Szklara 04.12.2018 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Witam Jestem w trakcie budowy domu i planuję montaż pompy ciepła powietrze-woda wraz z ogrzewaniem CWU. Medium grzewcze tylko podłogówka bez grzejników. Dom 200m2 parter i piętro, ściany dwu warstwowe, styropian 18cm, grunt XPS 15cm, okna 3 szybowe, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Dostałem ofertę od instalatora na PC wraz z montażem. Instalator poinformował mnie, że roczne zużycie powinno wynieść około 8500 kWh. Wydaje mi się dość dużo. Czy ktoś z doświadczonych użytkowników może potwierdzić czy takie szacowane zużycie jest właściwe? Lokalizacja Szczecin. Pewnie że dużo ale bez ozc nikt ci sensownie nie odpowie. Styropian 18 cm na ścianach to całe morze możliwości..... okna 3 szybowe to standard, ktoś znalazł 2 szybowe? Jakie dane dałeś instalatorowi PC że wyliczył ci takie zużycie? Podziel się z nami tymi danymi to na pewno ktoś Ci pomoże. Obecnie na podstawie twojego opisu to łatwiej wytypować 6 w totka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.12.2018 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Nic ująć, choć dodać to skromnie bym stwierdził, że w tych czasach gruntową to tylko bogacze lub desperaci, ew. posiadacze 500m2 Przesadzasz. Gdybym dzisiaj miał budować na tej samej działce, to pewnie byłaby znowu gruntowa i wyszłaby w tej samej cenie co PW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 05.12.2018 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Na własne życzenie spieprzyles sobie dom ale to nie mój problem. Gruntowa grzeje z COP sredniorocznym 4 a powietrzna z COP3 czyli zużycie energii domu na c.o+cwu dzielisz na 4 i na 3 i porownujesz różnicę w zużyciu. W moim przypadku czyli 5500kWh na c.o i 4000kWh na cwu czyli 9500kWh powietrzna daje zużycie ok.3300kWh a gruntowa dałaby 9500/4=2370kWh. Różnica ok.1000kWh na korzyść gruntowej czyli w moim przypadku ok.300zl rocznie. Dzięki za odpowiedź - te pierwsze zdanie zupełnie nie potrzebne ale nie będę się wkręcał w dyskusję w tym temacie. PC nie była rozważana jako źródło ciepła dlatego taki układ. Mam grzejniki przewymiarowane kermi, jakoby dobre do niskotemperaturowego. Pierwszy sezon zobaczę jak będą działać jeśli się nie sprawdzą zmienię na podłogówkę.Z forum pisałem z ludzmi co tak małą i chwalą. Na pewno lepiej sama podłogówka, niestety jest jak jest. Wolałbym nie przerabiać ale jeśli nie będzie wyjścia to bedę przerabiał. Szklara z tymi bogaczami to też nie tak do końca. Patrząc na samą cenę - mam wycenę od sprawdzonego wykonawcy na gruntową z odwiertami pionowymi, podłączeniem, bojlerem - komplet za 45-47 tyś. na powietrzną za to samo 35tyś. Różnica jest ale nie taka straszna. co do późniejszego uzytkowania to wszystko na korzyść gruntowej więc decyzja nie taka prosta. Pytałem natomiast o orientacyjne zużycie prądu - pod fv. Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez zygi72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź - te pierwsze zdanie zupełnie nie potrzebne ale nie będę się wkręcał w dyskusję w tym temacie. i. Wystarczyło odpowiedzieć Arturowi , że ty tak chcesz ... i nie powinno go to obchodzić....on lubi uszczypać po fakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 05.12.2018 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 toommm - każda podpowiedź i sugestia jest pomocna, a jak ktoś lubi przy okazji "uszczypnąć" , jeśli nie za mocno to ok. Podsumowując jego wypowiedź - na moje pytanie odpowiedział i dziekuję mu za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.12.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Mam grzejniki przewymiarowane kermi, jakoby dobre do niskotemperaturowego. Pierwszy sezon zobaczę jak będą działać jeśli się nie sprawdzą zmienię na podłogówkę. i. Ciekawi mnie jak chcesz dołożyć podłogówkę w zamieszkałym domu... Ale bez paniki, jest wiele osób które tak.... urozmaiciło swój dom. Zawsze grzejniki możesz zastąpić klimakonwektorami - zyskujesz klimatyzację latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 05.12.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 wszystko da sie zrobić. 4 pokoje więc robić po 2 aby bylo gdzie graty poprzenosić. skuć posadzkę rozłożyć podłogówkę do rurek od grzejników, skrzynka rozdzielcza rozdziela każdy grzejnik więc teraz każdą pętle. powierzchnie pokoi takie że 1 pętla na pokój wystarczy. Pewnie że bałagan ale się da. Z podłogówki chłodzenie tez działa. Wszystko się okaże po 1 sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Przesadzasz. Gdybym dzisiaj miał budować na tej samej działce, to pewnie byłaby znowu gruntowa i wyszłaby w tej samej cenie co PW... Tylko dodaj do tego,że DZ wykonujesz we własnym zakresie bo inaczej nie wyjdzie w tej samej cenie bo inaczej różnica wyniesie ok.10-12zl na nie korzyść gruntowej a w takim przypadku gruntowa mija się z celem. Gybym ja miał jeszcze raz wybierać wybralbym powietrzną Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ja w sumie chciałem gruntową , ale mi się miasto nie zgodziło na odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ja w sumie chciałem gruntową , ale mi się miasto nie zgodziło na odwierty. No ja miałem ofertę od GHS na gruntową z odwiertami za 20tys.zl w 2011r i fajna chinka to była ale jednak postawilem na powietrze,z roku na rok coraz cieplejsze A że Ty jesteś "inny" to już zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 05.12.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Nic ująć, choć dodać to skromnie bym stwierdził, że w tych czasach gruntową to tylko bogacze lub desperaci, ew. posiadacze 500m2 przesadzasz... miałem oferty na powietrzną w granicach 35-40k na Panasie, na Samsungu, nibe, lg, buderusie i od SilesiaTerm (w cenie pompa, kotłownia, podłogówka z materiałem) i miałem oferty na gruntówkę - wybrałem gruntówkę za 44k (projekt, odwierty, pompa z kotłownią, moduł chłodzenia, podłogówka) i mam spokój, więcej miejsca na działce, brak hałasu... życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 No ja miałem ofertę od GHS na gruntową z odwiertami za 20tys.zl w 2011r i fajna chinka to była ale jednak postawilem na powietrze,z roku na rok coraz cieplejsze A że Ty jesteś "inny" to już zauważyłem inny nie inny - nie ma znaczenia , po prostu chciałem gruntową , nie ważne koszty , Przez kopalnie nie mam , działka też za mała na poziomy --- aleeeee mam powietrzną i nie powiem , na razie jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.12.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Tylko dodaj do tego,że DZ wykonujesz we własnym zakresie bo inaczej nie wyjdzie w tej samej cenie bo inaczej różnica wyniesie ok.10-12zl na nie korzyść gruntowej a w takim przypadku gruntowa mija się z celem. Jasne, że własnym zakresie. Nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy Dlatego napisałem - gdybym miał budować na tej samej działce - bo nie dość że mam dużo miejsca na DZ poziome, to jeszcze mam świetne warunki gruntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gussto 05.12.2018 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Pewnie że dużo ale bez ozc nikt ci sensownie nie odpowie. Styropian 18 cm na ścianach to całe morze możliwości..... okna 3 szybowe to standard, ktoś znalazł 2 szybowe? Jakie dane dałeś instalatorowi PC że wyliczył ci takie zużycie? Podziel się z nami tymi danymi to na pewno ktoś Ci pomoże. Obecnie na podstawie twojego opisu to łatwiej wytypować 6 w totka. Przesłałem mu jeszcze Charakterystykę Energetyczną Budynku z danymi poniżej oraz rzut parteru i piętra: EU=44,87 kWh/(m2/rok) rozbite na Ogrzewanie i wentylacja 20,79 oraz CWU=24,09. EK=69,3 EP=82,0 Ciekawi mnie jakie mają roczne zużycie kwh użytkownicy pomp powietrze-woda służących do ogrzewania i CWU w domach o takich bądź podobnych parametrach. Czy te teoretycznie kalkulowane przez instalatora zużycie 8500 kWh/rok to jest coś co mogą potwierdzić użytkownicy podobnych domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2018 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Przesłałem mu jeszcze Charakterystykę Energetyczną Budynku z danymi poniżej oraz rzut parteru i piętra: EU=44,87 kWh/(m2/rok) rozbite na Ogrzewanie i wentylacja 20,79 oraz CWU=24,09. EK=69,3 EP=82,0 Ciekawi mnie jakie mają roczne zużycie kwh użytkownicy pomp powietrze-woda służących do ogrzewania i CWU w domach o takich bądź podobnych parametrach. Czy te teoretycznie kalkulowane przez instalatora zużycie 8500 kWh/rok to jest coś co mogą potwierdzić użytkownicy podobnych domów? Jeśli jest to zużycie na c.o+cwu już z COP to jest to mega dużo,tak wogole to z czapy wg mnie. W Szczecinie czyli biegunie ciepła współczesny dom 200m2 na ogrzewanie zuzyje ok.12000kWh plus na c.o dla 3-4 osób ok.4000-5000kWh co da 16000-17000kWh czyli przy powietrznej 5000-5500kWh rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 13.12.2018 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Pompa działa u mnie już prawie dwa miesiące ( bez 5 dni dokładnie ) zużyła blisko 1500kWh co po cenie 54gr za kWh daje 810zł - dużo / mało ? Hmmmm... Zastanawia mnie teraz jakim cudem są tu takie osoby gdzie na cały rok płacą 600-800zł za ogrzewanie... Zimy praktycznie jeszcze nie było, raptem na palcach policzyłbym noce w okolicach -10*C ale mniejsza o to. Jeszcze nie mieszkam w mieszkaniu i nie zwracam uwagi na komfort grzewczy, tym bardziej że nie jest do końca ono jeszcze docieplone ale opiszę jak u mnie działała pompa przez te 2 miesiące. Pierwsze 21 dni to było wygrzewania podłogówki. zacząłem od 25*C i co dwa dni podnosiłem temperaturę o 2*C aż do 45*C gdzie pompa działała na tej temperaturze 5 dni po czym sukcesywnie co dwa dni zmniejszałem temperaturę o 5*C osiągając 25*C. Kolejne 14 dni pompa działała z ustawioną temperaturą 25*C następnie kolejne 19 dni z temperaturą 30*C i od dwóch dni znów działa sobie na 25*C. Do czego dążę opisując szczegółowo te temperatury? Jak można zauważyć pompa większość czasu pracowała na niskich temperaturach ( niskie temperatury to dla mnie 25-30*C ) : 20 dni - 25*C 23 dni - 30*C 4 dni - 35*C 4 dni - 40*C 5 dni - 45*C To teraz pytanie - na jakich temperaturach pracują pompy tych użytkowników którzy płacą tak niskie rachunki za prąd? U mnie za prawie dwa miesiące jest taka kwota a jak wiadomo trzeba przyjąć, że grzejemy te 5-6 miesięcy, mniej czy więcej ale grzejemy, no to jakim cudem u innych wychodzą takie niskie kwoty za cały sezon grzewczy? Dlatego, że jak chce mieć tanio to muszę mieć taryfę G12 lub G12W i grzać tylko wtedy gdy jest taniej? Na szybko obliczyłem, że przy tym samym zużyciu mając taryfę G12W gdzie prąd to 25gr po za szczytem i w szczycie 68gr. i przy założeniu że grzejemy w taniej taryfie 75% a w drogiej 25% za dwa miesiące wyszłoby 536zł czyli jakieś 273zł taniej co daje miesiąc grzania gratis Pozostaje pytanie jak w indywidualnym przypadku sprawdzi się grzanie w określonych godzinach - tutaj właśnie chyba ma znaczenie jak bardzo mamy energooszczędny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.12.2018 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 To teraz pytanie - na jakich temperaturach pracują pompy tych użytkowników którzy płacą tak niskie rachunki za prąd? U mnie za prawie dwa miesiące jest taka kwota a jak wiadomo trzeba przyjąć, że grzejemy te 5-6 miesięcy, mniej czy więcej ale grzejemy, no to jakim cudem u innych wychodzą takie niskie kwoty za cały sezon grzewczy? Dlatego, że jak chce mieć tanio to muszę mieć taryfę G12 lub G12W i grzać tylko wtedy gdy jest taniej? Na szybko obliczyłem, że przy tym samym zużyciu mając taryfę G12W gdzie prąd to 25gr po za szczytem i w szczycie 68gr. i przy założeniu że grzejemy w taniej taryfie 75% a w drogiej 25% za dwa miesiące wyszłoby 536zł czyli jakieś 273zł taniej co daje miesiąc grzania gratis Pozostaje pytanie jak w indywidualnym przypadku sprawdzi się grzanie w określonych godzinach - tutaj właśnie chyba ma znaczenie jak bardzo mamy energooszczędny dom. Na niskich. Jak słusznie zauważasz, wystarczy te 75% zużycia w taniej, żeby była duża oszczędność. A niektórzy grzeją 100% w taniej taryfie.... Wszystko zależy jak mocno energooszczędny dom wybudowałeś...Ja mam starszy dom z wieloma niedoróbkami(popularnie zwany durszlakiem ) i na cały rok za CO +CWU przez ponad 8 lat w skali całego roku zużyłem najwięcej około 5400kwh(niecałe 2000zł). A były zimy, że ponad 1000kwh mniej... Ci co wybudowali cieplejsze domy, mają niższe koszty....tylko tyle i aż tyle. Od razu ci napiszę - pierwszy sezon grzewczy, to będzie duuuużo więcej. Samo wygrzewanie wylewek, oszacowaliśmy kiedyś na forum na 3000kwh albo i więcej. Przy pc będzie to oczywiście mniej.... Ja używam G12w, komfort jest dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.12.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Dom, nowy, mokry nie do końca docieplony to takie wyniki, pierwszy rok będzie droższy w trzecim się unormuje.U mnie Samsung 6kW za równe 2 miesiące w tym wygrzewanie wylewek a w szczytowym momencie 2 dni 48 stopni w rurkach, w tym cały miesiąc dom bez ocieplenia ścian, gole ściany z silikatu, do teraz strop nie ocieplony, a i dziur kilka by się znalazło, rekuperator nie zamontowany i pobrało lekko ponad 800kWh.Utrzymuje temperaturę w środku 18-19oC bo jeszcze nie mieszkamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.12.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Oszacowaliśmy czy oszacowali? Wygrzewałeś wylewki w swoim domku? Widać wiedza z forum. No cóż. 5400kWh i temperatura ok 19C lepiej tak napisz. Jak miałeś jeszcze 1MWh mniej to ile było? Może się nie myłeś? Ciekawe głupoty opowiadasz. U mnie w sezonie grzewczym mniej więcej 22,3C - 22,8C przez całą dobę i zużyłem ma grzanie co w ubiegłą zimę energii za całe 800pln. 100% zużycia w tańszej taryfie. Mieszczę się w jakieś 2500-2600kWh na CO. dodałem: u mnie taryfa G12W PGE (0,68/0,32) Edytowane 13 Grudnia 2018 przez rwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 13.12.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 No faktycznie. Czytam, czytam i... nagle jestem 6 stron do tyłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts