Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Masz niewatpliwie zbyt wysokie mniemanie o sobie. Ja ich nie zbieram... wystarczy zagladnac w stare watki i posty. Wszystko jest dostepne online na fm.

Tam jest twoja opinia o PC, ich uzytkownikach wyrazona elokwetnie jak nigdzie.

"Co w tym złego? Przecież to moje zdanie, jako użytkownika."

Z tym ze jak inni maja swoje to juz kutafony, oszusci, handlarze i cos tam jeszcze

"Kolo powiem ci i Twoim kablom,pompą PC ,PX itd.Możecie na polskim rynku zrobić tylko wielką kupę.Ryzyko użytkowania PC czy grzania prądem jest tak duże i kosztowne, że nie dla userów PLN-a"

Rozumiem ze tego ryzyka w twoim przypadku nie ma, zniknelo .

A

Powtorze, przykladow jest pelno. Nie tylko u ciebie.

Takze nie masz co sie spinac. A im bardziej sie tlumaczysz tym bardziej brniesz i osmieszasz w swietle tego co kiedys wypisywales.

A... dla innych forumowiczoiw, nie mam ani P ani S

Doradzil by ci kociol na drobny wegiel... znaczy eko wegiel ;) Bo bez problemu taki kociol prowadzisz 2-4kW... a wiadomo wegiel wychodzi najtaniej.

No i wiesz "Ryzyko użytkowania PC czy grzania prądem jest tak duże i kosztowne, że nie dla userów PLN-a"

A zakladam ze jestes "userem PLN-a" ;)

ZMIENIŁEM ZDANIE CO DO PC I ICH ZASTOSOWANIA!

Aby to raz na zawsze się skończyło i abyś przestał odkopywać moje obraźliwe wypowiedzi, za które wtedy dostałem bana i przeprosiłem.

Zrobię to zatem raz jeszcze.

Przepraszam wszystkich, których obraziłem wtedy i teraz, gdyby ktokolwiek poczuł się urażony.

Informuję także, że nie reklamuję żadnego produktu, nie uczestniczę w żadnym lobby produktu ani też nie jestem instalatorem/sprzedawcą. Moje spostrzeżenia, na temat doboru PC PW, są jedynie moimi spostrzeżeniami mającymi na celu podanie różnic obserwacji mojej jednostki, a jednostek które dobrali użytkownicy pisząc o nich "przewymiarowane". Starałem się jedynie zwrócić uwagę na posty innych użytkowników mających przewymiarowane urządzenia, często zakupione pod wpływem użytkowników forum (np.post kolegi kaszpir), mogą i przysparzają (jak piszą użytkownicy) problemów. sam zostałem w taki sposób wprowadzony w błąd przy zakupie kotła na ekogroszek na tym własnie forum. Moim celem, jest tylko uchronienie przed takim działaniem innych, których wypowiedzi kierują w stronę jednego słusznego wyboru.

Jeśli ktoś uznał, że chęć dowiedzenia się czym został spowodowany wybór i jakimi kryteriami (radami, postami) został podyktowany- jest w jakikolwiek sposób obraźliwy, informuję że nie taki był mój zamiar.

Proszę także użytkownika Varme... aby zaprzestał negowania mojej osoby na tym forum.

Raz jeszcze przepraszam.

Wesołych Świąt.

ZMIENIŁEM ZDANIE CO DO PC I ICH ZASTOSOWANIA!

Aby to raz na zawsze się skończyło i abyś przestał odkopywać moje obraźliwe wypowiedzi, za które wtedy dostałem bana i przeprosiłem.

Zrobię to zatem raz jeszcze.

Przepraszam wszystkich, których obraziłem wtedy i teraz, gdyby ktokolwiek poczuł się urażony.

Informuję także, że nie reklamuję żadnego produktu, nie uczestniczę w żadnym lobby produktu ani też nie jestem instalatorem/sprzedawcą. Moje spostrzeżenia, na temat doboru PC PW, są jedynie moimi spostrzeżeniami mającymi na celu podanie różnic obserwacji mojej jednostki, a jednostek które dobrali użytkownicy pisząc o nich "przewymiarowane". Starałem się jedynie zwrócić uwagę na posty innych użytkowników mających przewymiarowane urządzenia, często zakupione pod wpływem użytkowników forum (np.post kolegi kaszpir), mogą i przysparzają (jak piszą użytkownicy) problemów. sam zostałem w taki sposób wprowadzony w błąd przy zakupie kotła na ekogroszek na tym własnie forum. Moim celem, jest tylko uchronienie przed takim działaniem innych, których wypowiedzi kierują w stronę jednego słusznego wyboru.

Jeśli ktoś uznał, że chęć dowiedzenia się czym został spowodowany wybór i jakimi kryteriami (radami, postami) został podyktowany- jest w jakikolwiek sposób obraźliwy, informuję że nie taki był mój zamiar.

Proszę także użytkownika Varme... aby zaprzestał negowania mojej osoby na tym forum.

Raz jeszcze przepraszam.

Wesołych Świąt.

Jeśli piszesz to szczerze z całego serca, to bardzo się cieszę, bo każdy z Nas ma prawo do Swego zdania, nie zawsze zbieżnego z innymi.

Jak widac niezbyt.

Grzecznie prosze... napisz, podaj posty, tylko nie zapomnij o swoich!

Kto mnie naslal?

Pokazesz gdzie ci grozilem?

Pokazesz te moje wyzwiska gorsze od twoich?

Wskazesz inne forum?

I co konkretnie mam na sumieniu?

A jezeli nie potrafisz to moderator powinnien sie tym, zajac , toba i twoimi klamstwami

Howgh

Gość TwojPan

Miałem już ci nie odpowiadać, to poraz ostatni.

Jesteś najgrzeczniejszym userem forum. Nigdy nie zdażyło ci się być niegrzecznym, a już na pewno nie dla opalających się węglem Nigdy mi nie groziłeś. Zdażało się, ale to nie ty. Nikt cię nie nasłał. Jestem największym głupkiem i kłamcą na forum. Nigdy nie mam racji. Dlatego dziękuje, że mi zwracasz uwagę.

I tyle.

Jak sobie czytam porównuje - to niektóre pompy tylko grzeją a inne grzeją/chłodzą - jest sobie sens zawracać tym głowę czy to jak 3D w tv każdy chciał mieć nikt nie używał.

wszystko zależy od ceny :) ja u siebie mam moduł chłodzący, ale dostałem go od instalatora w cenie.... więc czy bym miał czy nie, cena była dla mnie taka sama

• 2 weeks później...

Mam pytanie do osób, które grzeją pompą w tańszej taryfie: W godzinach szczytu całkiem odłączacie pompę czy jak to u was wygląda?

Wyłączyłem strefę ogrzewania na kilka dni w celach testów. Urządzenie normalnie pracowało, lecz w ustawieniach wyłączyłem ogrzewanie wody zasilającej. W praktyce wygląda to tak, że podczas włączonego ogrzewania urządzenie pobierało około 38kWh zaś gdy niby było wyłączone pobiera od 23 do 27kWh na 24h. Zauważyłem, że częściej włącza się teraz grzałka - to efekt tego, że woda w rurkach jest wychłodzona i musi dogrzać wodę do odszraniania pompy? Bo nie bardzo rozumiem jak to wygląda u innych...

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

Chciałbym się poradzić w sprawie doboru pompy ciepła, dom w budowie 219m2 powierzchni całkowitej (170m2 + 49m2).

Otrzymałem ofertę na gruntową pompę ciepła firmy Silesia Term, zaproponowana moc to 10kW (choć ja skłaniam się ku mocy 8kW).

Koszt całkowity (pompa 10kW + zbiornik CWU 350L pow. wężownicy 4,76m2 wraz z odwiertami i montażem, gwarancja 5 lat z możliwością przedłużenia do 10lat) jest około 10 tyś zł wyższy niż przy pompie p-w. W przypadku pompy gruntowej 8kW różnica będzie wynosić około 7-8tyś zł. Czy warto montować taką pompę czy lepiej zdecydować się na pompy p-w Mitsubishi, Panasonic itd.?

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Dzień dobry,

jakiej mocy sugerujecie pompę do nowo budowanego w strefie II budynku o następujących parametrach:

Dom parterowy, dach kopertowy, z poddaszem nieużytkowym, powierzchnia użytkowa 106 m2

garaż 34 m2 częściowo w bryle budynku, połowa dach płaski - miałby być ogrzewany do 10-12 stopni z uwagi na rekuperator,

strop lany + 35 cm wełny na nim

ściany - pustak ceramiczny 25 + styropian 20 cm,

podłoga styropian 20 cm

3 osoby

powierzchnia okien 28,5 m2 (pakiet 3-szybowy, 7 komorowe, Uw średnio 0,85 ) - największa powierzchnia okien od strony zachodniej, potem południowej, potem wschodniej i od północy okno 1,5 m2

rekuperacja na bazie rekuperatora Onyx Dream 400 o deklarowanym odzysku ciepła do 90 %

Podłogówka po całości powierzchni użytkowej + grzejnik w garażu (garaż ocieplony z każdej strony, również od wewnątrz + brama z U = 0,54 W/m2K)

Projektowe Ep dla pompy ciepła to 62 kWh/m2 rok, z tym, że projekt ze zmianami (mniej okien + rekuperacja)

TEMPERATURA W DOMU 23 stopnie

Dziękuję za wszelkie opinie.

Edytowane przez kacy21

Dzień dobry,

jakiej mocy sugerujecie pompę do nowo budowanego w strefie II budynku o następujących parametrach:

Dom parterowy, dach kopertowy, z poddaszem nieużytkowym, powierzchnia użytkowa 106 m2

garaż 34 m2 częściowo w bryle budynku, połowa dach płaski - miałby być ogrzewany do 10-12 stopni z uwagi na rekuperator,

strop lany + 35 cm wełny na nim

ściany - pustak ceramiczny 25 + styropian 20 cm,

podłoga styropian 20 cm

3 osoby

powierzchnia okien 28,5 m2 (pakiet 3-szybowy, 7 komorowe, Uw średnio 0,85 ) - największa powierzchnia okien od strony zachodniej, potem południowej, potem wschodniej i od północy okno 1,5 m2

rekuperacja na bazie rekuperatora Onyx Dream 400 o deklarowanym odzysku ciepła do 90 %

Podłogówka po całości powierzchni użytkowej + grzejnik w garażu (garaż ocieplony z każdej strony, również od wewnątrz + brama z U = 0,54 W/m2K)

Projektowe Ep dla pompy ciepła to 62 kWh/m2 rok, z tym, że projekt ze zmianami (mniej okien + rekuperacja)

TEMPERATURA W DOMU 23 stopnie

Dziękuję za wszelkie opinie.

100m2? Weź piecyk elektryczny zamiast pompy. Zrób grubsze wylewki. Opędzisz to po kosztach w II taryfie 80% i drogiej 20%.

jak zaczynasz budować to:

- ten "styropian 20cm na ściany" niech będzie: minimum 20cm na ściany o lambdzie min 0,32 (szary - a do 0,31 nie warto dopłacać narazie),

- na sufit wrzuć z 10 cm wełny więcej, lub zostaw sobie miejsce na przyszłość by się dało dorzucić jakby coś (mam podobny dach, na stropie 40cm wełny - rozprężyła się do 50 cm jakbyś tego nie mierzył:)). Na stopie lepiej wywalić więcej cm (jak jest miejsce) tańszej wełny z mniejszą lambdą niż bulić za drogą lambdę

- ten grzejnik w garażu rozumiem przewymiarowany,.... lub może ustawiony gdzieś pod reku by nie grzał całego garażu i ustawiony na przeciwzamarzanie :). Masz jakiś styro pomiędzy domem a garażem? Generalnie nie zawadzi ten kalafior, ja nie zrobiłem i w sumie żałuję - temperatura nie spada w garażu poniżej 5 stopni w te mrozy co były, ale to dzięki braku ocieplenia od domu. Jak ocieplę, to garaż może potrzebować być dogrzany (przynajmniej w części z ujęciem wody) do paru stopni.

- jak się upierasz na pompę - chata w sumie ciepła - więc przy grzaniu ciągłym PC najmniejsza jaką znajdziesz (5-6 kW) oczywiście tylko PW - przy chęci grzania tylko w 2T trzeba doliczyć mocy, by ogarnęła ci chałupę w połowie mniejszym czasie grzania. OZC można zrobić, zgubi się w kosztach budowy.

- rekuperator trochę za duży? U siebie mam nieco mniejszy i potrafi zrobić wichurę :) Też to możesz przemyśleć.

Edytowane przez Szklara

Dziękuję.

Celowałem w 7 kW. Nie wiem tylko jaką.

Miejsce na poddaszu jest, zresztą może dodatkowo ocieplę dach.

Od wewnątrz w garażu wg projektu ma być 5 cm styropianu, a muszę mieć min. 5 stopni, bo rekuperator wymaga.

Rekuperator akurat ten mam w dobrej cenie, bo od kolegi.

Na razie ssz więc jeszcze można pokombinować.