Gość TwojPan 15.12.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Oj... kolega czuje sie niszczony. Bo ten kociol 2-4kW to pewnie byl do starego domu z cegly co? Nie wyrwane z kontekstu tylko cytowane w calosci. I nie pajacuj znowu z marketingiem... wiekszosc z nas to zwykli uzytkownicy PC. Bo wiesz... "I pomimo tego,że w ciągu roku zdarzyła się awaria mocno polecam produkt.Serwis Samsunga na wysokim poziomie (dziękuje Panie Piotrze).Po naprawie przedłużono gwarancję do 5lat,nawet na pozostałe elementy całego systemu które nie uległy uszkodzeniu.Zapewniono mnie,że ze względu na to iż model jest już nieprodukowany (w tym roku zastąpił go nowy) -zarezerwowano nową jednostkę zewn. i jeśli dojdzie do następnej awarii-jedn.zewn. zostanie wymieniona na nową.Jak dla mnie Samsung Serwis na miarę naszych czasów.Brawo." Zeby ciebie nie posadzono... jak sie rozplynoles... Jak chcesz to cytuj moje wypowiedzi... wez wtedy odrazu swoje odpowiedzi dorzuc. Wiesz... te o kutafonach, leszczykach i kim tam jeszcze nie byl uzytkownik PC... do momentu az sam sie nim stales... Co, kociolek 2-4kW do twojego domku nie wystarczyl? A... ale fakt, sam do swojego starerego domu z grzejnikami wepchalem PC... no i co? Masz jakies uwagi, ewentualnie wyzwiska... cos? Teraz ladnie sobie przegladnij swoje byle posty i sie pochwal forumowiczom ... nie mniej elokwencja wypowiedzi. Dyskusja dotyczyła starych domów. Bo wtedy w takim mieszkałem . I dobrze o tym wiesz. Każdy ma prawo polecać Panasa, jak ja polecam Szajsunga, leci hejt. Opisałem, bo miałem odwagę, awarię i całą akcję serwisową. Reakcję serwisu. Tak, serwisu bo ta pompa ma serwis producenta w Polsce, w odróżnieniu od wychwalanego na forum Panasa (ale o tym się nie mówi). Co w tym złego? Przecież to moje zdanie, jako użytkownika. Masz coś tam jeszcze? Dawaj. Nie odwdzięczę się cytatami, z CBA nie jestem. Nie zbieram jak ty wypowiedzi innych "wrogów z forum" na twardym dysku jak ty. Nieco to dziwne, nie sądzisz? A czy to normalne jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.12.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Ilość zadowolonych spada. Inaczej. Pojawiają się wreszcie inni i nowi. Ich wypowiedzi się nie komentuje. Odpowiesz na pytanie, czym się kierowałeś kupującPC 10kW za 40k pln do domu o zapitrzebowaniu 4,7kW? I żadnym handlarzem PC nie jestem. Pompę kupowałem prawie 5 lat temu. Od początku zakładałem, że będzie to pci g-w a nie p-w. gdyż chciałem grzać tylko samą pompą przez cały sezon grzewczy a jak wiadomo w moim rejonie temperatury w dzień poniżej -15 (styczeń, luty) to norma. Oczywiście również od samego początku zakładałem grzanie tylko w 2T (brak dyskomfortu mimo różnych opinii), nawet asolt po obliczeniu zapotrzebowania po moim zapytaniu o pompę do 2T zasugerował bym raczej brał wziął 9-ę a nie 7-ę od producenta, którego sobie upatrzyłem. Cena wyszła i tak dużo niższa niż te, które niektórzy u mnie w rejonie płacą (55000-60000). Pamiętaj, że mam zbiornik cwu 400l z nierdzewki. Ciekaw jestem jaką pompę p-w byś mi doradził dla mego obciążenia (4,7kW) przy -22/22 a utrzymuję temperaturę nawet bliżej 23C. Mimo wszystko pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.12.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Masz niewatpliwie zbyt wysokie mniemanie o sobie. Ja ich nie zbieram... wystarczy zagladnac w stare watki i posty. Wszystko jest dostepne online na fm. Tam jest twoja opinia o PC, ich uzytkownikach wyrazona elokwetnie jak nigdzie. "Co w tym złego? Przecież to moje zdanie, jako użytkownika." Z tym ze jak inni maja swoje to juz kutafony, oszusci, handlarze i cos tam jeszcze "Kolo powiem ci i Twoim kablom,pompą PC ,PX itd.Możecie na polskim rynku zrobić tylko wielką kupę.Ryzyko użytkowania PC czy grzania prądem jest tak duże i kosztowne, że nie dla userów PLN-a" Rozumiem ze tego ryzyka w twoim przypadku nie ma, zniknelo . Powtorze, przykladow jest pelno. Nie tylko u ciebie. Takze nie masz co sie spinac. A im bardziej sie tlumaczysz tym bardziej brniesz i osmieszasz w swietle tego co kiedys wypisywales. Dalej uważam, że PC nie jest jedynym lekarstwem, na pewno nie w każdym istniejącym domu. A znienawidziny przez was węgiel, umożliwia ciągle bardzo wielu, przeżycie zimy To mnie ma pogrążać, skoro mam takie zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.12.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Pompę kupowałem prawie 5 lat temu. Od początku zakładałem, że będzie to pci g-w a nie p-w. gdyż chciałem grzać tylko samą pompą przez cały sezon grzewczy a jak wiadomo w moim rejonie temperatury w dzień poniżej -15 (styczeń, luty) to norma. Oczywiście również od samego początku zakładałem grzanie tylko w 2T (brak dyskomfortu mimo różnych opinii), nawet asolt po obliczeniu zapotrzebowania po moim zapytaniu o pompę do 2T zasugerował bym raczej brał wziął 9-ę a nie 7-ę od producenta, którego sobie upatrzyłem. Cena wyszła i tak dużo niższa niż te, które niektórzy u mnie w rejonie płacą (55000-60000). Pamiętaj, że mam zbiornik cwu 400l z nierdzewki. Ciekaw jestem jaką pompę p-w byś mi doradził dla mego obciążenia (4,7kW) przy -22/22 a utrzymuję temperaturę nawet bliżej 23C. Mimo wszystko pozdrawiam. Już ci dzisiaj napisałem i policzyłem, nie raczyłeś odpowiedzieć, za to zdążyłeś obrazić i napisać nieprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.12.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Cena 8kW ok 36tyś na gotowo, były tu oferty. Na sprężarce do -28C, do -15C 8kW mocy grzewczej czyli 100%. Podaj konkretny model i jaką moc będzie miała przy +7, bo zapewne wtedy będzie chciała wg Was taktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.12.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Już ci dzisiaj napisałem i policzyłem, nie raczyłeś odpowiedzieć, za to zdążyłeś obrazić i napisać nieprawdę. Od postu #621 sprawdziłem, nie podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.12.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Cena 8kW ok 36tyś na gotowo, były tu oferty. Na sprężarce do -28C, do -15C 8kW mocy grzewczej czyli 100%. Aha klima za 1 zł w tym. No to sobie policz, czy nie zostałeś nabity w butelkę. Czyli różnica 4000, a jest zbiornik SS? Innego nie chcę. Klimy nie potrzebuję. To kiedy zwróciłaby mi się ta różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.12.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Dobre, nie polecasz publicznie, a jak? Pisze tu wprost w postach. Do tego nie masz żadnego doświadczenie z PC-PW Nie masz takie z forum, a to żadne. przewrotnie spytam - kto ma polecać jaką lodówkę sobie kupisz - tylko producent tej lodówki? czy może jej serwisant? a może każdy jej użytkownik? Czym się różni twoja wiedza na temat pc od mojej? Zakładam, że jest tak jak twierdzisz, że nie jesteś instalatorem - ty użytkujesz PC, ja użytkuję PC - trochę dłużej niż ty i interesuję się tą tematyką od dawna...tak bardzo cię to razi, że poleciłem komuś panasonica? Znam wielu zadowolonych użytkowników tej marki, więc dlaczego mam nie polecać?(jak w dodatku jest w dobrej cenie?) Jak będę znać wielu użytkowników Samsungów i dodatkowo w dobrej cenie, to też będę polecać. To samo dotyczy Daikina....i PC każdego innego producenta... Jasne, jak zmienią się relacje cenowe, to też to będzie miało wpływ na to co komu polecę... Zmywarki Siemensa też będę polecać, ale z kolei przed zakupem zmywki Elektroluxa już bym się 3 razy zastanowił.... Oczywiście, że gruntówki zamierają, bo nie mam ich sensu ekonomicznego montować ich w nowych domach. Takie domy mozna grzać kablami. Nie zmienisz tego. Ludzie podają tu ceny gruntówek. Tak ty sie nie boisz, ale czy się ubrudzisz komuś za darmochę, bo nie robisz innym poziomego DZ za darmo. No faktycznie, jak ktoś może z odrobiną pracy własnej zrobić taniej gruntówkę niż p-w, to od razu trzeba mu kable instalować? Jak robiłem te DZ, to miałem tylko wiedzę teoretyczną na ten temat i się nie bałem ubrudzić. Wiele ludzi - tak jak ja kiedyś - nie ma bladego pojęcia, że mając trochę miejsca na działce tanio zrobić gruntówkę. Wiem,wiem, oni wszyscy powinni montować kable.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.12.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Jak ja napisałem, że nie polecam Panasa i uważam T-CAP to szmelc w porównaniu z Zubadanem czy potem SDC z Daikinem to się dopiero zaczęło. Niektórym nie przetłumaczysz. Oni wiedzą lepiej, a potem grzałki przy derforście albo dlaczego to CWU się ta długo grzeje. Oczywiście nie ma idealnej PC, ale w mojej ocenie Pansa nie jest wart swoje ceny, szczególnie, że np. nowy hydrobox jest w środku cały z plastiku na szybkozłączkach. . Ktoś inny może mieć odmienne zdanie na ten temat. Że to co ty masz jest niewarte swojej ceny itd. Szczególnie jak popatrzy na ceny różnych modeli i przestudiuje dokładnie parametry urządzeń. Nie rób z użytkowników tego forum idiotów, bo jednak ludzie do tabelek z parametrami patrzą, zwracają też uwagę na odległość i dostępność serwisu i ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.12.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 10 lat. Dużo. Klima to fajna sprawa w lecie i okresach przejściowych. Porozmawiamy za 10 lat jak p-w u Ciebie będzie brzęczeć.Pisałem klimy nie potrzebuję, mieszkam w parterówce i latem słońce nam nie zagląda i nie robi szklarni. W zasadzie latem nie mam więcej w domu niż 23,5C i dodatkowo mam rurowy gwc, który fajnie podsusza ciepłe powietrze latem. U mnie nie ma okresów przejściowych. grzeję w zasadzie od października do kwietnia i tylko w 2T przypominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.12.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Od postu #621 sprawdziłem, nie podałeś. Admin wrzucił do wątku Hewalex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 15.12.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 ja myślę / mam nadzieje że mój panasonic pochodzi więcej jak 10 lat .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.12.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Od postu #621 sprawdziłem, nie podałeś. Tak napisałemKwota 40k pln, na CO to potężna kwota. Zapomniałeś doliczyć jeszcze kosztów materiałów i wykonania OP. Ja wiem, napiszesz pewnie że zrobiłeś sam. Jak każdy, komu się wyliczy, ile wydał na wszystko razem. Nie za bardzo rozumiesz, o co tu chodzi. Przestań się spinać, obrażać mnie i innych, którzy chcą jedynie obalić mit przewymiarowanej PC. Będziesz chciał, poczytasz, zrozumiesz. Nie będziesz chciał, będziesz dalej pisał jak piszesz. Chodzi o to, aby przed i po przeczytaniu, tego co goście z tysiącami postów tu wypisują (handlarze, fanatycy FM itd, bez znaczenia) -myśleć! Nie obrażaj sie, ale pomyśl. Asolt wyliczył ci OZC na poziomie 4,7kW. A ty wcale z tego nie skorzystałeś. Zapłaciłeś pewnie razem za system grzewczy ok 60k pln i twoja sprawa, bo twoja kasa. Tylko, nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego. a tutaj i na każdym forum, to podstawa. Policzmy. Bateria PV na dachu (wiem, nie chciałeś bo szpeci dach) wycena z przed miesiąca. Piękne Solar Frontiery CIGS-y, ok 5kW cena 23k pln. I teraz. Pompa PC PW 5kW ok max 18k z montażem (ktoś tu ostatnio montował). Optymalnie 41k pln i masz wszystko w nosie na długie lata. gdybyś trafił na dotację PV, sporo mniej. ). Nawet sama PC 5kW (niech będzie 6kW) to o 20k mniej od tego co zapłaciłeś. Jaką będziesz miał różnicę w COP na korzyść gruntówki w skali roku? Pewnie 1, słownie:jeden. Bez kagańca, z pięknie wymodulowaną mocą na cieplejsze dni zimy i grzaniem na zawołanie. Lepszy komfort, zużycie takie samo jak masz teraz. Przy PV to i tak bez znaczenia. Bez kombinacji z T2. Ale pewnie napiszesz, mieszkam pod lasem nie da się założyć PV Ja, przy takim zapotrzebowaniu wybrałbym kable grzewcze. Pomyśl ile kosztowałby cię cały system grzewczy, 15k pln (bez PV) tak realnie.teraz policzmy 60k pln (z OP) -15k pln= 45k pln. Niech będzie 40k pln. Masz prąd na następne 20lat. Jak inni wymieniali by PC, to mocno byś się śmiał. Twój wybór, gruntowa PC 10kW, biorąc pod uwagę ekonomiczny aspekt, to przy takim zapotrzebowaniu jeden z najgorszych wyborów. Pomijam, czy DZ zostało zrobione jak trzeba, i nie będzie tak jak obecnego tu admina Tomasza131. Bo do końca twych dni, będziesz słyszał swój śmiech. Czujesz? Chodzi o czystą matematykę i uzasadnienie ekonomiczne wyboru. Nie jesteśmy chyba dziećmi, co sobie dokuczają i mówią wciąż: to moja sprawa Każdy, kto nie czytałby forum na stracie, tak by zrobił.... Bez urazy. Tak jak napisałem, twoja kasa i twój cyrk. Wesołych Świąt. P.S. A co do CWU, to tutaj kolego niestety nie masz racji. Wszystko zależy od powierzchni wymiany ciepła w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.12.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 (edytowane) No to nie pisz, że nie polecasz. Ja ma i uzywam, Ty nic nie wiesz na temat PW. Nie z forum wiesz. Koledze @bobrow juz pisałem, bo tez mi zarzucił. Zresztą nie będę odpowiadał Ci na ten post bo juz raz odpowiedziałem, ale mod to usuną. Ciekawe dlaczego. Jak tak piszesz, to znaczy że jesteś instalatorem lub sprzedawcą. Bo sam gdzieś wcześniej wprost lub między wierszami dałeś do zrozumienia, że nikt inny się na tym nie zna, nie ma prawa znać. To jak to w końcu jest?? Możesz zaklinać rzeczywistość - ale tak samo jak fakt, że ty jesteś użytkownikiem jakiejś tam PC, nie czyni z ciebie eksperta od tej PC i nie daje mandatu na jej polecanie, tak w moim przypadku, to że nie użytkuję danego modelu, nie oznacza, że nie mogę jej polecać. I że nic nie wiem na ten temat (bo jej nie użytkuję)To taka insynuacja bo mnie w ogóle nie znasz, nie wiesz czego się uczyłem i czym się w życiu zajmowałem. I tak samo jak znam ludzi, którzy coś użytkują i nie mają o tym zielonego pojęcia, to tak samo znam w drugą stronę. I równie dobrze można by powiedzieć, że ty należysz do tej pierwszej grupy Edytowane 15 Grudnia 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 15.12.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 To jest kolejne potwierdzenie tego co mówiłem. Nie tylko to. Ten facet ma wiedzę doświadczenie. Co on też instalator lub sprzedawca? Ponieważ zdobyłem tę wiedzę, wykonując monitorowanie pompy ciepła i nie patrząc na numery Panasonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.12.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Ponieważ zdobyłem tę wiedzę, wykonując monitorowanie pompy ciepła i nie patrząc na numery Panasonic. Polska to taki dziwny kraj. Rodacy, zamiast się ostrzegać, podkładają sobie miny pod nogi. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.12.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Pompę kupowałem prawie 5 lat temu. Mimo wszystko pozdrawiam. Mimo wszystko zapytam. Idą Święta, może napiszesz prawdę. Czy montował ja ktoś z tego forum? Vulgo "dobry doradca" lub zrobiłeś to pod wpływem postów jakiegoś usera? Miało to wpływ na twoją decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.12.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Wyrażam tu swoje zdanie. Ty możesz? Ja nie? Kim ty jesteś? Dokładnie. Przestudiuje. Ciekawe ile razy to zrobiłeś zanim poleciłeś Panasa. ZERO. Był tu watek na którym widać było jak usery patrzyli na tabeli. oczywiście przylazłeś i nic merytorycznego nie napisałeś. Tylko hejt na mnie. Widać twoja wiedzę i poziom. ZERO. no, zaczynasz błyszczeć...jeśli chodzi ci o dyskusję z fotohobby w której próbowałeś zdyskredytować panasa, to muszę cię zmartwić. Osobiście uważam, że fotohobby miał wtedy rację. Masz jakiś kompleks na punkcie tej marki. Ze smutkiem zauważam, że nie ty jedyny Odpisze ci ostatni raz. Nie jestem sprzedawcą ani instalatorem. Ty za to jesteś znawcą. Nie. Ty jesteś sprzedawca tu na forum. Tajnym sprzedawcą. Nawet nie stac cie na PP, Żenada. No, a teraz twoje gwiazda to lśni pełnym blaskiem :lol2: Trzymasz poziom :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 15.12.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Szacunek. Ja wiem o tym, ale wielu ludzi doradza tutaj nie widząc albo nie dotykają PC. Tak tu jest. Have you prepared a dashboard in grafana on your web site by yourself? Tak, to moja praca Openhab + grafana + influxdb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Krystalicznie czysty jesteś. Mniemanie to ty o sobie masz. Nie ma co. No to super. Skoro uważasz tak to gratulacje. Podsumujmy dyskusję. fotohobby napisał, że Panas 7kW mocniejsza niż Daikin 4kW, bo w A2 i A7 ma większa ok ok 1kW. Przy -15 moc taka sama. Fakt liczy sie A2 i A7. Po co liczyć OZC do -20. Po co strefy. Rewelacja. Jak tak doradzasz to super. . Bez sensu jest spierać się o moc pompy w zakresie temperatur (poniżej -15C), które występują sporadycznie, albo - jak Ty - wyłącza się wtedy sprężarkę i jedzie na grzałkach. Od -15C, kiedy te pompy mają praktycznie taką samą moc, im m cieplej, tym Panasonic dysponuje wyższą mocą. Fakt. Pisałem Ci już o koniu i siodle - wolałeś zaraportować do moderatora, niż przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts