Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Nie, nie wygląd, po co te złośliwości?

Porównywałem dane techniczne, a co niby mogłem porównać?

Zapotrzebowanie max ok 14 kw.

Popatrz sobie na etykietę energetyczną tej pompy 14-ki. Dla warunków klimatu chłodnego producent podaje sprawności dla deklarowanego obciążenia 9kW dla podlogowki 35 st i 5 kW dla grzejnikow 55 stopni. Do 14 kw jeszcze więc dość daleko, a pewnie to najlepsze parametry jakie był w stanie podać. I są raczej przeciętne.

BTW, nie jestem pewien, ale agregaty, czyli serce pompy, dla Dimplexa robi chyba LG

Nie chciałem być złośliwy, po prostu byłem ciekaw jakie dane porownywałeś

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Popatrz sobie na etykietę energetyczną tej pompy 14-ki. Dla warunków klimatu chłodnego producent podaje sprawności dla deklarowanego obciążenia 9kW dla podlogowki 35 st i 5 kW dla grzejnikow 55 stopni. Do 14 kw jeszcze więc dość daleko, a pewnie to najlepsze parametry jakie był w stanie podać. I są raczej przeciętne.

BTW, nie jestem pewien, ale agregaty, czyli serce pompy, dla Dimplexa robi chyba LG

Nie chciałem być złośliwy, po prostu byłem ciekaw jakie dane porownywałeś

Sorry, ale uznałem, że sugestia wybierania urządzenia grzewczego za 40 tys po wyglądzie to jednak spora złośliwość.

Patrzę właśnie na dane tej pompy i przy -7/55 jest podane 11,28kw i COP 2,06

Rozumiem, że to nie jest firma, która istnieje wiele lat, ma oddziały na świecie i zatrudnia mnóstwo ludzi?

Mógłbyś coś napisać merytorycznie a nie jedynie ogólniki? Jak rozumiem jedyny słuszny producent to ten, którego urządzenie sam kupiłeś?

Jak ktoś pisze "badziew" bez żadnego uzasadnienia to sorry ale pewnie sam badziew kupił i nie może się z tym pogodzić.

W każdym razie dzięki za merytoryczny wkład w temat.

Mój komentarz dotyczył całego Twojego wątku. Pompy ciepła jeszcze nie mam, ale tematem interesuję się od 23 lat - kiedy jeszcze nikt nie sugerował że można w Polsce całorocznie ogrzewać dom pompą ciepła. Kiedy 10 lat temu budowałem dom, to z myślą o ogrzewaniu pompą ciepła. Dla mnie jako amatora - a raczej świadomego użytkownika - liczy się tylko 5 firm.

A merytorycznie to mogę tylko napisać że najtrudniej znaleźć właściwego doradcę.

Mój komentarz dotyczył całego Twojego wątku. Pompy ciepła jeszcze nie mam, ale tematem interesuję się od 23 lat - kiedy jeszcze nikt nie sugerował że można w Polsce całorocznie ogrzewać dom pompą ciepła. Kiedy 10 lat temu budowałem dom, to z myślą o ogrzewaniu pompą ciepła. Dla mnie jako amatora - a raczej świadomego użytkownika - liczy się tylko 5 firm.

A merytorycznie to mogę tylko napisać że najtrudniej znaleźć właściwego doradcę.

To masz strasznie dużo do powiedzenia jak na kogoś kto nigdy pompy ciepła nie miał. Nie kupiłeś, nie używałeś ale wiesz co jest "badziew" a co nie. I jeszcze oceniasz na czym chce oszczędzić, nie potrzebuję opinii teoretyków, którzy nigdy pompy nie założą.

Sami użytkownicy pomp mają często mieszane odczucia i nie potrafią jednoznacznie się wypowiedzieć a co dopiero Ty?

To masz strasznie dużo do powiedzenia jak na kogoś kto nigdy pompy ciepła nie miał. Nie kupiłeś, nie używałeś ale wiesz co jest "badziew" a co nie. I jeszcze oceniasz na czym chce oszczędzić, nie potrzebuję opinii teoretyków, którzy nigdy pompy nie założą.

Sami użytkownicy pomp mają często mieszane odczucia i nie potrafią jednoznacznie się wypowiedzieć a co dopiero Ty?

A nie możesz sam wykonać prostego porównania wg np :

-COP wg odpowiedniej normy

-mocy przy najniższej temp

-cena zakupu

-cena części zamiennych

-doświadczenie na rynku PC

-instalator

Przydziel sobie punktacje i Ci wyjdzie ...

Pzdr

A nie możesz sam wykonać prostego porównania wg np :

-COP wg odpowiedniej normy

-mocy przy najniższej temp

-cena zakupu

-cena części zamiennych

-doświadczenie na rynku PC

-instalator

Przydziel sobie punktacje i Ci wyjdzie ...

Pzdr

Wiesz co? Masz pełną rację.

Faktycznie strata czasu.

Pzdr

A jakie to ma znaczenie dla autora topicu? Napisałem DLA MNIE liczy się... I dlatego ja biorę Daikina albo Panasa, kolega donkacper może też się na coś zdecyduje. I obaj wydamy nasze pieniądze i pewnie obaj będziemy zadowoleni.

Dla autora tematu też może mieć znaczenie w końcu cały czas jest w trakcie wyboru pompy.

Swoją drogą temat często przestaje być czyjś po paru stronach - taki urok każdego forum i im dalej tym więcej pytających i pomagających.

Wiem, że te liczą się dla ciebie ja z ciekawości zapytałem o opinię. W końcu tu każda wypowiedź to opinia i takiej oczekują czytający :)

PS Widzę, że wybraliśmy podobnie. Jestem w trakcie finalizowania wyboru mojej pompy i z 8 wycenionych pomp na placu boju został Panas i Daikin i mam zgryz.

Akurat twój komentarz dotyczył marki Dimplex, więc wkleję tylko opis tej firmy z ich strony

"Glen Dimplex został założony w 1973 roku i obecnie jest największą na świecie firmą produkującą elektryczne urządzenia grzewcze. Jest również liderem we wdrażaniu innowacyjnych technologii w technice grzewczej, a także zajmuje uznane miejsce w branży wentylacyjnej oraz AGD. Filozofią działalności grupy jest budowanie silnych i energicznych firm, które działają zgodnej z najwyższymi standardami wydajności, jakości i etyki z naciskiem kładzionym na spełnianie potrzeb klienta. Strategia pozwoliła zamienić niewielką firmę, zatrudniającą w 1973 roku 10 osób w międzynarodową grupę, która obecnie osiąga roczny obrót sięgający 2 mld Euro i zatrudniającą aż. 8,5 tys. osób. "

Rozumiem, że to nie jest firma, która istnieje wiele lat, ma oddziały na świecie i zatrudnia mnóstwo ludzi?

Mógłbyś coś napisać merytorycznie a nie jedynie ogólniki? Jak rozumiem jedyny słuszny producent to ten, którego urządzenie sam kupiłeś?

Jak ktoś pisze "badziew" bez żadnego uzasadnienia to sorry ale pewnie sam badziew kupił i nie może się z tym pogodzić.

W każdym razie dzięki za merytoryczny wkład w temat.

Postaram się wyłuszczyć to co próbują tu napisać inni, nie wiedzieć czemu nie wprost.

To nie jest moja wiedza ani praktyka tylko podsumowanie setek artykułów i piździliona postów na tym forum:)

Z biegiem czasu uznałem, że te założenia mają sens.

Nie wystarczy, że firma jest dużym korpo, zatrudnia ludzi i ma doświadczenie - sęk w tym na czym to doświadczenie zdobyła.

Realny rynek pomp ciepła powietrze-woda istnieje kilkanaście lat. Zatem dobrze gdyby poszukiwana firma zajmowała się tymi pompami od takiego czasu.

Samo doświadczenie w technice grzewczej nie jest miarodajne to, że ktoś robi rewelacyjne piece gazowe albo grzejniki akumulacyjne od kilkudziesięciu lat nie oznacza, że będzie robił dobre pompy ciepła.

To, że "zjadł zęby" na technikach grzewczych to za mało.

Bywa, że kilkudziesięcioletnie doświadczenie w gruntowych pompach ciepła też może być niewystarczające.

Skraplacze, parowniki, sprężarki czyli istotę pomp ciepła będzie miała opanowane, ale co innego pobrać energię z powietrza a co innego z gruntu.

Pobranie z powietrza jest bardziej skomplikowane technicznie niż pobranie z gruntu.

A ten element ma opanowany branża chłodnicza/klimatyzacyjna. Podsumowując najlepsze (wg powyższej teorii) będą firmy, które siedzą te kilkanaście lat w pompach ciepła powietrze-woda a wcześniej z pół wieku robiły klimatyzację na światowym poziomie.

Postaram się wyłuszczyć to co próbują tu napisać inni, nie wiedzieć czemu nie wprost.

To nie jest moja wiedza ani praktyka tylko podsumowanie setek artykułów i piździliona postów na tym forum:)

Z biegiem czasu uznałem, że te założenia mają sens.

Nie wystarczy, że firma jest dużym korpo, zatrudnia ludzi i ma doświadczenie - sęk w tym na czym to doświadczenie zdobyła.

Realny rynek pomp ciepła powietrze-woda istnieje kilkanaście lat. Zatem dobrze gdyby poszukiwana firma zajmowała się tymi pompami od takiego czasu.

Samo doświadczenie w technice grzewczej nie jest miarodajne to, że ktoś robi rewelacyjne piece gazowe albo grzejniki akumulacyjne od kilkudziesięciu lat nie oznacza, że będzie robił dobre pompy ciepła.

To, że "zjadł zęby" na technikach grzewczych to za mało.

vide Viessmann

Bywa, że kilkudziesięcioletnie doświadczenie w gruntowych pompach ciepła też może być niewystarczające.

Skraplacze, parowniki, sprężarki czyli istotę pomp ciepła będzie miała opanowane, ale co innego pobrać energię z powietrza a co innego z gruntu.

Pobranie z powietrza jest bardziej skomplikowane technicznie niż pobranie z gruntu.

vide Nibe

A ten element ma opanowany branża chłodnicza/klimatyzacyjna. Podsumowując najlepsze (wg powyższej teorii) będą firmy, które siedzą te kilkanaście lat w pompach ciepła powietrze-woda a wcześniej z pół wieku robiły klimatyzację na światowym poziomie.

vide Toshiba (Carrier), Mitsubishi, Daikin, Hitachi, Panasonic - kolejność dowolna

AMEN

- BOLD-y moje

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec
dopisek

AMEN

- BOLD-y moje

Pozdrawiam

Pratchawiec

Znakomicie:)

pozwolę sobie tylko dodać, że może przy okazji tego wpisu i boldów, warto pokusić się jednak o ustawienie pewnej kolejności, opierając się na doświadczeniu w latach (pc pw), ilości sprzedanych pomp na rynku europejskim, lokalizacji produkcji (Europa/Azją), warunkach gwarancji, dostępności do części zamiennych.

Pzdr

nie wiem czy odrobiło czy nie, ale nie polecę nikomu czegoś, czego nie jestem pewny...

Ok, rozumiem.

Ponieważ jest tu dużo opinii pochlebnych dla pomp Mitsubishi i Panasonic (nie twierdzę, że nie słusznie) to mam do Was jeszcze jedno pytanie w kwestii porównania Zubadana z pompami Nibe.

Jak to jest z tym COP? z racji instalacji grzejnikowej interesuje mnie głównie COP przy temp zasilania 50 - 55 stopni, przeglądałem tabelki, wykresy i co z nich wynika?

Dla przykładu

1. Przy temperaturze zewnętrznej + 2 i temperaturze zasilania 55 stopni:

Zubadan 14 kw - COP 1,89 (nominal) i 2,03 (mid)

NIBE AMS 10-16 - COP minimalnie powyżej 2 (mam tylko wykres więc nie wiem ile dokładnie) Moc ok 12 kw

2. Przy temperaturze zewnętrznej - 10 i temperaturze zasilania 55 stopni:

Zubadan 14 kw - COP 1,73 (nominal) i 1,80 (mid)

NIBE AMS 10-16 - COP ok 1,95 , moc nadal ok 10,50 kw

Czy to oznacza, że przy wysokim zasilaniu różnice na korzyść Zubadana pojawią się dopiero przy temperaturach niższych niż -10 kiedy to Nibe zaczyna wyraźnie tracić moc i będzie wspomagać się grzałkami?

Dla pomp Panasonic T-Cap takich danych nie mogę znaleźć.

Witam

.

Don Kacper pytał o dane dla temp. zasilania 55*

W tabelce od Plusfoto jest chyba 65, co diametralnie zmienia odczyty.

Wklejam dwie tabelki pierwsza dla mojego starego T-Capa AD 2012, druga chyba zamieszczona kiedyś przez Bobrowa dla wersji współcześniejszej.

Obie dla mocy nominalnej a nie tej współczesnej - marketingowej.

cop T-Cap katalog.JPG

COP-y testowe i katalogowe T-Cap 2014.jpg

Pozdrawiam

Pratchawiec