Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Mając kasę na koncie potwierdzam montaż.

To i tak lepiej niż w większości programów unijnych gdzie najpierw wykładasz kasę, a potem walczysz o zwrot.

Raczej zapomnij że najpierw dostaniesz kasę a później sobie będziesz robił, tak dobrze to na pewno nie będzie.

Jeśli nie uzbierasz segregatora świstków, nie przedstawisz faktur to nic nie dostaniesz.

Najpierw zapłacisz i będziesz szarpał się z funduszem o zwrot, taka kolejność.

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej zapomnij że najpierw dostaniesz kasę a później sobie będziesz robił, tak dobrze to na pewno nie będzie.

Jeśli nie uzbierasz segregatora świstków, nie przedstawisz faktur to nic nie dostaniesz.

Najpierw zapłacisz i będziesz szarpał się z funduszem o zwrot, taka kolejność.

Tak właśnie będzie dokładnie.

Ja szukałbym pomp i ofert które miałyby jakieś ekonomiczne uzasadnienie. Chyba że cena nie gra roli to można szaleć. Jeżeli jest odwrotnie to cena w granicach 30 tys za kotlownię na pompie p-w jest wg mnie ok, ale 40 tys to już dużo za dużo. Choćby to było ze złota to i tak za dużo.

Ja szukałbym pomp i ofert które miałyby jakieś ekonomiczne uzasadnienie. Chyba że cena nie gra roli to można szaleć. Jeżeli jest odwrotnie to cena w granicach 30 tys za kotlownię na pompie p-w jest wg mnie ok, ale 40 tys to już dużo za dużo. Choćby to było ze złota to i tak za dużo.

Wiesz, ja nie mam absolutnie nic przeciwko, żeby to było 30 tys. Problem w tym, że wszystkie oferty jakie do tej pory dostałem są od 35 tys w górę.

Panasonic, Mitsubishi, Alpha Innotec, Daikin.

Na ten moment osiągnięcie 30 tys za komplet nie wydaje się możliwe, chyba że Ty masz takie oferty?

Na spotkaniu powiedzieli że można podać konto wykonawcy i pieniądze zostaną przelane na jego rachunek.

Czyli nie masz racji z tym wieszczeniem że po zapłaceniu za robotę trzeba się będzie bić o pieniądze.

Wątek o programie "Czyste Powietrze" już jest, czemu nie piszesz tam a zamiast tego OT tutaj?

Na spotkaniu powiedzieli że można podać konto wykonawcy i pieniądze zostaną przelane na jego rachunek.

Czyli nie masz racji z tym wieszczeniem że po zapłaceniu za robotę trzeba się będzie bić o pieniądze.

To znajdź takiego frajera ( wykonawcę ) który na to pójdzie, zrób i czekaj nie wiadomo do kiedy aż fundusz łaskawie przeleje kasę.

Nie widziałem jeszcze żadnej takiej dotacji żeby ktoś dostał pieniądze zanim inwestycja nie jest zakończona, nie ma pełnego rozliczenia ( faktura od wykonawcy ), złożonej całej papierologi i dokonania odbioru.

Odniosłem się do wpisu że ktoś liczył że kasa wpłynie przed a on sobie będzie dokonywał wyborów, tak nie było, nie ma i nie będzie.

Czytaj co napisałem.

Wiesz, ja nie mam absolutnie nic przeciwko, żeby to było 30 tys. Problem w tym, że wszystkie oferty jakie do tej pory dostałem są od 35 tys w górę.

Na ten moment osiągnięcie 30 tys za komplet nie wydaje się możliwe, chyba że Ty masz takie oferty?

Są inne, tańsze, niekoniecznie gorsze, pompy.

Zbierałem wyceny masowo:) Co do ceny "kotłowni" na gotowo:

Poniżej 30 - mam Panasonic, Samsung, Hitachi

Około 30 - Daikin

Powyżej 30 - Nibe, Mitsubishi

PS Ale to zależy jaką moc potrzebujesz, u mnie 8-9 kW

Te oferty za 40k to pompy powietrzne?!

Ja dawałem 38k za pompę gruntową z odwiertami Do tego ok. 13k za podłogówkę.

Jaka moc tej pompy? Jakie województwo? Jaka firma montuje gruntową za 38 z odwiertami?

Na ten moment ofert na gruntową pompę dla mnie są na poziomie około 60k