Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Witam

Tak sobie poczytałem....

Moja PC "taktuje" i jest przewymiarowana.

Rotametry (wszystkie 9) mam od czasu instalacji otwarte na full i nigdy ich od tamtego czasu nikt nie dotykał. Obliczenia obciążeń cieplnych tak domu jak i poszczególnych pomieszczeń wykonałem ręcznie sam. Projekt szczegółowy podłogówki również wykonałem osobiście. Bez żadnych dodatkowych wodotrysków osiągam w pełni założony komfort cieplny dla salonu-kuchni, sypialni i łazienek itp..

Stary T-Cap generacji D ma minimalne zużycie prądu ok. 1,6 kW. Jak mu delta spada do 2,8 - 2,9 to sprężarka się zatrzymuje.

Kilka lub kilkanaście razy dziennie w zależności od temp. zewn i zadanej temp. zasilania

Jak grzeję w oknach taryfowych do wyższej zadanej temperatury to pracuje bez taktowania.

I tak od blisko 5 lat.

Każdego roku 26 września publikuję raporcik dotyczący zużycia prądu i produkcji ciepła, Podlicznik pokazuje mniej więcej to samo co licznik główny, a ciepłomierz jest ultradźwiękowy i certyfikowany. Zainteresowani mogą łatwo sprawdzić osiągi tego taktującego i przewymiarowanego kombajnu.

Rezultaty i koszty w pełni mnie satysfakcjonują.

Mitologizujecie (nie wszyscy!) znaczenie mocy minimalnej jak i skutki nieuchronnych przerw pracy agregatu.

Wielokrotnie na tym forum dawałem wyraz mojemu sceptycyzmowi co do konieczności unikania cyklicznej pracy sprężarki.

Mit taktowania PC, powielany z czasów królowania na forum on-off-ów ma się - jak jednak widać po treści postów świeżych wojowniczych użytkowników (lub na razie kandydatów) powietrznych PC ZNAKOMICIE.

Co ciekawe nikt z heroldów "anty-taktowania" nie powołuje się na jakiekolwiek dane producentów, którzy w tej mierze - poza jednym znanym mi wyjątkiem (bodajże 4 x na 1 h) konsekwentnie milczą.

Nie ma pomp najlepszych. Każdy wybór obarczony był lub będzie ryzykiem stwierdzenia, że można było lepiej, taniej, ładniej....

Życzę wszystkim długotrwałej, taniej, zgodnej z oczekiwaniami i potrzebami eksploatacji posiadanych lub dopiero planowanych urządzeń.

Wyluzujcie. Idą Święta

Pozdrawiam

Pratchawiec

PS

Teraz dopiero dostrzegłem, że dyskusja przeniesiona została jednym pociągnięciem moda do eksperckiego forum Hewalexa.

Można było lepiej ; DO UPRAWY DYNIOWATYCH

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak, to mój dom

Litwa - Wilno, dużo oszklenia na południu. Nie obliczaj rzeczywistego zapotrzebowania na ciepło. To prawie dom pasywny :)

Używam tłumacza z angielskiego na polski, przepraszam

http://haus.lt/sites/default/files/imagecache/project_image/individualus/nuotraukos/Vorupe1.jpg

Edytowane przez Vaikis_

ale Panasonic 5Kw jest zły z powodu logiki odszraniania, korzysta z grzałki dodatkowej, jeśli INLET <27C a dla ciepłego domu jest zły

Aby tego uniknąć, musisz wyłączyć go w ukrytym menu serwisowym

Grzałka przy odszranianiu się nie załącza. Jeśli temperatura wody w obiegu jest niższa niż 27 stopni to zatrzymuje się pompa obiegowa a sprężarka wchodzi na max obroty i następuje odszronienie gorącymi gazami.

Grzałka przy odszranianiu się nie załącza. Jeśli temperatura wody w obiegu jest niższa niż 27 stopni to zatrzymuje się pompa obiegowa a sprężarka wchodzi na max obroty i następuje odszronienie gorącymi gazami.

WŁĄCZA się podczas odtajania w 3.2 i 5KW na pewno, mogę pokazać miernik elektryczny dla poprzedniego sezonu grzewczego

W wersji H czy SDC ?

no właśnie , u mnie pary ni hu hu nie widziałem mam sdc i u mnie grzałka jedzieee

Edytowane przez toommm

WŁĄCZA się podczas odtajania w 3.2 i 5KW na pewno, mogę pokazać miernik elektryczny dla poprzedniego sezonu grzewczego

Miernik tu nic nie pomoże. Przy max pracy sprężarki ( około 85 Hz) w wersji 3 i 5 kW ciągnie ona około 3 -3,5 kW a w mojej około 4,5 - 5. Trwa to około 5 do 10 min. Sprawdź w menu / sprawdzanie systemu co dzieje się ze sprężarką w trakcie odszraniania. Grzałka dodatkowa mogła Ci się uruchamiać jeśli masz ustawioną wysoką temperaturę jej załączenia. U mnie ma pozwolenie na załączenie dopiero gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej -15 stopni.

Miernik tu nic nie pomoże. Przy max pracy sprężarki ( około 85 Hz) w wersji 3 i 5 kW ciągnie ona około 3 -3,5 kW a w mojej około 4,5 - 5. Trwa to około 5 do 10 min. Sprawdź w menu / sprawdzanie systemu co dzieje się ze sprężarką w trakcie odszraniania. Grzałka dodatkowa mogła Ci się uruchamiać jeśli masz ustawioną wysoką temperaturę jej załączenia. U mnie ma pozwolenie na załączenie dopiero gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej -15 stopni.

tak, może rozmrażać bez grzałki dodatkowej, ale musisz wyłączyć menu serwisowe

domyślnie 3,2 i 5 kW zawsze używał grzałki dodatkowej podczas odszraniania

to taka logika Panasonica

+++ pozwolenie na załączenie dopiero gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej -15 stopni.

meter.JPG

Edytowane przez Vaikis_

tak, może rozmrażać bez grzałki dodatkowej, ale musisz wyłączyć menu serwisowe

domyślnie 3,2 i 5 kW zawsze używał grzałki dodatkowej podczas odszraniania

to taka logika Panasonica

+++ pozwolenie na załączenie dopiero gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej -15 stopni.

[ATTACH=CONFIG]423192[/ATTACH]

Jaką miałeś częstotliwość pracy sprężarki w czasie odszraniania? Jeśli grzałkę wyłączyłeś w menu serwisowym to nawet przy minus 15 i takiej potrzebie ona Ci się nie załączy. Jej po prostu Panas nie widzi.

P.S. Takie odszranianie z tego co pamiętam było w starszej wersji Panasonica F. W wersji H działa tak jak piszę.

Edytowane przez plusfoto