci wyjdzie cały sezon.

Myślę że jakby przytrzymało ze 3 tygodnie po -20 chociaż to też swoje wciągnie, pewnie z 1200 albo z 1500 by pożarła ale może jeszcze tak spadną temperatury to będzie dane nam zobaczyć :) Też jestem ciekaw jak zamknie się sezon czy nawet pełny rok.

Co mam docieplone chyba lepiej jak większość z tutaj piszących to dach. Widziałem ile spadło spalanie jeszcze na grochu po ociepleniu dachu i po montażu pompy jeszcze zostało dorzucone bardzo grubo wełny na strop. Na górze bardzo rzadko się zdarza żeby grzejniki "odpalały", to co idzie schodami nie ma gdzie uciec bo dach trzyma i grzejniki bezrobotne :)