Pratchawiec 14.12.2018 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam Tak sobie poczytałem.... Moja PC "taktuje" i jest przewymiarowana.Rotametry (wszystkie 9) mam od czasu instalacji otwarte na full i nigdy ich od tamtego czasu nikt nie dotykał. Obliczenia obciążeń cieplnych tak domu jak i poszczególnych pomieszczeń wykonałem ręcznie sam. Projekt szczegółowy podłogówki również wykonałem osobiście. Bez żadnych dodatkowych wodotrysków osiągam w pełni założony komfort cieplny dla salonu-kuchni, sypialni i łazienek itp.. Stary T-Cap generacji D ma minimalne zużycie prądu ok. 1,6 kW. Jak mu delta spada do 2,8 - 2,9 to sprężarka się zatrzymuje.Kilka lub kilkanaście razy dziennie w zależności od temp. zewn i zadanej temp. zasilania Jak grzeję w oknach taryfowych do wyższej zadanej temperatury to pracuje bez taktowania. I tak od blisko 5 lat.Każdego roku 26 września publikuję raporcik dotyczący zużycia prądu i produkcji ciepła, Podlicznik pokazuje mniej więcej to samo co licznik główny, a ciepłomierz jest ultradźwiękowy i certyfikowany. Zainteresowani mogą łatwo sprawdzić osiągi tego taktującego i przewymiarowanego kombajnu.Rezultaty i koszty w pełni mnie satysfakcjonują. Mitologizujecie (nie wszyscy!) znaczenie mocy minimalnej jak i skutki nieuchronnych przerw pracy agregatu.Wielokrotnie na tym forum dawałem wyraz mojemu sceptycyzmowi co do konieczności unikania cyklicznej pracy sprężarki.Mit taktowania PC, powielany z czasów królowania na forum on-off-ów ma się - jak jednak widać po treści postów świeżych wojowniczych użytkowników (lub na razie kandydatów) powietrznych PC ZNAKOMICIE. Co ciekawe nikt z heroldów "anty-taktowania" nie powołuje się na jakiekolwiek dane producentów, którzy w tej mierze - poza jednym znanym mi wyjątkiem (bodajże 4 x na 1 h) konsekwentnie milczą. Nie ma pomp najlepszych. Każdy wybór obarczony był lub będzie ryzykiem stwierdzenia, że można było lepiej, taniej, ładniej....Życzę wszystkim długotrwałej, taniej, zgodnej z oczekiwaniami i potrzebami eksploatacji posiadanych lub dopiero planowanych urządzeń.Wyluzujcie. Idą Święta Pozdrawiam Pratchawiec PSTeraz dopiero dostrzegłem, że dyskusja przeniesiona została jednym pociągnięciem moda do eksperckiego forum Hewalexa.Można było lepiej ; DO UPRAWY DYNIOWATYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.12.2018 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Pratchawiec - nic dodać nic ująć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 130m2 ogrzewanie,ciepły dom, Panasonic H 5KW non-stopmonitorowanie zużyciahttp://www.vorupe.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.12.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 To Twój dom? Super. Kurcze na Litwie można. U nas do takiego domu to by zaraz T-CAP 9kW był wciśnięty albo jeszcze lepiej gruntówka. Możesz napisać coś więcej o lokalizacji domu, przegrodach, zapotrzebowaniu na ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.12.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Możesz napisać coś więcej o lokalizacji domu, przegrodach, zapotrzebowaniu na ciepło? Miało być pod postem Vaikisa;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) tak, to mój dom Litwa - Wilno, dużo oszklenia na południu. Nie obliczaj rzeczywistego zapotrzebowania na ciepło. To prawie dom pasywny Używam tłumacza z angielskiego na polski, przepraszam http://haus.lt/sites/default/files/imagecache/project_image/individualus/nuotraukos/Vorupe1.jpg Edytowane 14 Grudnia 2018 przez Vaikis_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 ale Panasonic 5Kw jest zły z powodu logiki odszraniania, korzysta z grzałki dodatkowej, jeśli INLET <27C a dla ciepłego domu jest złyAby tego uniknąć, musisz wyłączyć go w ukrytym menu serwisowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 14.12.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 ale Panasonic 5Kw jest zły z powodu logiki odszraniania, korzysta z grzałki dodatkowej, jeśli INLET <27C a dla ciepłego domu jest zły Aby tego uniknąć, musisz wyłączyć go w ukrytym menu serwisowym Z tego co ja laik wiem to każdy Panas tak ma , a jak wyłączyć to ja nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 ale Panasonic 5Kw jest zły z powodu logiki odszraniania, korzysta z grzałki dodatkowej, jeśli INLET <27C a dla ciepłego domu jest zły Aby tego uniknąć, musisz wyłączyć go w ukrytym menu serwisowym Grzałka przy odszranianiu się nie załącza. Jeśli temperatura wody w obiegu jest niższa niż 27 stopni to zatrzymuje się pompa obiegowa a sprężarka wchodzi na max obroty i następuje odszronienie gorącymi gazami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Grzałka przy odszranianiu się nie załącza. Jeśli temperatura wody w obiegu jest niższa niż 27 stopni to zatrzymuje się pompa obiegowa a sprężarka wchodzi na max obroty i następuje odszronienie gorącymi gazami. WŁĄCZA się podczas odtajania w 3.2 i 5KW na pewno, mogę pokazać miernik elektryczny dla poprzedniego sezonu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 14.12.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Grzałka przy odszranianiu się nie załącza. Jeśli temperatura wody w obiegu jest niższa niż 27 stopni to zatrzymuje się pompa obiegowa a sprężarka wchodzi na max obroty i następuje odszronienie gorącymi gazami. W wersji H czy SDC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Z tego co ja laik wiem to każdy Panas tak ma , a jak wyłączyć to ja nie wiem. wersji H Edytowane 14 Grudnia 2018 przez Vaikis_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 W wersji H czy SDC ? t-cap wersja H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 t-cap wersja H ma trochę inną logikę odszraniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 14.12.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Grzałka przy odszranianiu się nie załącza. Jeśli temperatura wody w obiegu jest niższa niż 27 stopni to zatrzymuje się pompa obiegowa a sprężarka wchodzi na max obroty i następuje odszronienie gorącymi gazami. W wersji H czy SDC ? no właśnie , u mnie pary ni hu hu nie widziałem mam sdc i u mnie grzałka jedzieee Edytowane 14 Grudnia 2018 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 @Vaikis_ dom fajny. Nie Panas. bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 WŁĄCZA się podczas odtajania w 3.2 i 5KW na pewno, mogę pokazać miernik elektryczny dla poprzedniego sezonu grzewczego Miernik tu nic nie pomoże. Przy max pracy sprężarki ( około 85 Hz) w wersji 3 i 5 kW ciągnie ona około 3 -3,5 kW a w mojej około 4,5 - 5. Trwa to około 5 do 10 min. Sprawdź w menu / sprawdzanie systemu co dzieje się ze sprężarką w trakcie odszraniania. Grzałka dodatkowa mogła Ci się uruchamiać jeśli masz ustawioną wysoką temperaturę jej załączenia. U mnie ma pozwolenie na załączenie dopiero gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej -15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) W wersji H czy SDC ? no właśnie , u mnie pary ni hu hu nie widziałem mam sdc i u mnie grzałka jedzieee A gdzie ty tą parę chcesz zobaczyć? Przecież na zewnątrz nic nie dmucha. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Miernik tu nic nie pomoże. Przy max pracy sprężarki ( około 85 Hz) w wersji 3 i 5 kW ciągnie ona około 3 -3,5 kW a w mojej około 4,5 - 5. Trwa to około 5 do 10 min. Sprawdź w menu / sprawdzanie systemu co dzieje się ze sprężarką w trakcie odszraniania. Grzałka dodatkowa mogła Ci się uruchamiać jeśli masz ustawioną wysoką temperaturę jej załączenia. U mnie ma pozwolenie na załączenie dopiero gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej -15 stopni. tak, może rozmrażać bez grzałki dodatkowej, ale musisz wyłączyć menu serwisowe domyślnie 3,2 i 5 kW zawsze używał grzałki dodatkowej podczas odszraniania to taka logika Panasonica +++ pozwolenie na załączenie dopiero gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej -15 stopni. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez Vaikis_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) tak, może rozmrażać bez grzałki dodatkowej, ale musisz wyłączyć menu serwisowe domyślnie 3,2 i 5 kW zawsze używał grzałki dodatkowej podczas odszraniania to taka logika Panasonica +++ pozwolenie na załączenie dopiero gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej -15 stopni. [ATTACH=CONFIG]423192[/ATTACH] Jaką miałeś częstotliwość pracy sprężarki w czasie odszraniania? Jeśli grzałkę wyłączyłeś w menu serwisowym to nawet przy minus 15 i takiej potrzebie ona Ci się nie załączy. Jej po prostu Panas nie widzi. P.S. Takie odszranianie z tego co pamiętam było w starszej wersji Panasonica F. W wersji H działa tak jak piszę. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts