Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Dzięki Vr5 -czyli ju z przy minus 7 COP poniżej 2. Znów opłaca się grzać jak jest ciepło. Kilka liczb wystarczyło podać i wiem na czym stoimy. Jakoś rzadko na polskich stronach widać tak czytelny opis. Co prawda i tak musiałem moc pobieraną przez pompę obliczyć ale jakaś podstawa w postaci amperażu była.

Ten amperaż to też trzeba by brać lekko przez palce bo mierząc w moim chińczyku 3 fazowym wypada o 1 amp na fazie więcej niż deklarowany.

Jakoś ten NEW ENERGY wypada więc blado.

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi przyszedł do głowy jeszcze taki manewr, że skoro tylko jednostka zewnętrzna jest na zewnątrz, to od niej liczy się VAT 23%. Więc niech instalator "promocyjnie" sprzeda mi jednostkę zewnętrzną za 100 zł z vatem 23% a cenę z vatem 8% przerzuci na jedn. wewnętrzną i instalację.

To ciekawy pomysł, bo przecież można kupić osobno sam agregat zewnętrzny :)

Jakiś czas temu premier wspominał o zrównaniu do 8% stawki Vat na panele montowane na gruncie i ekologiczne źródła ciepła...ale pewnie zapomniał. Może przed wyborami coś mu się przypomni ;)

Wspomnieć o 8% VAT na instalacja PV można w każdej chwili ... ;)

Można tez wspomnieć o dotacjach.

Ale nie jest źle bo jest odliczenie od podatku.

Dotacja , np. PV 5x5.000+ było by fajne.

Ale tak szczerze to ulga podatkowa która obowiązuje od 1 stycznia jest naprawdę korzystną opcją i prawdziwą dotacją - w dodatku bez zbędnych formalności, dla każdego i w zasadzie procedura jest już społecznie znana i akceptowana i działa.

Wydaje się, że ta opcja będzie hitem rozliczeń podatkowych za 2019!

• 2 weeks później...

Witam. Pozwolę się podłączyć pod temat. Dosłownie parę miesięcy temu kupiłem dom w Gniewowie koło Redy. Budowa zakończona w 2008 roku, parter , piętro ~175m² (oraz strych którego nie wliczam). Do ściany budynku przylega wybudowany garaż a do niego dodatkowo hala. W domu kaloryfery + podłogówka(kuchnia, część korytarza na parterze ,sień, łazienki lecz niestety podłogówka połączona szeregowo z najbliższymi kaloryferami). Ściany kratówka 24cm +10cm styro, podłoga 10cm styro, strop/skosy 25cm wełny. Jak widać ocieplony tak sobie. Zlecone OZC wykazało 23687kWh/rok, całkowita projektowa strata ciepła 9978W, 56W/m².

Ogrzewanie oparte jest na prostym kotle zasypowym z dmuchawą . Dodatkowo jest kominek z DGP. Nie wiem ile opału wychodziło na sezon ale poprzedni właściciele się zapierali że mało około 4 ton węgla i trochę drzewa. Mieszkali we dwójkę więc pewnie kaloryfery na górze mieli pozakręcane. Nas jest czwórka - 2 dorosłych oraz dwójka małych dzieci i w kwietniu jak na noc rozpalałem to węgla widocznie ubyło a pogoda była przejściowa z lekkimi przymrozkami.

Chcę zmienić ogrzewanie i że względu na moją pracę(częste wyjazdy) chciałbym aby żona miała ogrzewanie jak najmniej uciążliwe ( nie brudzące, nie śmierdzące ,nie wymagające wysiłku, nie trujące i bezpieczne) .

Czytam już o pompach ciepła dłuższy czas i chyba w moim przypadku najlepsza będzie pompa PW, choć cały czas bije się z myślami o gruntówke (jak już to z polskich). Plusy jakie widzę przy gruntowej to przede wszystkim stabilna praca i mniejsze koszta bieżące. Oczywisty minus to bałagan w ogródku oraz cena dz. Gdzieś wyczytałem że roczna różnica za rachunki pomiędzy GW a PW to około 500 zł przy pompie tej samej mocy - ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć? Marzy mi się też w przyszłości ( bliżej nieokreślonej)PV, więc powyższa różnica za opłaty roczne w porównaniu do kosztów odwiertów jest znikoma. Nie planuje podziału na taryfy.

W jednym wątku wyczytałem że tcap ma 68 dB, chciało by się to odnieść do pracy innego urządzenia bardziej popularnego żeby mieć jakieś porównanie ale to też będzie ciężko pewnie. Może do jakiegoś odkurzacza ? Może na ktoś roombe i pompę p/w i da radę to porównać?..Przywołałem akurat tcapa bo uchodzi za jedną z najgłośniejszych pomp.

Jest jakaś odczuwalna różnica dla użytkowników pomiędzy 1f a 3f? Przyłącza mam spore i 3 fazy przy kotłowni tylko czy jest sens brać droższa pompę 3 fazową jeśli na jeden fazie by mocy wystarczyło (tak teoretycznie - nie pomierzone)?

Prawdopodobnie będę musiał zmienić nie które kaloryfery ale czy na podstawie powyższych danych ktoś może polecić jakiś konkretny model, z odpowiednim stosunkiem jakości do ceny który się sprawdzi?

Zastanawiam się też nad klimakonwektorami i może nie od razu bym instalował ale czy wybierając pompę muszę patrzeć czy będzie współpracować z tym ustrojstwem?

Zdania na temat buforów są podzielone ale przy konfiguracji z powyższym jest on raczej pewny?

Czy Pomorze pomoże lub inni i poleci sprawdzonych instalatorów z okolic choćby przez PW?������

Edytowane przez Czyzykel

Przyjmij średnioroczny COP PW na 2,5 a gruntówki na 3,5 i policz przy cenie o,6 zł za kwh. Masz 5520 zł za PW i 3940 zł za gruntówkę.

To bez docieplania i zmian w domu. Klimakonwektory mocno drogie lepiej samemu dołozyć wentylatorki do istniejących grzejników.Jest gdzieś na forum opis jak to zrobić dobrze i jakie wiatraczki kupić. Podłogówkę dobrze by było oddzielić.Na grzejnikach dać termostaty o ile ich nie ma.

Czyzykel

1/ W domu kaloryfery + podłogówka (kuchnia, część korytarza na parterze ,sień, łazienki lecz niestety podłogówka połączona szeregowo z najbliższymi kaloryferami),

Proponuje zostawić taki układ ( ile to m2 ) i potraktować ten element grzewczy jako grzejnik,

2/Ściany; kratówka 24 cm+10 cm styro, podłoga =10 cm styro, strop/skosy =25 cm wełny. Zlecone OZC wykazało 23687 kWh/rok,projektowa strata ciepła 9978 W,

Prosi się aby na strop dołożyć 15 cm do 25 cm wełny i uzyskać nowe wyniki OZC

3/ Nie planuje podziału na taryfy;

….Przy ogrzewaniu za pomocą PC wskazane jest uzyskanie drugiej taniej taryfy, bo różnicę są znaczne w płatnościach,

4/Jest odczuwalna różnica dla użytkowników pomiędzy 1f a 3f?. Przyłącza mam spore i 3f przy kotłowni, tylko czy jest sens brać droższa pompę 3 fazową, jeśli na jeden fazie by mocy wystarczyło ( tak teoretycznie - nie pomierzone)?

Podaj jaką masz moc przyłącza a jaką moc wymaga proponowana PC,

PC/1f można podpiąć ;

- jednostkę zewnętrzną - pod jedną fazę,

- jednostkę wewnętrzną - pod drugą fazę z grzałką na C.O

- grzałka zbiornika C.W.U poprzez stycznik – pod trzecią fazę

5/Wyczytałem że tcap ma 68 dB,

..a/ Tylko podczas procesu odladzania PC wydziela chwilowe ( 5 min ) głośniejsze dźwięki,

..b/ Dzieje się tak zimą, kiedy domy są pozamykane, więc w środku budynku tego prawie nie słychać,

..c/ Podczas Normalnej Pracy Poziom Natężenia Hałasu Jest Akceptowalny ( wentylatorów prawie wcale nie słychać, ale słyszalna jest praca sprężarki )

..d/ Ogólnie - Jest OK

6/Prawdopodobnie będę musiał zmienić niektóre kaloryfery,

......Zastanawiam się też nad klimakonwektorami, ale czy wybierając pompę muszę patrzeć czy będzie współpracować z tym ustrojstwem?

a/Moc kaloryferów dla temperatury zasilania 45/35 C ;

....musi wynosić > 9978 W aby pompa pracowała optymalnie,

b/ Można kaloryfery ;

...1/zamienić na 3-panelowe, które maja największe moce oraz odpowiednią objętość wodną,

...2/ można do istniejących dodać dodatkowe kaloryfery ;

......polecane to grzejniki Kermi,

c/ Jeżeli masz zamiar chłodzić lokal w czasie upałów to ;

...pompa musi posiadać możliwości chłodnicze,

...oraz klimakonwektory muszą być na osobnym obiegu,

Edytowane przez Andrzej5101

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi.

Przyjmij średnioroczny COP PW na 2,5 a gruntówki na 3,5 i policz przy cenie o,6 zł za kwh. Masz 5520 zł za PW i 3940 zł za gruntówkę.

Skąd te 60 gr za kWh? Za kWh mam obecnie 0,30 brutto ( opłaty stałe i tak trzeba zapłacić więc nie wliczam). Czyli podane wyliczenia wychodzą o połowę niższe.

Żona burczy cały czas bo nie jest przekonana do PC bo nikt nie ma, znajomi albo pellet albo groszek, i powoli się przełamuje ale cały czas ma swoje argumenty że tam działa i tanio w miarę a pompa ciepła to niewiadoma.

Jak policzyć koszta dla ekogroszku i pelletu? Może to by ją przekonało.

To bez docieplania i zmian w domu.

Szczerze mówiąc nie planowałem w tym roku docieplenia domu. Wiadomo zawsze jest wiele innych wydatków , a za ten priorytetowy mam teraz wymiane źródło ciepła. Poza tym jak analizowałem z audytorem docieplenie ścian budynku bo też polecał to zrobić to przy dociepleniu 10 cm styropianem zapotrzebowanie na ciepło spadło mi chyba o coś około 3000kWh. Jak tylko wrócę z kontraktu to zadzwonię i poprzeliczam to jeszcze raz.

Jak sobie to tak luźno analizowałem to skórka chyba nie warta wyprawki bo inwestycja w ocieplenie zapewne parę tysięcy a oszczędności roczne przy tej cenie prądu coś około 300-400 zł.

Oczywiście planuje to zrobić w przyszłości tylko teraz funduszy na to brak.

Prosi się aby na strop dołożyć 15 cm do 25 cm wełny i uzyskać nowe wyniki OZC

Tak na przyszłość co było by lepiej docieplić na strychu - strop czy ściany szczytowe i dać wełnę pomiędzy krokwie? Wiem że wyjdzie w ozc ale tak na szybko z ciekawości?

Klimakonwektory mocno drogie lepiej samemu dołozyć wentylatorki do istniejących grzejników.Jest gdzieś na forum opis jak to zrobić dobrze i jakie wiatraczki kupić. Podłogówkę dobrze by było oddzielić.Na grzejnikach dać termostaty o ile ich nie ma.

Tak opis widziałem , chyba kolega Frobek to robił z jakiś cichych komputerowych.

Podłogówka nie mam szans rozdzielić, już lepiej brać ją jak grzejnik jak Andrzej napisał.

Termostaty są oczywiście.

3/ Nie planuje podziału na taryfy;

….Przy ogrzewaniu za pomocą PC wskazane jest uzyskanie drugiej taniej taryfy, bo różnicę są znaczne w płatnościach,

Myślałem że przy kaloryferach takie coś nie ma racji bytu bo nie zmagazynuje tyle energii w taniej taryfie żeby starczyło na drogą chyba że przy pomocy dużego bufora, który się facto też by swoje kosztował.

Podaj jaką masz moc przyłącza a jaką moc wymaga proponowana PC.

[...]

a/Moc kaloryferów dla temperatury zasilania 45/35 C ;

....musi wynosić > 9978 W aby pompa pracowała optymalnie,

[...]

c/ Jeżeli masz zamiar chłodzić lokal w czasie upałów to ;

...pompa musi posiadać możliwości chłodnicze,

...oraz klimakonwektory muszą być na osobnym obiegu,

Przyłącze mam 16 kW, co do pompy to na razie dostałen jedną ofertę, bo dopiero zaczynam wysyłanie zapytań.

Jeżeli nie mam żadnych informacji na kaloryferach ( na jednym chyba tylko znalazłem nazwę producenta ale teraz nie pamiętam) to jak mam obliczyć ich moc? Czy pozostaje mi ich jedynie szukać w internecie i tak dopasować moc czy założyć że tyle i tyle mają z metra?

Klimakonwektory to odległy temat ale jak były by z kaloryferami na jednym obwodzie , a na kaloryferach bym pozamykał termostaty to czy nie działały by w miarę prawidłowo?

Edytowane przez Czyzykel

Skąd te 60 gr za kWh? Za kWh mam obecnie 0,30 brutto ( opłaty stałe i tak trzeba zapłacić więc nie wliczam). Czyli podane wyliczenia wychodzą o połowę niższe.

Żona burczy cały czas bo nie jest przekonana do PC bo nikt nie ma, znajomi albo pellet albo groszek, i powoli się przełamuje ale cały czas ma swoje argumenty że tam działa i tanio w miarę a pompa ciepła to niewiadoma.

Jak policzyć koszta dla ekogroszku i pelletu? Może to by ją przekonało.

Ile masz za kwh? Sprawdz jeszcze raz cenę...w taryfie G11 bez opłat stałych minimum to CHYBA 0,52zł (strzelam, bez sprawdzania cenników)

W przypadku korzystanie z taryf G12w/G13 średnia cena 1kwh może wyjść oczywiście niższa, ale nie nastawiałbym się z góry na korzystanie 100% w taniej taryfie, bo wielu ludzi już się na tym przejechało. U mnie przy wykorzystaniu około 70% w taniej taryfie, średnia cena 1kwh wychodzi około 0,37zł.

To, że pompa ciepła to niewiadoma, to mógłbym powiedzieć 10 lat temu, jak budowałem dom. Mało było osób które o tym słyszały, a co dopiero miały (jak ktoś chciał zobaczyć i dotknąć) Ale dzisiaj?!?

Cenę prądu wziąłem lekko wyższą bo majstrują już przy niej spece- średnio dzisiaj G11 wychodzi 0,55 przy niedużych zużyciach. Należy się spodziewać że raczej spadać nie będzie. Policzenie pobieżnie kosztów ogrzewania węglem lub groszkiem w oparciu o OZC 23000 kwh na rok też nie powinno być trudne.

Zakładając że nie wyciśniesz z kilograma tych paliw więcej niż 4 kwh (sprawność kotła 60 proc) obliczysz potrzebną ilość opału 23000/4 daje 5750 kilogramów węgla. Pelletem bym sobie głowy nie zawracał bo jego wartość opałowa nigdy nie jest znana i przeważnie poniżej oczekiwań a cena za tonę zbliżona do węgla. Przy zakupie węgla dostajesz dzisiaj świadectwo jakości ale musisz podać dane jakbyś kredyt hipoteczny brał.

Tak więc jakby nie patrzeć PC nawet jak wypadnie podobnie w kosztach to przynajmniej nic nie musisz robić. I pozostaje jeszcze szansa na manipulowanie taryfami . Jak zmieniłeś własność domu i licznika to może Ci się nawet antysmogowa opłacić.

Ja mam G12 W i średna cena za 1 kwh ze wszystkimi opłatami oscyluje u mnie od 0,4 do 0.45 zł/1kwh. W 2020nowa umowa i czort wie jaka będzie wtedy cena . Dlatego też obliczenie dla Twojego zużycia oparłem o 0,6 za 1 kwh a i tak okazało się że węglem be. Licząc po mojej cenie pradu koszt PC PWoda u Ciebie byłby ok 3800 a to już znacznie mniej niż węglem.

Trzeba tylko naprawdę dobrą pompę kupić.

Edytowane przez Chris Zielonka

1/ Przy taryfie np.; G12w -Tydzień ma 168 h, z tego masz do dyspozycji ;

....98 h w taniej taryfie

....70 h w drogiej taryfie ,

Przy ogrzewaniu grzejnikami udział pracy w Taniej taryfie to ok.60 do 65 %,

2/ Moc przyłącza 16 kW - to dla Ciebie, należałoby przyjąć minimum PC/PW Panasonic 12 kW/T-Cap/3 f

Czy Pomorze pomoże lub inni i poleci sprawdzonych instalatorów z okolic choćby przez PW?������

Witaj, na Pomorzu są również specjaliści Viessmann, którzy pomogą :) znajdziesz ich TUTAJ Na pewno zrobią Ci m.in. poglądową kalkulację oszczędności na kosztach ogrzewania dzięki modernizacji oraz poglodową kalkulację okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych poniesionych na nową instalację grzewczą..

Zapytaj ich o wizytę w Twoim domu, o wycenę, powiedz im jaki masz budżet a na pewno doradzą. Jeśli na razie dopiero szukać inspiracji, zawsze możesz poprosić o bezpłatną wycenę poprzez nasz Formularz zgłoszeniowy

Ile masz za kwh? Sprawdz jeszcze raz cenę..

Cena jak na zdjęciu.

http://fotownia.redmotorz.eu/images/2019/05/20/Screenshot_20190520-1635009d990.th.png

Przy zakupie węgla dostajesz dzisiaj świadectwo jakości ale musisz podać dane jakbyś kredyt hipoteczny brał.

Ostatnio kupowałem tonę i się właśnie dziwiłem bo myślałem że chcą odemnie dane wyciągnąć...

*Jak zmieniłeś własność domu i licznika to może Ci się nawet antysmogowa opłacić.

.

Możesz to rozwinąć?

2/ Moc przyłącza 16 kW - to dla Ciebie, należałoby przyjąć minimum PC/PW Panasonic 12 kW/T-Cap/3 f

Tak właśnie liczyłem około 10kW ogrzewanie plus 250W razy 4 osoby czyli 11/12kW.

Zapytaj ich o wizytę w Twoim domu, o wycenę, powiedz im jaki masz budżet a na pewno doradzą. Jeśli na razie dopiero szukać inspiracji, zawsze możesz poprosić o bezpłatną wycenę poprzez nasz*Formularz zgłoszeniowy

Zapytać nie zaszkodzi - zawsze kolejna oferta do rozpatrzenia.

Bezpłatna wycena przez formularz , a wizyta z wyceną rozumiem że już płatna? Ile takie cuda?

Pozdrawiam Grzegorz

P.S. Nie mogłem wkleić zdjęcia bezpośrednio na forum muratora, bo wychodziła mi nieczytelna miniaturka. Czy tak to tu działa , czy jest jakaś zaawansowana instrukcja do tego?

Edytowane przez Czyzykel

Antysmogowa to tani prąd powyżej wolumenu z zeszłego roku czyli dla tych co dopiero coś podłączyli.

Dla nowych punktów poboru wolumen jest zero więc i cena dla całego prądu niska. Ale to to już trzeba na 100 proc sprawdzić bo tyle kłamstw i oszukiwania co przy okazji smogu i udawanej z nim walki to nigdzie indziej nie ma, chyba że w Zusie o emeryturach.

Co do ceny pradu to od razu widać było że jest bez dystrybucji.

Rozważ tę gruntówkę -szukaj dofinansowania -to będzie pewne i najtańsze źródło ciepełka.

Na drugim miejscu PWoda.

Klimakonwektory to odległy temat, ale jak były by z kaloryferami na jednym obwodzie,

a na kaloryferach bym pozamykał termostaty to czy nie działały by w miarę prawidłowo?

Aby pompa PC/PW pracowała optymalnie;

a/ moc odbiorcza budynku powinna być > 9978 W,

b/ zład wodny ok.200 l do 300 l powinien być zachowany.

• 4 weeks później...

No i antysmogowa dopadła i mnie. Po zwiększeniu mocy okazuje się że trzeba podpisać nową umowę o dystrybucję energii i dostawę prądu. Idzie za tym możliwość wystartowania od zera czyli tani prąd w nocy przez 8 godzin. Jest to niezły patent dla tych którzy już grzali i nie mogli wejść w tańszy prąd G12 as.Złozyć wniosek o ze dwa kilowaty i już jesteś nowo podłączony.

Trzeba tylko mieć czas postać wkolejce w BOK Tauron.

Teraz mam dopiero kłopot bo nie wiem co wybrać -dotychczasową G12w czy wchodzić w G12 as. Cenniki są dość pogmatwane i trudno z całkowita pewnością powiedzieć ile faktycznie kosztuje ten "tani" prąd. Może ktoś z kolegów już użytkuje tę G12 as i ma jakieś rachunki ?

Ja mam prąd i umowę z Tauronu. Gdyby ta cena była faktycznie poniżej 0,2 zł /1kwh jak to ktos wcześniej napisał to mój śmieciuch nawet na węglu marcel chyba nie podoła.

Dajcie znać jakie są konkrety z tą taryfą. Póki co wszędzie piszą że się nie opłaca.

Edytowane przez Chris Zielonka

Ciekawy patent, ale w PGE by nie przeszedł. Zmieniłem oststnio taryfę z G11 na G12w a z racji tego że poprzednia umowa była zawarta ze "starym PGE czyli ZEORKiem" podpisałem nową umowę kompleksową. Co prawda umowa jest nowa, ale dotyczy tego samego punktu poboru, więc nie da się "wyzerować" zużycia.