Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

ja mam od nich :p co chcesz wiedzieć?

Jak u nich z rzetelnością, również w słowie, jakością wykonania instalacji, trwałością itp.?

Dzwoniłem i dowiedziałem się, że firma nie zamierza realizować zamówień w ramach programu Czyste powietrze:).

Nie wiem, czy to postawa antyPIS, czy niedobre doświadczenia z innymi programami dopłat:).

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak u nich z rzetelnością, również w słowie, jakością wykonania instalacji, trwałością itp.?

Dzwoniłem i dowiedziałem się, że firma nie zamierza realizować zamówień w ramach programu Czyste powietrze:).

Nie wiem, czy to postawa antyPIS, czy niedobre doświadczenia z innymi programami dopłat:).

a nie wiem, ja nie miałem z dopłatami, w tym zakresie się nie wypowiem...

a co do reszty

jestem zadowolony, zrobili rzetelnie, problemy likwidowali szybko

nie to że nie było problemów - bo np. z 3 odwiertów na początku jeden nie "pracował" - przyjechali ponownie, odkopali rurki, zrobili ponownie połączenia, i nagle odwiert zaczął pracę :)

potem pc zaczęła awaryjnie się wyłączać podczas procesu antylegionelli, co powodowało konieczność włączenia jej ponownie za pomocą kasowania błędu - jak człowiek nie wchodził do kotłowni to nawet nie wiedział że jest problem - przyjechali, naprawili

potem ten błąd zaczął wyskakiwać przy zwykłym CO - przyjechali, wymienili cały sterownik :) i nagle wszystko zaczęło śmigać jak należy :) i śmiga bez problemu ponad 2.5 roku

podsumowując - kontakt -5, robota 4 (poprawka na 5), zadowolenie 5, cena 5

oczywiście stara szkolna ocena, bez 6 :p

Edytowane przez okobar

dochodzą koszty przeglądów

Przy monobloku także należy zadbać o drożność kanałów powietrznych i czystość parownika. Skoro z tym dasz sobie radę i piszesz że "serwis" odpada, to przy splicie też dasz sobie radę poza okresem gwarancji.

w przypadku splita większy chyba ryzyko, że coś schrzanią przy instalacji

Należy wykonać poprawne połączenie jednostki wewnętrznej z zewnętrzną, wykonać kielichy. Ale jak ktoś się tym zajmuje, to to zrobi. Jak będzie problem, to poprawi, w końcu masz gwarancję. To nie murowanie ścian czy lanie fundamentu, gdzie błędy były by kosztowne - trudne do wyegzekwowania. A zyskujesz większą sprawność (SCOP).

ale o czyste powietrze sam się starasz oni wystawiają tylko rachunek ? więc co nie chcą rachunku wystawić nie rozumiem

To jeszcze jedno pytanie, pompy split czy monoblock i dlaczego? Oczywiście instalatorzy mówią różnie, a ja się na tym na tyle nie znam. Wiem, że w przypadku splita większy chyba ryzyko, że coś schrzanią przy instalacji i dochodzą koszty przeglądów?

"W układach typu MONOBLOK cały układ chłodniczy wykonuje fabryka mamy zatem większą pewność szczelności. Urządzenia SPLIT o mocy powyżej 10 kW konieczne jest prowadzenie karty produktu, która obliguje nas do regularnych kontroli szczelności przez wykwalifikowanego pracownika. Nie trudno się też domyśleć, że urządzenia w technologii MONOBLOK są droższe, ale zapewniają nam jednak większy kmfort. Przede wszystkim są dobrze zaizolowane, a przez to działają ciszej, mają estetyczny wygląd. Po stronie MONOBLOKÓW stoi ich konstrukcja wydłużająca ich żywotność. Pompy ciepła typu SPLIT są łatwiejsze do wykonania, a to czyni je znacznie bardziej rozpowszechnionymi i tańszymi. Jeśli chodzi o wydajność obu technologii produkcji to nie ma tu wyraźnych różnic, jest ona zbliżona w obu przypadkach."

Tak pokrótce...

@fourmi

Dzwoniłem i dowiedziałem się, że firma nie zamierza realizować zamówień w ramach programu Czyste powietrze.

ale o czyste powietrze sam się starasz oni wystawiają tylko rachunek ? więc co nie chcą rachunku wystawić nie

rozumiem

Przyłączam się do pytania. Jestem wielce ciekaw jaka tu jest zależność.

Ale chyba nikt nie oczekuje że instalator będzie komuś kredytował inwestycję? Dla mnie mechanizm jest jasny: klient po uzyskaniu pieniędzy od Funduszu dokłada swoją część i wszystko daje instalatorowi.

A wiesz kiedy dostaniesz kasę od funduszu?

Rozliczam się po robocie a Ty czekaj aż Ci dadzą albo nie.

Jak nie spełnisz jakiegoś warunku i jednak nie dostaniesz dotacji to co powiesz? o przepraszam ale mi nie dali i ja panu nie zapłacę?

Na razie o programie to jest ale dużo gatki a pieniądze w krzakach.

ale o czyste powietrze sam się starasz oni wystawiają tylko rachunek ? więc co nie chcą rachunku wystawić nie rozumiem

No ja również nie rozumiem, bo akurat dla firm montujących sprzęt eko będzie to żyła złota przez dekadę:)

Nie wnikałem, dlaczego tak uważa, powiedziałem tylko, że lepiej nie zniechęcać się na dzień dobry i poczekać jak ten program zacznie działać.

Jak będzie ok, to pan GHS oswoi się z programem i przekona się:)

Jak nie będzie ok, to rozczarowani będą inwestorzy.

Ale chyba nikt nie oczekuje że instalator będzie komuś kredytował inwestycję? Dla mnie mechanizm jest jasny: klient po uzyskaniu pieniędzy od Funduszu dokłada swoją część i wszystko daje instalatorowi.

Tu właśnie nie wiem, jak będą wyglądały płatności z dotacji Czyste Powietrze?

Jeśli ktoś już zapłacił w 2018 za inwestycję, to wiadomo, że dostanie zwrot na konto.

Ale jeśli dopiero planuje inwestycję, to kasa zostanie chyba przelana bezpośrednio na konto wykonawcy?

Ewentualnie na konto inwestora, jeśli sam zapłaci wykonawcy, a później przedstawi faktury do odbioru dotacji?

Czy ktoś z Was wie, jak to dokładnie będzie wyglądało?

Przypuszam, że taka zależność, o której pisze Kolega Karoka:).

Aaa to tego w ogóle nie brałem pod uwagę, że instalator miałby czekać. Do głowy mi nie przyszło.

Z góry zakładałem, że jak zlecam robotę to za nią płacę a równolegle składam wniosek i planuje część kasy odzyskać.

Tu właśnie nie wiem, jak będą wyglądały płatności z dotacji Czyste Powietrze?

Jeśli ktoś już zapłacił w 2018 za inwestycję, to wiadomo, że dostanie zwrot na konto.

Ale jeśli dopiero planuje inwestycję, to kasa zostanie chyba przelana bezpośrednio na konto wykonawcy?

Ewentualnie na konto inwestora, jeśli sam zapłaci wykonawcy, a później przedstawi faktury do odbioru dotacji?

Czy ktoś z Was wie, jak to dokładnie będzie wyglądało?

w Opolu usłyszałem wersję, że inwestor musi najpierw zapłącić wykonawcy, a potem dostanie dotację zwrotną...

to jest logiczne nawet

w przeciwnym razie, gdyby dotacja szła do wykonawcy, byłoby bez sensu

przykład - 1 stycznia zawierasz umowę, 1 lutego ci wykonują, dają rachunek, ty biegniesz do funduszu, a fundusz uznaje i daje zlecenie do dotacji np. 31 sierpnia

i przez pół roku wykonawca nie ma kasy...

a jak fundusz nie uzna dotacji i odmówi? to zapłacisz wtedy wykonawcy?

więc nie dziw się że wykonawcy czekają z aż będzie to precyzyjnie wykazane....

Z tego co dowiedziałem się na spotkaniu, to kasa jest wypłacana klientowi i to on umawia się z wykonawcą. Dlatego ja najpierw zebrałem oferty, teraz wiem jakie kwoty wpisać we wniosku, jak podpiszę umowę z Funduszem - będę ustalał terminy montażu. Mając kasę na koncie potwierdzam montaż.

To i tak lepiej niż w większości programów unijnych gdzie najpierw wykładasz kasę, a potem walczysz o zwrot.