Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Bez sensu jest spierać się o moc pompy w zakresie temperatur (poniżej -15C), które występują sporadycznie, albo - jak Ty - wyłącza się wtedy sprężarkę i jedzie na grzałkach.

Panowie, nie za bardzo rozumiem.

Ja mam tryb grzałki pomocniczej, bez wyłączenia sprężarki. Tak to rozumiem.

0_IMG_20181215_201541.jpg

Gość TwojPan
Ja moge i tak i tak. Po prostu moja PC poniżej -15 nie ma tle moc co potrzebuje dom. Wyłączam sprężarkę i jadę na grzałkach. Pisałem już tyle razy. Wolę grzać z COP =1 oporowo , niz z COP=1,5 sprężarką.

Ja też tak mogę. Póki co zostawiam opcję grzałki pomocniczej.

Ale, ok.Rozumiem.

Ale odwracasz kota ogonem. No to jeszcze raz. bo widać coś u ciebie nie tak.

Napisałeś, że Pana jest mocniejszy niż Daikin. Ja ci odpisałem, że bzdury piszesz, bo to takie samie PC. Nawet Daikin mocniejszy, bo moc ma do -20C, a u Panasa nie wiadoma. Ty znalazłeś potem, że przy A2 i A7 jest mocniejszy i twierdziłeś, że moc przy takiej temp. jest najważniejsze. Napisałem Ci, że to kolejna bzdura. Chcesz więcej twoich super myśli? Siodło to raczej Ty załóż.

Kolejna sprawa nie poleciałem do żadnego moda. To kolejne oszczerstwo i odszczekasz to. Zgłosiłem to tutaj - z prośba o wyjaśnienie.

DTR mówią jasno - przez 90, jak nie 100% roku Panasonic będzie mocniejszy.

Tyle. Jest też tańszy, jak sam napisałeś posiada tańsze części.

I wystarczy

Jeśli nie raportowałeś mojego posta - OK, mod w takim razie ciął wątek.

Nie rozumiem tylko co to za "kolejne oszczerstwo w twojej sprawie" ?

Nie jesteś troszeczkę... ekhm... przewrażliwiony ?

DTR mówią jasno - przez 90, jak nie 100% roku Panasonic będzie mocniejszy.

Tyle. Jest też tańszy, jak sam napisałeś posiada tańsze części.

I wystarczy

Ja to widzę tak samo. Gdyby cena była taka sama, to można by się zastanowić, biorac pod uwagę inne zmienne..ale różnica w cenie jest znaczna, więc to tylko gdybanie. Ale my nie użytkujemy pc-pw, więc nie mamy prawa wyrażać swojej opinii :p

Jeśli nie raportowałeś mojego posta - OK, mod w takim razie ciął wątek.

Nie rozumiem tylko co to za "kolejne oszczerstwo w twojej sprawie" ?

Nie jesteś troszeczkę... ekhm... przewrażliwiony ?

ja mam wrażenie, że mam (kolejne?) deja vu...

jak się kończą argumenty merytoryczne, to zaczyna się chodzenie po różnych innych wątkach, szukanie haka(?!?) na oponenta, którego się nie jest w stanie "pokonać" w merytorycznej dyskusji i finalnie kablowanie...

nic, będę musiał dokonać korekty/aktualizacji stopki ;)

Zrozum, że ta moc nie jest nam wtedy potrzebna. Kumasz. Zrozum, że to takie samie PC. No ale cóż, jakoś to do ciebie nie dociera. Oprócz ceny są jeszcze inne rzeczy, ale widać nie wiesz o tym. Nie mam zamiaru, więcej ci tego tłumaczyć, tylko ty tez uważaj ze swoimi doradami, abyś kogoś też nie wsadził na minę.

Gdybyś w pierwszym, drugim swoim poście tej dyskusji napisał, że to takie same PC, to dałbym Ci może spokój.

Ale Ty wolałeś prowadzić dyskusję w inny sposób. Dopiero potem rakiem wycofałeś się z tego, że D. jest mocniejszy, pisząc, że są "prawie równe".

Większa moc poniżej -15 tez nei jest potrzebna, bo wówczas potrzebne są grzałki - a skoro powyżej -15 P jest mocniejszy, to owo urządzenie, działające jako POMPA CIEPŁA, a nie GRZAŁKA jest wówczas mocniejsze.

Dorada, to jest taka ryba. Nie posiadam dorad, więc nie włączaj ich do dyskusji.

Co do Artura, to wydaje mi się, że twoje oskarżenia są niesłuszne. Popełnił swego czasu "piękny" błąd, którego konsekwencje będą się za nim ciągnęły pewnie jeszcze długo.

Błąd popełnił człowiek, który to dziecko neostrady podłączył do internetu. A konsekwencje tego będą się ciągnęły za nami pewnie jeszcze długo. Tak długo jak nie pojawi się tu mod/admin z jajami.

ja myślę / mam nadzieje że mój panasonic pochodzi więcej jak 10 lat ..

Pochwal się za 10 lat. Myśleć to sobie można.

Gdybyś w pierwszym, drugim swoim poście tej dyskusji napisał, że to takie same PC, to dałbym Ci może spokój.

Ale Ty wolałeś prowadzić dyskusję w inny sposób. Dopiero potem rakiem wycofałeś się z tego, że D. jest mocniejszy, pisząc, że są "prawie równe".

Większa moc poniżej -15 tez nei jest potrzebna, bo wówczas potrzebne są grzałki - a skoro powyżej -15 P jest mocniejszy, to owo urządzenie, działające jako POMPA CIEPŁA, a nie GRZAŁKA jest wówczas mocniejsze.

A co jak nie moc poniżej -15 jest potrzebne?:rolleyes: A nie, zapomniałem, Wasze domy przy -20 tracą 0.2C na dobę. No i mimo tłuczenia setek postów dlaczego kominki są złe, można przecież go sobie odpalić w razie potrzeby.

A co jak nie moc poniżej -15 jest potrzebne?:rolleyes: A nie, zapomniałem, Wasze domy przy -20 tracą 0.2C na dobę. No i mimo tłuczenia setek postów dlaczego kominki są złe, można przecież go sobie odpalić w razie potrzeby.

Tylko rozmawiam z użytkownikiem, który wówczas wyłącza sprężarkę i grzeje grzałkami, wiec moc SPRĘZARKI pompy ciepła w tym przypadku nie ma znaczenia.

Mimo wszystko zapytam. Idą Święta, może napiszesz prawdę.

Czy montował ja ktoś z tego forum? Vulgo "dobry doradca" lub zrobiłeś to pod wpływem postów jakiegoś usera? Miało to wpływ na twoją decyzję?

Od początku wiedziałem jakiego producenta chcę pompę więc zrobiłem casting wśród instalatorów. Wygrał najtańszy i do tego okazało się najbliższy a i tak przez 3 lata okresu gwarancyjnego nie potrzebowałem Jego pomocy, bo wszystko śmiga od samego początku.

Moja sprężarka kosztuje ok 300Euro. A Twoja ile te 9kW? A czy w DZ nie masz tzw. glikolu i to robionego na miejscu? Czy nie trzeba go wymieniać?

Skoro tak grzejesz no to masz przykład dla A7/W35 dla tej PC COP 4,5, więc różnica w COP może być jeszcze mniejsza na korzyść PW.

A moja 2 lata temu kosztowała jakieś 2500pln.

Miałeś podać moc dla 7/35 a nie cop, który przy tej temp u mnie wynosi około 5.

PW nie ma nic na swoją korzyść, trwałość wątpliwa, mniejsza sprawność i brak stałej mocy przy niskich temperaturach, jakieś przeglądy płatne, CRO dla większości przypadków. Aaa niech tylko piorun dobrze walnie, inwerter pokarze wtedy do czego jest zdolny.

Moc 8,5kW.

Czy trzeba wymieniać tzw glikol w DZ? Jaki masz tam ten glikol?

Glikolu się nie wymienia gdyż pracuje on w zakresie +12C - -3C w moim przypadku więc się nie przepracowuje. To nie chłodziwo w silniku ani kolektor słoneczny gdzie po przegrzaniu mamy kaszę.

Mam zalany glikol etylenowy z inhibitorami dedykowany do instalacji chłodniczych. Roztwór z temperaturą krzepnięcia -17C.

Gość TwojPan
Od początku wiedziałem jakiego producenta chcę pompę więc zrobiłem casting wśród instalatorów. Wygrał najtańszy i do tego okazało się najbliższy a i tak przez 3 lata okresu gwarancyjnego nie potrzebowałem Jego pomocy, bo wszystko śmiga od samego początku.

Odpowiesz?

Czy to ktoś z forumowych?

Przecież Ci napsiałem, że moc gwarantowana do -15C 100%. Czytasz? Do -28 na sprężarce.

Czy trzeba wymieniać tzw glikol w DZ? Jaki masz tam ten glikol?

Glikol etylenowy z inhibitorami do urządzeń chłodniczych, temp. krzepnięcia -17C. Nie wymienia się to nie chłodziwo w silniku czy kolektory słoneczne gdzie po przegrzaniu mamy kaszę.