Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowlana czy rolna? "study case"

Amba

Recommended Posts

Będę wdzięczny za wiarygodną odpowiedź, dotyczącą następującego przypadku.

W wypisie z Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego napisano o działce nr...:

Przeznaczenie w planie - Teren projektowanej zabudowy mieszkaniowej jenorodzinnej.

Uwagi - Działka nr... nie posiada wyłączenia z produkcji rolnej (realizacja docelowa)

Czy na tej podstawie można być pewnym, że odrolnienie po naliczeniu opłat (gleba 3 klasy), obszaru, który zostanie wyłączony (rozumiem, że odralnia się minimalny obszar całej działki, faktycznie przeznaczony pod zabudowę)jest jedynie formalnością, a nie długotrwałym, czasem kilku letnim procesem odralniania ziemi, .

Działka, o którą pytam jest duża, ma być podzielona, na każdym kawałku ma powstać zabudowa jednorodzinna, interesuje mnie czy w w związku z powyższymi zapisami, nie wynikną jakieś komplikacje.

Wiem, że najistotniejszym źródłem informacji jest odp. urzędnik architekt (na warunki zabudowy będę musiał jeszze jakiś czas poczekać), ale dla całkowitej pewności chciałbym też poznać opinie z zewnątrz.

Pozdrawiam

Amba

Miałem podobną sytuację (tyle, że grunt klasy IVb). Odrolnienie

trwało 1,5 tygodnia, z czego tydzień babka wydająca decyzje była

na urlopie i nie miał jej kto zastąpić.

Zastanów się nad odrolnieniem trochę większej powierzchni niż

tylko zabudowa domu.

W moim przypadku proces był bezpłatny, więc odrolniłem sobie prawie całą działkę, idąc za poradą projektanta, argumentującego, że w przyszłości, gdy będę sobie chciał dostawić np. garaż nie będę już musiał latać do Wydziału Rolnictwa.

• 2 weeks później...

Mysle ze do tej pory masz juz warunki zabudowy.Urzad powinien je wydac w ciagu 1-miesiaca.

Jest to jedyny dokument ktory po uprawomocnieniu sie da ci pewnosc.

Mialem podobna sytuacje i poniewaz decyzja owarunkach zabudowy nie uprawomocnila sie ze wzgledu na odwolania jednego z sasiadow walcze jut 4-lata i konca nie widac.Sprawa jest w NSA a to niestety trwa .