Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Idac tropem jakiegos tam "pana"... ewidetnie jestes kutafonowym leszczem z PC.. ;)

Najlepsi sa weglowi snafcy w ocenie wszystkich i wszystkiego :D

Coraz bardziej żałuję, że nie mam kotła na węgielek. Wtedy nie znając się na pci mógłbym z Wami się wykłócać i wymądrzać, że pci są be i nie ogrzeją domu :lol2:

PW nie ma nic na swoją korzyść, trwałość wątpliwa, mniejsza sprawność i brak stałej mocy przy niskich temperaturach, jakieś przeglądy płatne, CRO dla większości przypadków. Aaa niech tylko piorun dobrze walnie, inwerter pokarze wtedy do czego jest zdolny.

Wiekszych bzdur już dawno nie czytałem , a ten piorun to już całkiem, bo gruntowa jak sama nazwa wskazuje się z gruntu uziemia z automatu i pioruny omijają bokiem , pewno ze strachu ..........

P.S.

mam w odległosci ok 70 m dom w którego komin uderzył piorun , komin musiał zostać odtworzony bo ok 2 m komina zniknęło, a mój inwerter się pewnie nie zorientował że on nie "gruntowy" bo ciągle żyje, zdrowia życzę

Gość TwojPan
Mimo wszystko zapytam. Idą Święta, może napiszesz prawdę.

Czy montował ja ktoś z tego forum? Vulgo "dobry doradca" lub zrobiłeś to pod wpływem postów jakiegoś usera? Miało to wpływ na twoją decyzję?

Dziękuje za poniższą odpowiedź. Pewnie było trudno, ale szacunek.

Tak ma płatny profil, ale bardzo rzadko z tego co obserwuję się udziela. Swego czasu nawet dostałem opieprz od Niego, że go szukam na forum zamiast przedzwonić.

Wiedziałem.

Wszystko jest już jasne, a ja chyba wiem kim on jest.

Uwierz, nie trudno było się domyśleć, po twoim tonie wypowiedzi i braku argumentów, kiedy zapytany o to, dlaczego dla OZC 4,7kW wybrałeś urządzenie o mocy 10kW. Widać też mocno konsternację na wyliczenia, że 40k pln to przynajmniej 50% dla takiego zapotrzebowania -przepłacone. Fajnie też widać, jak zbierają się tu, twoi poprzedni doradcy i naganiacze. Tak jest zawsze, jak ktoś zaneguje ekonomiczną zasadność zakupu od forumowych sprzedawców. Zawsze jest linczowany, jak ja czy kubson itd.

Jest taki jeden znak rozpoznawczy, dla załadowanych w balona przez forumowych naganiaczy i handlarzy. I ty z nim zostaniesz bardzo długo.

Tak czy siak, życzę długiego i bezawaryjnego okresu eksploatacji.

Wesołych Świąt.

Edytowane przez TwojPan

Dziękuje za poniższą odpowiedź. Pewnie było trudno, ale szacunek.

Wiedziałem.

Wszystko jest już jasne, a ja wiem kim on jest.

Uwierz, nie trudno było się domyśleć, po twoim tonie wypowiedzi i braku argumentów, kiedy zapytany o to, dlaczego dla OZC 4,7kW wybrałeś urządzenie o mocy 10kW. Widać też mocno konsternację na wyliczenia, że 40k pln to przynajmniej 50% dla takiego zapotrzebowania -przepłacone. Fajnie też widać, jak zbierają się tu, twoi poprzedni doradcy i naganiacze. Tak jest zawsze, jak ktoś zaneguje ekonomiczną zasadność zakupu od forumowych sprzedawców. Zawsze jest linczowany, jak ja czy kubson itd.

Jest taki jeden znak rozpoznawczy, dla załadowanych w balona przez forumowych naganiaczy i handlarzy. I ty z nim zostaniesz bardzo długo.

Tak czy siak, życzę długiego i bezawaryjnego okresu eksploatacji.

Wesołych Świąt.

Możliwe, że wiesz kto to choć wątpię.Poczytaj moje posty na forum od początku będziesz wiedział kto mi "doradzał" :lol2:

Z tych osób, które tu obecnie z Tobą się przepychają, żadna nie była moim doradcą jak w sumie nikt poza asoltem,który mi liczył dwie wersje ozc.

Mój instalator sugerował mi modele innych producentów a ja od początku wiedziałem co chcę zainstalować, więc znów pudło.

Aa i zauważ, że na tym forum nikt na Ciebie nie wsiadł w sprawie Twojej pci dopóki Ty sam nie zacząłeś negować urządzeń innych użytkowników, co wciąż zaciekle robisz.

Ciekawe. Poniżej opis jednego z głównych producentów "płynów do instalacji". Profesjonalnych Oczywiście wodnymi roztworami glikolu. Nie takich mieszanych z wątpliwymi parametrami.

Dodatkowo można wysłać próbkę do badania.

Polecam się zastanowić czy nie trzeba będzie wymienić tego tzw. glikolu w DZ.

Zaznaczam, że opis o specjalnych płynach do instalacji, nie jakieś mieszanki "samorobne".

Po pierwsze primo, nie bądź taki łykający to co pisze producent, bo jemu zależy tylko na tym co masz w kieszeni.

Po drugie primo wystarczy, że za jakieś 5-6 lat sprawdzę krzepliwość mieszanki i będę wiedział czy coś siędzieje.

Po trzecie primo jak będę musiał wymienić, to zrobię to na co nie miałem czasu za pierwszym razem, czyli zaleję słabszą wersją tego co u nas straszy po lasach :p czyli "duchem puszczy". Wielu tak robi nawet na tym forum i nikt nie narzeka.

Gość TwojPan
Możliwe, że wiesz kto to choć wątpię.Poczytaj moje posty na forum od początku będziesz wiedział kto mi "doradzał" :lol2:

Z tych osób, które tu obecnie z Tobą się przepychają, żadna nie była moim doradcą jak w sumie nikt poza asoltem,który mi liczył dwie wersje ozc.

Mój instalator sugerował mi modele innych producentów a ja od początku wiedziałem co chcę zainstalować, więc znów pudło.

Aa i zauważ, że na tym forum nikt na Ciebie nie wsiadł w sprawie Twojej pci dopóki Ty sam nie zacząłeś negować urządzeń innych użytkowników, co wciąż zaciekle robisz.

To powyżej, mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że jednak cię załadowali aż miło :)

Ja ni neguję żadnego innego urządzenia niż moje. To forumowi "gracze" negowali od początki mój wybór, bio nie zarobili na tym złamanego grosza. I to ich bolało, że pojawił się ktoś kto ma coś innego, co od lat tutaj sie poleca. Negowali, a nie wiedzieli nawet na czym mój system polega. Tak jak ty. Ja o twoim producencie nie napisałem slowa. Ty już kilkakrotnie wyszydziłeś firmę jakiej sprzęt posiadam, choć daję głowę, że nic o nim nie wiesz.

Wyszydziłem najpierw to, że podałeś zapotrzebowanie domu 4,7kW, a kilka postów dalej zużycie 10000kWh rocznie- z czego zresztą skwapliwie się po tej uwadze wycofałeś. Wyszydziłem tez dobraną przez instalatora moc jednostki, przy takim zapotrzebowaniu wyliczonym w OZC (wiec po co było liczyć i płacić), bo to czyste kuriozum. Wyszydziłem też ekonomiczna zasadność wyboru, podając ci rozwiązania o 70% tańsze, ale tam nie odpowiedziałeś do dziś.

Różnica jest taka. Podajesz co masz w domu publicznie, liczysz się z tym, że ktoś to oceni.

Nie czepiam się firmy P, tylko błędów jej oprogramowaniu o jakich piszą użytkownicy. Skoro im to przeszkadza, a ni zostali poinformowani o tym wcześniej, mogę napisać że mają problem ze swoim wyborem. Bo oni sami tak piszą....Trudno tylko zrozumieć, że jak się napisze coś innego, a niżeli same superlatywy (mowa o firmie P) -to zaraz sprzedawcy skaczą do gardła. Nie dziwi cię to?

Możesz nie odpowiadać.

na tym kończę, zanim mnie ponownie obrazisz i przytulisz się do tych co to robią.

Pozdrawiam i raz jeszcze Wesołych!

To powyżej, mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że jednak cię załadowali aż miło :)

Ja ni neguję żadnego innego urządzenia niż moje. To forumowi "gracze" negowali od początki mój wybór, bio nie zarobili na tym złamanego grosza. I to ich bolało, że pojawił się ktoś kto ma coś innego, co od lat tutaj sie poleca. Negowali, a nie wiedzieli nawet na czym mój system polega. Tak jak ty. Ja o twoim producencie nie napisałem slowa. Ty już kilkakrotnie wyszydziłeś firmę jakiej sprzęt posiadam, choć daję głowę, że nic o nim nie wiesz.

Wyszydziłem najpierw to, że podałeś zapotrzebowanie domu 4,7kW, a kilka postów dalej zużycie 10000kWh rocznie- z czego zresztą skwapliwie się po tej uwadze wycofałeś. Wyszydziłem tez dobraną przez instalatora moc jednostki, przy takim zapotrzebowaniu wyliczonym w OZC (wiec po co było liczyć i płacić), bo to czyste kuriozum. Wyszydziłem też ekonomiczna zasadność wyboru, podając ci rozwiązania o 70% tańsze, ale tam nie odpowiedziałeś do dziś.

Różnica jest taka. Podajesz co masz w domu publicznie, liczysz się z tym, że ktoś to oceni.

Nie czepiam się firmy P, tylko błędów jej oprogramowaniu o jakich piszą użytkownicy. Skoro im to przeszkadza, a ni zostali poinformowani o tym wcześniej, mogę napisać że mają problem ze swoim wyborem. Bo oni sami tak piszą....Trudno tylko zrozumieć, że jak się napisze coś innego, a niżeli same superlatywy (mowa o firmie P) -to zaraz sprzedawcy skaczą do gardła. Nie dziwi cię to?

Możesz nie odpowiadać.

na tym kończę, zanim mnie ponownie obrazisz i przytulisz się do tych co to robią.

Pozdrawiam i raz jeszcze Wesołych!

Z niczego się nie wycofuję. Obliczone zapotrzebowanie na energię grzewczą mego domu to około 10000kWh więc chyba jest normalne, że pci pobrała mniej więcej 2500-2600kWh?

(...) Obliczone zapotrzebowanie na energię grzewczą mego domu to około 10000kWh więc chyba jest normalne, że pci pobrała mniej więcej 2500-2600kWh?

Normalne dla tych, którzy odróżniają energię pobraną przez budynek od energii pobranej przez PC.

Jakie długości cykli pracy uzyskujesz? Masz z tym jakiś problem np. w okresach przejściowych, tak jak niektórzy?

Normalne dla tych, którzy odróżniają energię pobraną przez budynek od energii pobranej przez PC.

Jakie długości cykli pracy uzyskujesz? Masz z tym jakiś problem np. w okresach przejściowych, tak jak niektórzy?

Nie nie mam problemów w okresach przejściowych.

Ustawienia dodatkowego termostatu (eq7) mam wg tego co 2-3 lata temu opisywał kolega karolek75 i to się sprawdza tym bardziej, że mam około 9cm posadzki i wszędzie gres.

W nocy mam max 2 włączenia i to tylko wtedy gdy pompa załączy się wcześniej niż 1 w nocy, a to zdarza się w zasadzie jak na zewnątrz jest poniżej 0 lub -5 lob coś w tym zakresie.

Glikolu się nie wymienia gdyż pracuje on w zakresie +12C - -3C w moim przypadku więc się nie przepracowuje. To nie chłodziwo w silniku ani kolektor słoneczny gdzie po przegrzaniu mamy kaszę.

Mam zalany glikol etylenowy z inhibitorami dedykowany do instalacji chłodniczych. Roztwór z temperaturą krzepnięcia -17C.

Ponoć z biegiem czasu należy sprawdzić stężenie glikolu. Jeśli mieści się w przedziale -11oC (najlepiej - 15oC ) to nic nie trzeba robić.

Czy możemy wrócić do tematu grzałki przy defroście w panasonicu serii H?

Nie mogę znaleźć w menu serwisowym opcji, o której pisał kolega z Litwy. Czy to urządzenie ma jakieś menu serwisowe ukryte? Jak można się tam dostać?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350626-Jaka-pompa-ciepła-Jakie-koszty-użytkowania&p=7753828&viewfull=1#post7753828