bobrow 03.12.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Panowie co Wam powiem to Wam powiem ale Wam powiem że jak patrzę na Wasze nowe domy z grafitowym styro gdzie macie po 15,18 czy nawet 20cm tego na ścianach, ocieplone posadzki, 3 szybowe okna, podłogówki a na swoją poniemiecką budę na grzejnikach to na razie ta stara buda nie wygląda wcale tak źle Zobaczymy co będzie dalej. A jakie temp dzienne masz w chałupie ?Nie pamiętam czy masz sterownik pokojowy-jeśli taki ,to jakie temp i histereza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.12.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Ja za zeszły sezon (od 11.11.2017) zużyłem za 1450 zł CO, CWU nie podaję bo były wtedy 2 osoby a teraz jest 4. Coś ci dużo wychodzi. Jak podajesz 900 zł przy COP=3 tzn że twój dom zjada faktycznie ponad 9 000 kWh czyli masz go na poziomie 77 kWh/m2. Przy taki parametrze pompa ma prawo bytu. Czytaj ze zrozumieniem. Podaję łączny koszt CO + CWU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.12.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 A tu podawałeś że pompa kosztuje: Więc jak to jest, 14 tyś zł czy 20 tyś. zł. Sama pompa to koszt około 14tys. 20tys to kosztowała pompa , bojler 300l , cały osprzęt , i całe podłączenie kotłowni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 03.12.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Panowie co Wam powiem to Wam powiem ale Wam powiem że jak patrzę na Wasze nowe domy z grafitowym styro gdzie macie po 15,18 czy nawet 20cm tego na ścianach, ocieplone posadzki, 3 szybowe okna, podłogówki a na swoją poniemiecką budę na grzejnikach to na razie ta stara buda nie wygląda wcale tak źle Zobaczymy co będzie dalej. Panie, bo poniemieckie lepsze - patrz proszki do prania, 100-letnia autostrada wstydu, wyglądająca lepiej niż nasza po 10 latach ... Naszym domkom to nawet grafit nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.12.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 "Podwyżki cen w 2019 roku. Prąd może zdrożeć nawet o 40%. Na tym nie koniec" Nie oglądasz TVP(iS) -obiecują dopłaty wszystkim osobom fizycznym , czyli zapłacimy za prundt w chlebie,paliwie,jajkach,itp.itd A kolejni raczej podobnie postąpią-idąc za słowami prezesa TVP(iS) "ciemny lud to kupi"... Najgorsze jest to ,że prawdę prawi...niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.12.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Panowie trzymajcie wątek wolny od aspektów politycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.12.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Panowie trzymajcie wątek wolny od aspektów politycznych. Ok-o Kurskim (nie okręcie podwodnym:stirthepot:) może było nie potrzebne, ale reszta to fakt oraz bardzo realne przypuszczenie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.12.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Ne chciałbym by za kilkanaście minut wątek przeobraził się w burdę o politycznym zabarwieniu. Tylko tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 03.12.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Czytaj ze zrozumieniem. Podaję łączny koszt CO + CWU ... Faktycznie podajesz łącznie, czyli samo CO wychodzi ci na poziomie ok. 51kWh/m2 Sama pompa to koszt około 14tys. 20tys to kosztowała pompa , bojler 300l , cały osprzęt , i całe podłączenie kotłowni ... Ok. stąd ta różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.12.2018 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 A jakie temp dzienne masz w chałupie ?Nie pamiętam czy masz sterownik pokojowy-jeśli taki ,to jakie temp i histereza ? Mam system radiowych głowic termostatycznych z czujnikami temperatury i wilgotności, każde pomieszczenie programowane indywidualnie, to tak pozostałość po sterowaniu z kotła groszkowego, niby taki zacofany ten kocioł ale przy pompach to jeszcze marzenia Temperatury utrzymuje jak przy groszku od 23 do 25 stopni, tak to nie pomyłka W godzinach nocnych w zależności od pomieszczeń temp. zadana jest obniżana od 1 do 1,5 stopnia. Aha, nowa kotłownia też jest ogrzewana grzejnikiem c33, tam temp jest zadana na 20 stopni i podnoszona do 24 w godzinach od 16 do 21-ej, chętniej tam teraz korzystamy z prysznica, jest większa kabina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.12.2018 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Mam system radiowych głowic termostatycznych z czujnikami temperatury i wilgotności, każde pomieszczenie programowane indywidualnie, to tak pozostałość po sterowaniu z kotła groszkowego, niby taki zacofany ten kocioł ale przy pompach to jeszcze marzenia Temperatury utrzymuje jak przy groszku od 23 do 25 stopni, tak to nie pomyłka W godzinach nocnych w zależności od pomieszczeń temp. zadana jest obniżana od 1 do 1,5 stopnia. Aha, nowa kotłownia też jest ogrzewana grzejnikiem c33, tam temp jest zadana na 20 stopni i podnoszona do 24 w godzinach od 16 do 21-ej, chętniej tam teraz korzystamy z prysznica, jest większa kabina. Wygląda naprawdę dobrze-a jakie temp na CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.12.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Panie, bo poniemieckie lepsze - patrz proszki do prania, 100-letnia autostrada wstydu, wyglądająca lepiej niż nasza po 10 latach ... Naszym domkom to nawet grafit nie pomoże. Eeee no, ja 5cm mam na zachodniej ścianie nawet 15 cm ale od wysokości stropu do szczytu tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.12.2018 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Eeee no, ja 5cm mam na zachodniej ścianie nawet 15 cm ale od wysokości stropu do szczytu tylko Dla mnie sprawa jest jasna : dobry sprzęt + mądre sterowanie -ot i cały Twój "sekret"... Naprawdę fajnie-jestem ciekaw jak Ci wyjdzie cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.12.2018 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Wygląda naprawdę dobrze-a jakie temp na CO ? Przestałem tam już zaglądać ale pogodówka zadaje gdzieś od 36 czy 37 na razie do max 39 chyba teraz było. O ile pamiętam to dla -15 jest ustawione bodajże 43 zasilanie ale pewny nie jestem, trzeba by zajrzeć tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 03.12.2018 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Rozumiem że już psychicznie sie oswoiłeś z tym : "Podwyżki cen w 2019 roku. Prąd może zdrożeć nawet o 40%. Na tym nie koniec".......... Oswoiłem się na tyle, że do 31-12-2020 mam gwarantowane ceny na dotychczasowym poziomie tj I-58 gr brutto; II-24 gr brutto A potem zobaczymy... , może PV założę albo sprzedam to co mam i na 90m2 w parterze zamienię, więc koszty będę miał te same co dziś, na starość wystarczy aż nadto. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez J&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.12.2018 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Eeee no, ja 5cm mam na zachodniej ścianie nawet 15 cm ale od wysokości stropu do szczytu tylko Jak tam wrażenia po kilku miesiącach karoka ? Nie zamarzles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.12.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dla mnie sprawa jest jasna : dobry sprzęt + mądre sterowanie -ot i cały Twój "sekret"... Naprawdę fajnie-jestem ciekaw jak Ci wyjdzie cały sezon. Myślę że jakby przytrzymało ze 3 tygodnie po -20 chociaż to też swoje wciągnie, pewnie z 1200 albo z 1500 by pożarła ale może jeszcze tak spadną temperatury to będzie dane nam zobaczyć Też jestem ciekaw jak zamknie się sezon czy nawet pełny rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.12.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Jak tam wrażenia po kilku miesiącach karoka ? Nie zamarzles ? Hmmm? no właśnie chodzi o to że na razie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.12.2018 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Hmmm? no właśnie chodzi o to że na razie nie No i gites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.12.2018 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Co mam docieplone chyba lepiej jak większość z tutaj piszących to dach. Widziałem ile spadło spalanie jeszcze na grochu po ociepleniu dachu i po montażu pompy jeszcze zostało dorzucone bardzo grubo wełny na strop. Na górze bardzo rzadko się zdarza żeby grzejniki "odpalały", to co idzie schodami nie ma gdzie uciec bo dach trzyma i grzejniki bezrobotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts