Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Jeśli jeszcze nie znaleźliście wpisów Frobka -to Wam podpowiem.Przy kursie 3,4 Frobek zabulił 12 500pln (czyli 12 500 :3,4=3 676 USD)+sterownik i jego robota.

Teraz kurs jest ok 3,8 pln za USD , czyli teraz to samo kosztuje :

3 676 USD x 3,8 pln=13 970 pln do tego trzeba zakupić sterownik (bo oryginał nie nadaje się specjalnie...) i nie mamy gwarancji.

Frobek jest pasjonatem i jest "techniczny"-da sobie radę...

Pytanie czy inni dadzą sobie z tym radę ?

Dodam tylko ,że monobloka LG 9kW można zakupić z najprostszym montażem za ok 17 000pln brutto 8% Vat.

Jest nad czym się zastanawiać...

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doczytałem i trochę mnie zmroziło ale kto wie może pod jesień się coś poprawi u mnie to te 12 k wysupłałbym. A sterownik i inne zabawki zostawiłbym w spokoju. PC dostałaby 3 lub 2 czasy pracy a za buforem jest zawór termostatyczny i pompka, to termostatem pokojowym odbiór się zarządzi.

W tej chwili mam głowice termostatyczne i czasówkę która na noc pompkę wyłącza i też nie jest źle, choć zdarza sie jak sie gwałtownie ochłodzi, że na rano spadnie do 18 ale już po godzinie wraca do normy - u mnie to 20-21 C. Zadaniem PC byłoby nabijać bufor w nocy wiec te 18 kW to nawet ciut mało ale za to wystarczyłaby mi zwykła on -off tylko nie wiem czy to jakaś różnica w cenie.Jest gdzieś na horyzoncie używany MEETING 18 kw ale czy to przy minus 10 ma jakiś COP to tez nie wiem bo stare już toto i stoi na dworze u kolegi z 8 lat..

Cena kusi bo oddałby za około 4k podobno.

Edytowane przez Chris Zielonka

Dodam tylko ,że monobloka LG 9kW można zakupić z najprostszym montażem za ok 17 000pln brutto 8% Vat.

Tak się cały czas zastanawiam kiedy US zacznie robić kontrole firmom instalującym pompy ciepła P/W i gruntowe z pełną 8% stawką VAT?

np. zgodnie z tą interpretacją

https://interpretacje-podatkowe.org/stawki-podatku/ibpp2-4512-1027-15-jj

Tak się cały czas zastanawiam kiedy US zacznie robić kontrole firmom instalującym pompy ciepła P/W i gruntowe z pełną 8% stawką VAT?

Pompę Pw jak masz przymocowana do sciany to możesz 8% a gruntowka jak Ci zrobia odwierty w kotlowni to tez mozna

Pompę Pw jak masz przymocowana do sciany to możesz 8% a gruntowka jak Ci zrobia odwierty w kotlowni to tez mozna

W sumie nie pomyślałem o tym, moja pompka waży 185kg i nie brałem pod uwagę montażu na ścianie.

Chociaż kiedyś czytałem jakąś interpretacje, że wykończenie schodów wejsciowych nie podlega pod 8% VAT, bo są poza bryłą budynku.

Dzięki frobek za zabranie głosu i dokładne dane. Sporo mi to rozjaśniło. Wnioskuję z tego że jednak lepiej stracić na COP i grzać po nocach niż odwrotnie.

Moje zapotrzebowanie na ciepło jest niewiele wyższe niż wyżej podane więc spróbuję iść ta drogą. Tylko za chorobe nie umiem sprowadzić sobie takiej maszynki.

Wylukałem taką maszynę https://newenter.en.alibaba.com/product/60773065353-802005739/Promotion_Cheap_Price_B5SD_16KW_18KW_20KW_22KW_Air_Source_EVI_Heat_Pump.html?spm=a2700.icbuShop.90.3.59447b9cou0hTl

ale co dalej ? Na dokładkę z tego co od biedy łapię minimalne zamówienie to 2 sztuki.

Kolego frobek czy możesz mnie objaśnić jak się dokonuje takiego prywatnego importu ? Czy dobrze wybieram ? Może są lepsze lub tańsze maszyny ?

Przez Alibabe możesz złożyć zapytanie do wszystkich firm. Odpowiedź dostaniesz w ciągu kilku dni. Właśnie robiłem rozeznanie i koszty różnych pomp 8-20kW to 1200-2000 USD. Koszt transportu i odpraw celnych to okolo 2700zl oraz oczywiście VAT i cło. Razem 9-12tys.

PC nad którą się zastanawiam wyjdzie około 10 tys. brutto. Ściągając 2 pompy będzie o około 1tys. taniej na sztuce.

Muszę sprawę przemyśleć.

Instalatorzy już to przewidzieli. Mi powiedzieli, żebym przygotował fundament "połączony" z domem, wtedy będzie na 8%

Instalatorzy już to przewidzieli. Mi powiedzieli, żebym przygotował fundament "połączony" z domem, wtedy będzie na 8%

Pomijając temat kretyńskiego pomysłu z 23% vatu na energooszczędne źródło ciepła czy PV... to jak ,wedle tych instalatorów, taki fundament ma się do definicji powierzchnia zabudowy/obrys budynku?

Pomijając temat kretyńskiego pomysłu z 23% vatu na energooszczędne źródło ciepła czy PV... to jak ,wedle tych instalatorów, taki fundament ma się do definicji powierzchnia zabudowy/obrys budynku?

Normalnie.

Po co roztrzasacie g... A jak ma sie 20cm stropianu na scianach przecieciez jest poza fundamentami,a jak wystajacy 0,5 m dach.

Nikt tego mie lazi i nie sprawdza.

Cykory traca klientów a 80% instalatorów zamontuje Wam pompy PW 5metrow od budynku na 8%.

Zreszta co mnie jako inwestora to obchodzi czy sprzedawca zastosowal 8 czy 23% jego sprawa .

Na fakturze umieszcza się jedną pozycje w której nic nie wspominasz o tym co jest poza domem. To jest jeden produkt o nazwie "montaż pompy ciepła w budynku mieszkalnym". Tak samo jak oczyszalnia przydomowa z rurami pod domem to "instalacja kanalizacyjna w budynku mieszkalnym" a przyłacze wody wraz z rurkami w domu to "instalacja wodna w budynku mieszkalnym".

Na fakturze umieszcza się jedną pozycje w której nic nie wspominasz o tym co jest poza domem. To jest jeden produkt o nazwie "montaż pompy ciepła w budynku mieszkalnym". Tak samo jak oczyszalnia przydomowa z rurami pod domem to "instalacja kanalizacyjna w budynku mieszkalnym" a przyłacze wody wraz z rurkami w domu to "instalacja wodna w budynku mieszkalnym".

Tak samo można sprzedać TV 80'' jako system monitoringu ustawiając odbiór kanału z rejestratora, a samochód na ropę jako elektryczny podając pojemność akumulatora. Papier wszystko przyjmie. Fakt, że ustalenie prze US,czy faktura za kanalizację obejmuje roboty poza budynkiem jest nierealne i tutaj nie ma praktycznie żadnych szans na podważenie stawki 8%, ale pompy ciepłą i fotowoltaika to zupełnie inny temat.

Wszystko jest fajnie do czasu jak szarańcza z US nie zajmie się danym tematem. Oni często czekają, mają całe 5 lat do kontroli.

Kontrole robią branżami, jak dostaną wytyczne z góry, a ostatnio potrzeby budżetu są coraz większe. Podstawowa stawka to 23%, a zasadność stawki obniżonej musi udowodnić podatnik.

Oczywiście to jest problem tylko firmy montującej, a nie inwestora. I dlatego tak różne tematy są w programie "państwo w państwie".

Właśnie robiłem rozeznanie i koszty różnych pomp 8-20kW to 1200-2000 USD. Koszt transportu i odpraw celnych to okolo 2700zl oraz oczywiście VAT i cło. Razem 9-12tys.

PC nad którą się zastanawiam wyjdzie około 10 tys. brutto. Ściągając 2 pompy będzie o około 1tys. taniej na sztuce.

Muszę sprawę przemyśleć.

Dobry i tysiąc. Żeby kupować trzeba by jednak najpierw uzgodnić co to ma być. Jakbym brał to raczej monoblok o możliwie dużej wydajnośći w okolicach 18KW z możliwością pracy chociaż do -15. Może da się coś wspólnego znaleźć a wtedy łatwiej o decyzję.

Dobry i tysiąc. Żeby kupować trzeba by jednak najpierw uzgodnić co to ma być. Jakbym brał to raczej monoblok o możliwie dużej wydajnośći w okolicach 18KW z możliwością pracy chociaż do -15. Może da się coś wspólnego znaleźć a wtedy łatwiej o decyzję.

Jeśli to będzie ta sama fabryka to wyjdzie taniej, bo obsługa logistyczna na terenie Chin to 280 USD, Jakby ktoś kupował 2 na siebie to dodatkowo taniej o kosz odprawy celnej 250-280zł, ale to raczej bez sensu.

Jednak łączne koszty transportu i odpraw nie są wysokie.

Ważna jest jakość i cena pompy.

Skłaniam się do zakupu

https://hiseer.en.alibaba.com/product/60101508654-218977752/_25_degree_inverter_EVI_air_source_heat_pumps_13kw.html?spm=a2700.icbuShop.41413.53.6eef6bfbYt51Nk

monobloc on/off firmy HISEER 10kW 1550USD, na 99% taki mam tylko trochę mocniejszy i sprawuje się idealnie, działa bez problemów do -22 (przetestowane) - producent deklaruje do -25. Instalację mam przystosowaną do on/off.

LanKontroler będzie zarządzał jak pompa w jakiej temp. będzie działać, a kiedy mają działać obie :)

Przejrzyj ich produkty. copy i moce wg. mnie się zgadzają z ich deklaracjami, tak mi wychodziło z przeliczania zużycia kWh na podgrzanie zbiornika cwu.

https://hiseer.en.alibaba.com/productgrouplist-218977752/evi_heat_pump.html?spm=a2700.icbuShop.98.2.fcdc6bfbMCoelQ

Rozważam również monoblok NEW ENERGY również oparty na sprężarce scrool.

Jak prześlesz mi adres @ to mogę wysłać ich skrócony katalog .

Pozostałych egzotycznych dla mnie firm na razie nie biorę pod uwagę, ale deklarują, że mają sprężarki panasonic, mitsubishi, copeland.

Normalnie.

Po co roztrzasacie g... A jak ma sie 20cm stropianu na scianach przecieciez jest poza fundamentami,a jak wystajacy 0,5 m dach.

Nikt tego mie lazi i nie sprawdza.

Cykory traca klientów a 80% instalatorów zamontuje Wam pompy PW 5metrow od budynku na 8%.

Zreszta co mnie jako inwestora to obchodzi czy sprzedawca zastosowal 8 czy 23% jego sprawa .

Rozstrząsanie? Mnie tylko śmieszą takie teksty że jak się zrobi fundament połączony z domem, którego w projekcie nie ma, to się "jest w jego wnętrzu"

PS - styropian jest wliczany do pow. zabudowy

Kretyńskie pomysły to ma nasz rzad szukający kasy na swoje plusy. Instalatorzy chcą się przed tym tylko bronić.

Oczywiście, że nie będę robił fundamentu pod pompę trwale połączonego z fundamentem domu. Po pierwsze po co, po drugie mam już ocieplenie którego nie będę rozwalał, po trzecie takie coś to byłby niepotrzebny mostek termiczny. Nie mówiąc już o tym, że chcąc być 100% zgodny z prawem to powinienem w takim wypadku robić modyfikację projektu, składać projekt zastępczy i wstrzymać budowę do czasu uzyskania pozwolenia. Kosmiczna bzdura....

Rzucę dwa bloczki na wierzch, że niby jest połączone, instalator niech sobie zrobi zdjęcia żeby miał przykrywkę na te swoje 8%, później bloczki zdejmę i tyle. Jakbym tak nie zrobił, to musiałbym jak pisałem wyżej - modyfikować projekt żeby nie było problemów przy odbiorze - przecież zmienia się powierzchnia zabudowy.

Roztrząsanie? Mnie tylko śmieszą takie teksty że jak się zrobi fundament połączony z domem, którego w projekcie nie ma, to się "jest w jego wnętrzu"

A masz jakiś inny pomysł na ominięcie rządowych bzdur?

Mi przyszedł do głowy jeszcze taki manewr, że skoro tylko jednostka zewnętrzna jest na zewnątrz, to od niej liczy się VAT 23%. Więc niech instalator "promocyjnie" sprzeda mi jednostkę zewnętrzną za 100 zł z vatem 23% a cenę z vatem 8% przerzuci na jedn. wewnętrzną i instalację.

Dzień dobry,

czy ktoś z użytkowników słyszał lub posiada pompę ciepła Saunier Duval GeniaAir Split ? Instalator strasznie zachwala te pompy twierdząc, że to pionierzy w tej dziedzinie i że taki np Vaillant to się od nich uczył robić pompy. Z resztą Vaillant ich chyba kupił, tak mi wciskał kit instalator. Nie mogę znaleźć za wiele informacji na temat tego producenta. Do tej pory byłem zdecydowany na Panasa ale trochę mi zamieszał w głowie :)

Instalator nie wciskał Ci kitu.

Od co najmniej kilku lat Saunier Duval wchodzi w skład grupy Vaillant.

Obok mnie mieszka pracownik Vaillant`a. Poprzedni samochód służbowy był oklejony logo obu firm, a obecny tylko logo Vaillant. Samochody wymieniają mu średnio co 4 lata.

Takie pompy, jak New Energy moc 20 kW mają podawane dla temperatury 20 st.C., czyli tak na prawdę w zimie dużo niższą.

Odsyłam do strony sprzedawcy w Niemczech:

http://gondzik.de/product_info.php?products_id=1122