Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

W sąsiednim wątku jest o wycenie wodnej podłogówki (od rozdzielaczy) 130zł/m2. W bociankach płaczą, że nie mogą znaleźć <90zł/m2. Mnie kable z ułożeniem kosztowały 51zł/m2 brutto.

No cóż wyceny są różne ...

Jak są wariaci skłoni płacić 130zł za podłogówkę to czemu nie , a jak ktoś poszuka dobrze to zrobi to za sporo , sporo mniejszą kwotę ..

Ja kupowałem sam materiały i jedynie zleciłem usługę "montażu" i wyszło mnie to lekko powyżej 40zł za m2 (materiały z montażem).

Tyle że trzeba się zaangażować , szukać i itd ...

A jak ktoś chce na gotowo bez żadnego zaangażowania to później się za to płaci ...

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak ktoś chce na gotowo bez żadnego zaangażowania to później się za to płaci ...

dokładnie tak i tak przez całą budowę...

niektórym przydałaby się odrobina dystansu....

I tak, niektóre rzeczy zrobiłem duuużo taniej niż tutaj były podawane ceny na forum, a za inne pewnie sporo przepłacilem, bo z różnych względów nie miałem na to czasu lub nie byłem w temacie...samo życie...

W sąsiednim wątku jest o wycenie wodnej podłogówki (od rozdzielaczy) 130zł/m2. W bociankach płaczą, że nie mogą znaleźć <90zł/m2. Mnie kable z ułożeniem kosztowały 51zł/m2 brutto.

Skąd te ceny (130??), ja mam kilka wycen na gotowo (zero zaangażowania z mojej strony) i są to kwoty 90-105 zł/m2

Jak to jest świadome płacenie to w porządku. Gorzej jak się komuś coś wydaje.

Ale wiele osób zleca i się nie angażuje, bo nie ma czasu, ochoty, wiedzy.

Często też ludzie kalkulują różnicę w cenie między zaangażowaniem a zleceniem i wychodzi, że różnica to dobry koszt usługi, którą się kupuje.

Ja kupowałem sam materiały i jedynie zleciłem usługę "montażu" i wyszło mnie to lekko powyżej 40zł za m2 (materiały z montażem).

.

Z mareriałem 40 zł? Nie mów, że jeszcze ze styropianem :) Za taką cenę z kawą w ręcę patrzyłbym jak sobie układają rureczki. A tak trzeba bedzie zakasać rękawy.,.. :) Edytowane przez pandzik

Z mareriałem 40 zł? Nie mów, że jeszcze ze styropianem :) Za taką cenę z kawą w ręcę patrzyłbym jak sobie układają rureczki. A tak trzeba bedzie zakasać rękawy.,.. :)

Oczywiście że bez styropianu i ułożenia styropianu.

Styropian sam z żoną układaliśmy. Zajęło sporo czasu ale było bardzo dokładnie , tak dokładnie że nawet wylewkarz się zdziwił bo nigdy tak dobrze ułożonego styropianu nie spotkał ...

Rozmawiałem z hydraulikiem na temat układania styropianu że zajęło nam to tydzień a oni to robią w dzień i gdzie jest "tajemnica" to mi powiedział szczerze że sypią piach i nikt się nie przejmuje docinkami. Po prostu piach i druga warstwa. Później folia i wtedy i tak nic nie widać ...

Z mojego kosztorysu :

Rozdzielacz 12sekcji - 715

Ogrzewanie podłogowe , usługa + część materiałów - 4200

Czyli mamy niecałe 5000zł a w całym domu była położona podłogówka . Dom 117m2 po podłogach. 800mb rury.

Rozdzielacz Premium Capricorn (uzbrojone i testowane fabrycznie ciśnieniowo) , rury KAN Blue PERTII.

Co do cen , to pamiętam jak dałem zapytanie cenowe na usługę lub usługa i materiały to miałem oferty z całej PL a ceny mocno się różniły.

Zacząłem sam patrzeć , liczyć i wyszło mi że jak się w pewnym stopniu zaangażuje to wyjdzie mi taniej niż jak zamówię na gotowo , bo mimo że niby instalator z usługą niby daje na 8% VAT to jakoś od niego te materiały jakieś drogie ...

Z mojego doświadczenia , prawie zawsze lepiej samemu kupować materiały , bo niemalże zawsze taniej będziemy mieli niż przez "fachowca" ;)

Problem jest jedynie taki że niektórzy nie chcą robić "bez materiału" , bo nie jest tajemnicą że na materiale też zarabiają i to nie mało , więc potrafią "obniżyć" cenę usługi a później zarobią na materiale ;)

Edytowane przez kaszpir007

Poczytaj kolegow wyzej bo strasznie naginasz.

Kable to kto ci ukladal, sam? A podlogowke liczysz z usluga jak tylko najdrozej mogles znalezc...

Poza tym z cennika DEVI ze strony:

"Na rysunku jest przykład ogrzewania podłogowego wykonanego kablem grzejnym w kuchni o pow.10m2. Kabel DEVIflex 18T (DTIP-18) 820W 44 m + termoregulator np. devireg 530"

devireg 530 - 435,43zł

DEVIflex 18T 44m - 800,74zł

Teraz policz sam: (800+435)/10 = 123,5 pln m2, bez montazu... a w kuchni mniej gesto sie to uklada niz w pokojach. Lyso?

Doliczyles regulatory do tych kabli i oplate za dodatkowe KW mocy od dostawcy pradu?

W lazienkach kladles zalecane maty na podloge? bo na 7m2 lazienki to tak 1500 za same maty... wiec policz to jakos rzetelnie.

Podlogowke to sam tez poloze i rura 2pln/mb. Wychodzi, ze kable to nie calkiem za darmo sie robi i na wiekszym metrazu moze byc roznie.

BTW. Z tym buforem to tez pojechales, zapomniales dodac ze bufor jest potrzebny przy mieszaniu podlogowki z grzejnikami - co jest po prostu glupie, albo prawidlowo jak jest pietro - taki urok pieter. W wiekszosci parterowek do 200-250m do niczego nie jest potrzebny.

Masz cos do dodania Kaizen?

Edytowane przez Di.

Mnie podłogówka wyszła 53zl/m2. Hydraulik(znajmomy) za materiał policzyl tyle ile zapłacił w hurtowni, Materiał to markowy produkt polski.

Robocizna za piony, motaż rozdzielaczy oraz rozłożenie rurek 220m2 - 6000zl. 5dni roboty dla 2 osób.

Wyceny na poziomie 100zl/m2 to jakiś kosmos. Wychodzi na to że taniej jest sprowadzic hydraulika z Anglii(średnio biorą 1000-1500zl dniówka)

Ale to jest efekt tego że przez ostatnie lata kształciło sie samych mgr marketingu, sociologii itp, zamiast uczyc młodych konkretnego fachu

Mnie instalacja podłogówki na gotowo (bez styropianu), rozłożenie folii, rur + rozdzielacze i podłączenie do kotłowni kosztowało 60 zł brutto / m2

Znowu walicie OT od dłuższego czasu.

A w tym właśnie czasie doszła oferta na pompę Dimplex:

Pompa PW, zestaw LAW 14ITR/CZPLAW14ITR cena 37 tys brutto za całość z montażem.

Jakieś opinie na temat tych pomp? Na papierze wyglądają ok przy takiej cenie.

Podziwiam Cię. Kolejna oferta za porównywalne pieniądze i kolejny badziew. Na czym chcesz oszczędzać i ile oszczędzisz?

Znowu walicie OT od dłuższego czasu.

A w tym właśnie czasie doszła oferta na pompę Dimplex:

Pompa PW, zestaw LAW 14ITR/CZPLAW14ITR cena 37 tys brutto za całość z montażem.

Jakieś opinie na temat tych pomp? Na papierze wyglądają ok przy takiej cenie.

Tak z ciekawości - co znaczy na papierze? Wygląd?

Porównywaleś etykiety energetyczne?

No i jakie masz zapotrzebowanie na moc grzewczą?

A możesz jakoś uzasadnić czemu "badziew" i co wg Ciebie jest lepsze?

Bo uważam że na świecie jest kilku producentów - dostałeś ich wyceny. Dalej jest przepaść i zaczynają się no-name, które też dostałeś. Firma godna mojego zaufania istnieje na rynku wiele lat, zatrudnia masę ludzi przy badaniach, posiada oddziały na całym świecie. Mało prawdopodobne że wypuści bubel, lub zniknie jutro z rynku. Inne firmy albo kupują jej rozwiązania albo je naśladują. Tak samo z instalatorami - wybiorę ludzi którzy zainwestowali w siebie, mają wiedzę i służą pomocą,siedzą w tym od lat i jeszcze długo w tym zostaną

Ja jestem gotów za to zapłacić - ale wiem za co płącę. Ty chcesz zapłacić za obietnice... ale ile tak naprawdę zaoszczędzisz okaże się później.

Bo uważam że na świecie jest kilku producentów - dostałeś ich wyceny. Dalej jest przepaść i zaczynają się no-name, które też dostałeś. Firma godna mojego zaufania istnieje na rynku wiele lat, zatrudnia masę ludzi przy badaniach, posiada oddziały na całym świecie. Mało prawdopodobne że wypuści bubel, lub zniknie jutro z rynku. Inne firmy albo kupują jej rozwiązania albo je naśladują. Tak samo z instalatorami - wybiorę ludzi którzy zainwestowali w siebie, mają wiedzę i służą pomocą,siedzą w tym od lat i jeszcze długo w tym zostaną

Ja jestem gotów za to zapłacić - ale wiem za co płącę. Ty chcesz zapłacić za obietnice... ale ile tak naprawdę zaoszczędzisz okaże się później.

Akurat twój komentarz dotyczył marki Dimplex, więc wkleję tylko opis tej firmy z ich strony

"Glen Dimplex został założony w 1973 roku i obecnie jest największą na świecie firmą produkującą elektryczne urządzenia grzewcze. Jest również liderem we wdrażaniu innowacyjnych technologii w technice grzewczej, a także zajmuje uznane miejsce w branży wentylacyjnej oraz AGD. Filozofią działalności grupy jest budowanie silnych i energicznych firm, które działają zgodnej z najwyższymi standardami wydajności, jakości i etyki z naciskiem kładzionym na spełnianie potrzeb klienta. Strategia pozwoliła zamienić niewielką firmę, zatrudniającą w 1973 roku 10 osób w międzynarodową grupę, która obecnie osiąga roczny obrót sięgający 2 mld Euro i zatrudniającą aż. 8,5 tys. osób. "

Rozumiem, że to nie jest firma, która istnieje wiele lat, ma oddziały na świecie i zatrudnia mnóstwo ludzi?

Mógłbyś coś napisać merytorycznie a nie jedynie ogólniki? Jak rozumiem jedyny słuszny producent to ten, którego urządzenie sam kupiłeś?

Jak ktoś pisze "badziew" bez żadnego uzasadnienia to sorry ale pewnie sam badziew kupił i nie może się z tym pogodzić.

W każdym razie dzięki za merytoryczny wkład w temat.