Gość Arturo72 04.12.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Nie chcę się kłócić , ale po co taka mocna ? Jak mocna ? Obciążenie cieplne wynosi 7,5kW a źródło ciepła,niezależnie jakie by bylo dobiera się pod wyliczone obciążenie cieplne. W tym wypadku wynosi ono właśnie 7,5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.12.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Cześć, Wg projektu 7,5 kW przy temp -20stopni około 3kW przy 1 stopniu. 4 osoby w domu dla CWU. Jakieś sugestie? w to z projektu nie uwierzę dla tak małego domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.12.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 ja mam na to inną teorię ( teraz mam) .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.12.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 ja mam na to inną teorię ( teraz mam) .. Możesz mieć własną teorię,wolny kraj,możesz miec słabsze urządzenie wzgl wyliczonego obciążenia cieplnego ale to Twoja indywidualna sprawa czy będziesz pon.określonej temp.szczekal zębami czy rozpalal ognisko. Prawidłowy dobór urządzenia grzewczego do domu jest taki jak pisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.12.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 i nie narzucam nikomu tak jak osoby związane z branżą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 04.12.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 7,5 kW to wyszło z obliczeń ze strony o cieple. Znalazłem w necie taki opis - że dobór powinien wyglądać ilość m2 powierzchni ogrzewanej x zapotrzebowanie + 0,25kW na każdą osobę do CWU. Stąd zakładam około 5kW - sporo osób piszę, że pompy taktują, trzeba coś zmieniać - chyba lepiej żeby sobie pompa pracowała cały czas. Na stronie vismanna wyliczyło mi pompę mocy 3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.12.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 7,5 kW to wyszło z obliczeń ze strony o cieple. Znalazłem w necie taki opis - że dobór powinien wyglądać ilość m2 powierzchni ogrzewanej x zapotrzebowanie + 0,25kW na każdą osobę do CWU. Stąd zakładam około 5kW - sporo osób piszę, że pompy taktują, trzeba coś zmieniać - chyba lepiej żeby sobie pompa pracowała cały czas. Na stronie vismanna wyliczyło mi pompę mocy 3kW. To się końcu zdecyduj, czy z projektu czy z obliczeń ze strony o cieple. Bo między 3kw a 7,5kw jakby nie patrzeć jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.12.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 nie słyszałem o PC która w tym samym czasie grzeje jednocześnie dom i CWU , może mało wiem , ale jeśli takich nie ma , po co dodawać coś na CWU , nie rozumiem tego , poza tym sprawdziłbym sobie ile w ostatnich latach było dni zimowych z temp. -20 ,, a na pewno słyszałem że w razie gdy sama sprężarka nie domaga w czasie superr wielkiego mrozu to jest algorytm który uruchamia w niej grzałki wspomagające .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 04.12.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Nie wiem taki wzór podstawiłem i wyszło Właśnie o to chodzi, żeby pompa pracowała jak najdłużej - jak trzeba będzie to niech dołączy grzałki kilka razy do roku i po sprawie. Ja się nie znam dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.12.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 i nie narzucam nikomu tak jak osoby związane z branżą .. A co ma branża wspólnego z doborem urządzenia grzewczego do projektowego obciążenia cieplnego ? Każdego urządzenia grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.12.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 nie wiem , nie pytaj mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 04.12.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 nie wiem , nie pytaj mnie Nie wiem ale sie wypowiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.12.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Nie wiem ale sie wypowiem..... głupio odpowiedziałem na głupie stwierdzenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.12.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 nie słyszałem o PC która w tym samym czasie grzeje jednocześnie dom i CWU , może mało wiem , ale jeśli takich nie ma , po co dodawać coś na CWU , nie rozumiem tego , poza tym sprawdziłbym sobie ile w ostatnich latach było dni zimowych z temp. -20 ,, a na pewno słyszałem że w razie gdy sama sprężarka nie domaga w czasie superr wielkiego mrozu to jest algorytm który uruchamia w niej grzałki wspomagające .. Nie ty pierwszy i nie ostatni. Jedna z metod doboru mocy urządzenia do podgrzewania CWU mówi żeby dobierać 0,25kw/1 osobę. Co wcale nie znaczy, że jest to metoda jedynie słuszna i obowiązująca:lol2: http://www.instsani.pl/237/ogolne-zasady-doboru-kotlow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.12.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ja tam nie jestem as od pomp ale moim zdaniem te 0,25kW/osobę to można sobie doliczać przy węglu, pellecie czy jeszcze tam czymś bo tam można grzać równolegle CO i CWU. Przy pompie zawór otwiera przypływ albo na CO albo CWU i gdy przyłączy na CWU mamy dostępne wszystkie kW pompy dla CWU jeśli odwrotnie to dla CO zatem nie rozumiem po co tu doliczać CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.12.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ja tam nie jestem as od pomp ale moim zdaniem te 0,25kW/osobę to można sobie doliczać przy węglu, pellecie czy jeszcze tam czymś bo tam można grzać równolegle CO i CWU. Przy pompie zawór otwiera przypływ albo na CO albo CWU i gdy przyłączy na CWU mamy dostępne wszystkie kW pompy dla CWU jeśli odwrotnie to dla CO zatem nie rozumiem po co tu doliczać CWU? tutaj http://www.e-instalacje.pl/a/pompy-ciepla-dobor-parametrow-6685.html http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id1916,jak-dobrac-parametry-pompy-ciepla masz o tej szkole właśnie z kolei tutaj na blogu karbona https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-dobrac-moc-pompy-ciepla/ Natomiast pojawia się jeszcze często kwestia dodania 2-3 kW z tytułu cwu. W ciepłym domu do 150m2, gdzie zazwyczaj mamy moce 6-8 kW, te 2-3 kW oznaczało by prawie 50% mocy. Większość pomp ze zintegrowanym zasobnikiem ma wbudowaną nagrzewnicę elektryczną. Zasobniki oddzielne, np. z Althermy, mają wbudowaną grzałkę 3 kW. Szczytowe zapotrzebowanie to rzeczywiście do 10 % sezonu. Przez większość sezonu pompa i tak ma zapas mocy. Przewymiarowanie pompy, zwłaszcza on/off z tytułu cwu, nie ma moim zdaniem sensu. jest prezentowany odmienny punkt widzenia - aczkolwiek, nie wiem skąd on wziął te 2-3kw na potrzeby CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 04.12.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Przymierzam się do przejścia na pc ale jeszcze nie podjąłem decyzji czy będzie to pompa powietrzna czy gruntowa. Mój dom to ok 170m2 - dół podłogówka góra grzejniki w pokojach plus podłogówka w łazience i korytarzu. Dom dobrze ocieplony. Czy ktoś może ma orientację jakie, bardzo przybliżone zużycie prądu może być oraz jakie różnice mogą być w zużyciu prądu pomiędzy tymi pompami? chcę założyć fotowoltaikę i nie wiem jaki zapas liczyć na pc. wiem że danych mało ale każda podpowiedź pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gussto 04.12.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 WitamJestem w trakcie budowy domu i planuję montaż pompy ciepła powietrze-woda wraz z ogrzewaniem CWU. Medium grzewcze tylko podłogówka bez grzejników. Dom 200m2 parter i piętro, ściany dwu warstwowe, styropian 18cm, grunt XPS 15cm, okna 3 szybowe, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Dostałem ofertę od instalatora na PC wraz z montażem. Instalator poinformował mnie, że roczne zużycie powinno wynieść około 8500 kWh. Wydaje mi się dość dużo. Czy ktoś z doświadczonych użytkowników może potwierdzić czy takie szacowane zużycie jest właściwe? Lokalizacja Szczecin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.12.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Przymierzam się do przejścia na pc ale jeszcze nie podjąłem decyzji czy będzie to pompa powietrzna czy gruntowa. Mój dom to ok 170m2 - dół podłogówka góra grzejniki w pokojach plus podłogówka w łazience i korytarzu. Dom dobrze ocieplony. Czy ktoś może ma orientację jakie, bardzo przybliżone zużycie prądu może być oraz jakie różnice mogą być w zużyciu prądu pomiędzy tymi pompami? chcę założyć fotowoltaikę i nie wiem jaki zapas liczyć na pc. wiem że danych mało ale każda podpowiedź pomocna. Na własne życzenie spieprzyles sobie dom ale to nie mój problem. Gruntowa grzeje z COP sredniorocznym 4 a powietrzna z COP3 czyli zużycie energii domu na c.o+cwu dzielisz na 4 i na 3 i porownujesz różnicę w zużyciu. W moim przypadku czyli 5500kWh na c.o i 4000kWh na cwu czyli 9500kWh powietrzna daje zużycie ok.3300kWh a gruntowa dałaby 9500/4=2370kWh. Różnica ok.1000kWh na korzyść gruntowej czyli w moim przypadku ok.300zl rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 04.12.2018 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Na własne życzenie spieprzyles sobie dom ale to nie mój problem. Gruntowa grzeje z COP sredniorocznym 4 a powietrzna z COP3 czyli zużycie energii domu na c.o+cwu dzielisz na 4 i na 3 i porownujesz różnicę w zużyciu. W moim przypadku czyli 5500kWh na c.o i 4000kWh na cwu czyli 9500kWh powietrzna daje zużycie ok.3300kWh a gruntowa dałaby 9500/4=2370kWh. Różnica ok.1000kWh na korzyść gruntowej czyli w moim przypadku ok.300zl rocznie. Nic ująć, choć dodać to skromnie bym stwierdził, że w tych czasach gruntową to tylko bogacze lub desperaci, ew. posiadacze 500m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts