Vaikis_ 14.12.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Jaką miałeś częstotliwość pracy sprężarki w czasie odszraniania? Jeśli grzałkę wyłączyłeś w menu serwisowym to nawet przy minus 15 i takiej potrzebie ona Ci się nie załączy. Jej po prostu Panas nie widzi. Nie pamiętam, ponieważ spada, gdy przełączniki 4-kierunkowe, a następnie wzrost mocy W zeszłym roku nawet w temperaturze -20 ° C na zewnątrz było w porządku bez grzałki dodatkowej tutaj jest cykl odszraniania, wykres zużycia energii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Nie pamiętam, ponieważ spada, gdy przełączniki 4-kierunkowe, a następnie wzrost mocy W zeszłym roku nawet w temperaturze -20 ° C na zewnątrz było w porządku bez grzałki dodatkowej tutaj jest cykl odszraniania, wykres zużycia energii: [ATTACH=CONFIG]423193[/ATTACH] No i wszystko się zgadza. Przed odszranianiem sprężarka i pompa obiegowa stop. Następuje w jednostce zewnętrznej odwrócenie obiegu gazu (tak jak przy chłodzeniu) startuje sprężarka praktycznie na maksa co powoduje zwiększony pobór i następuje odszranianie. Potem sprężarka ponownie staje, Obieg wraca do swojego pierwotnego stanu i ponowny start pompy obiegowej i sprężarki już dla grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 No i wszystko się zgadza. Przed odszranianiem sprężarka i pompa obiegowa stop. Następuje w jednostce zewnętrznej odwrócenie obiegu gazu (tak jak przy chłodzeniu) startuje sprężarka praktycznie na maksa co powoduje zwiększony pobór i następuje odszranianie. Potem sprężarka ponownie staje, Obieg wraca do swojego pierwotnego stanu i ponowny start pompy obiegowej i sprężarki już dla grzania. ale użyje grzałki dodatkowej podczas odszraniania, jeśli nie wyłączysz w menu serwisowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Jeśli masz wersję pompy H to odczytaj z menu/sprawdzanie systemu czas pracy grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Jeśli masz wersję pompy H to odczytaj z menu/sprawdzanie systemu czas pracy grzałki. przeczytaj to, co piszę 3.2KW i 5KW użyje grzałki dodatkowej podczas odszraniania, jeśli nie wyłączysz jej w menu serwisowym Mam jednostkę 5 KW i wiem lepiej, jak to działa, proszę mi wierzyć przy ustawieniach domyślnych grzałka dodatkowa będzie zawsze używana podczas cyklu odszraniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 14.12.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam,od dawna nie logowałem się na tym forum, ale przeglądam co jakiś czas wątki o pompie Aquaera, bo sam taką mam zamontowaną od 2 miesięcy. Mam pytanie dotyczące tego ustawienia, o którym obecnie jest dyskusja. Myślę, że kolega z Litwy ma rację. Mam u siebie ustawienie, aby grzałka właczała się poniżej -12 st.C. W menu/sprawdzanie systemu mam info, że mimo spełnienia tego warunku grzałka pracowała 22h - co oznacza, że jest używana do derfostu. Czy można tą grzałkę serwisowo wyłaczyć i czy taka praca nie jest groźna dla pracy urządzenia? Pomijam wątek braku wspomagania poniżej -12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 przeczytaj to, co piszę 3.2KW i 5KW użyje grzałki dodatkowej podczas odszraniania, jeśli nie wyłączysz jej w menu serwisowym Mam jednostkę 5 KW i wiem lepiej, jak to działa, proszę mi wierzyć przy ustawieniach domyślnych grzałka dodatkowa będzie zawsze używana podczas cyklu odszraniania OK jeśli jesteś tego pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam, od dawna nie logowałem się na tym forum, ale przeglądam co jakiś czas wątki o pompie Aquaera, bo sam taką mam zamontowaną od 2 miesięcy. Mam pytanie dotyczące tego ustawienia, o którym obecnie jest dyskusja. Myślę, że kolega z Litwy ma rację. Mam u siebie ustawienie, aby grzałka właczała się poniżej -12 st.C. W menu/sprawdzanie systemu mam info, że mimo spełnienia tego warunku grzałka pracowała 22h - co oznacza, że jest używana do derfostu. Czy można tą grzałkę serwisowo wyłaczyć i czy taka praca nie jest groźna dla pracy urządzenia? Pomijam wątek braku wspomagania poniżej -12. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350626-Jaka-pompa-ciepła-Jakie-koszty-użytkowania&p=7753828&viewfull=1#post7753828 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 OK jeśli jesteś tego pewien. Vaikis_ wyłączając grzałkę w menu ukrytym całkowicie pozbawiłeś się grzałki. Nigdy Ci się ona nie załączy nawet jeśli zajdzie taka potrzeba i wyrzuci błąd H75. Tam powinna być ona włączona chociaż by z uwagi na funkcję antyzamarzania bez której w przypadku problemów pozbawiasz się gwarancji. Natomiast należy ją wyłączyć w menu / ustawienia funkcji / grzałka pokojowa. I stan WYŁ. jest stanem rekomendowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Vaikis_ wyłączając grzałkę w menu ukrytym całkowicie pozbawiłeś się grzałki. Nigdy Ci się ona nie załączy nawet jeśli zajdzie taka potrzeba i wyrzuci błąd H75. Tam powinna być ona włączona chociaż by z uwagi na funkcję antyzamarzania bez której w przypadku problemów pozbawiasz się gwarancji. Natomiast należy ją wyłączyć w menu / ustawienia funkcji / grzałka pokojowa. I stan WYŁ. jest stanem rekomendowanym. brak jakichkolwiek błędów H75 nawet na zewnątrz -25C ochrona przeciw zamarzaniu nie stanowi problemu pracujesz w Panasonic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 brak jakichkolwiek błędów H75 nawet na zewnątrz -25C ochrona przeciw zamarzaniu nie stanowi problemu pracujesz w Panasonic? Nie pracuję w Panasonicu ale znam z dobrych źródeł ich zalecenia i sposób postępowania. Błąd wyskoczy w momencie gdy pompa będzie zmuszona do użycia grzałki ale ze względu na jej "brak" nie będzie mogła. Może to się nie zdarzyć nigdy ale również dobrze w najmniej spodziewanym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.12.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Nie pracuję w Panasonicu ale znam z dobrych źródeł ich zalecenia i sposób postępowania. Błąd wyskoczy w momencie gdy pompa będzie zmuszona do użycia grzałki ale ze względu na jej "brak" nie będzie mogła. Może to się nie zdarzyć nigdy ale również dobrze w najmniej spodziewanym momencie. Po wyłączeniu w menu serwisowym nie występują żadne problemy. Używam drugiego sezonu grzewczego bez dodatkowego grzejnika. Pierwszy sezon grzewczy to tylko pompa ciepła o mocy 1400 kWh, zapasowy podgrzewacz 600 kWh. Liczby z oddzielnych mierników mocy. To normalne dla ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Po wyłączeniu w menu serwisowym nie występują żadne problemy. Używam drugiego sezonu grzewczego bez dodatkowego grzejnika. To rozumiem i OK jeśli jesteś świadomy tego co robisz. Pierwszy sezon grzewczy to tylko pompa ciepła o mocy 1400 kWh, zapasowy podgrzewacz 600 kWh. Liczby z oddzielnych mierników mocy. To normalne dla ciebie? Natomiast ten tekst jest tak przetłumaczony że nie mogę go rozpracować. Czy mam rozumieć że w pierwszym sezonie pompa zużyła 1400 kWh a dodatkowo grzałka 600 kWh ? Oraz jeszcze czy zdjęcia które wstawiłeś to liczniki zużycia energii z których jedno przedstawia energię zużytą przez grzałkę a drugie przez pompę do dnia dzisiejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.12.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 przeczytaj to, co piszę 3.2KW i 5KW użyje grzałki dodatkowej podczas odszraniania, jeśli nie wyłączysz jej w menu serwisowym Mam jednostkę 5 KW i wiem lepiej, jak to działa, proszę mi wierzyć przy ustawieniach domyślnych grzałka dodatkowa będzie zawsze używana podczas cyklu odszraniania Spokojnie. Ten kolega zawsze wie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.12.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Nie pracuję w Panasonicu Obcokrajowcy, szybko dolatują do tego, co rodacy w 4 sezony nie dają rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Obcokrajowcy, szybko dolatują do tego, co rodacy w 4 sezony nie dają rady. A rodacy ***** wiedzacy i do tej pory byli jedynie palaczami w piecach produkują się namiętnie... Grzałka w trakcie defrostu to normalna rzecz. Nie wiem czy można ją wyłączyć ale ja nawet nie mam takiego zamiaru. Defrost trwa max 5 minut. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 Język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.12.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) A rodacy ***** wiedzacy i do tej pory byli jedynie palaczami w piecach produkują się namiętnie... Grzałka w trakcie defrostu to normalna rzecz. Buahahhhhh Chyba dla Panasa! I dla tych, co grzeją w 2T. Nie ma opcji, jak PC grzeje non stop. Oczywiście, I ta PC nie jest Panasem Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Buahahhhhh Chyba dla Panasa! I dla tych, co grzeją w 2T. Nie ma opcji, jak PC grzeje non stop. Oczywiście, I ta PC nie jest Panasem Non stop grzanie pompa ? To raz na własne życzenie proszenie się o awarie a dwa bogato z rodziny chyba się wyszło. Ale ludzie klamki też istnieją a w dzisiejszej nomenktlaturze "dzbany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.12.2018 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Non stop grzanie pompa ? To raz na własne życzenie proszenie się o awarie " A kolega z Litwy, pokazuje że można. Tylko ma jeden problem. Ma Panasa. I to jest jego jedyny problem... ViVa Litva!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2018 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 A kolega z Litwy, pokazuje że można. Tylko ma jeden problem. Ma Panasa. I to jest jego jedyny problem... ViVa Litva!!!!!!! Może mam takie szczęście,że posiadam Panasa z 2012r czyli nie dla współczesnych idiotow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts