TheArt 06.10.2018 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Cześć, zastanawiam się czy są jakieś specjalistyczne narzędzia, maszyny czy po prostu trzeba kuć ręcznie młotem udarowym aby wybić otwór w stropie pomiędzy piętrami? Mam rurę która leci z dołu ale zatrzymuje się pod sufitem i na piętrze są tylko rury wąskie z umywalki więc do nich raczej WC nie można podpiąć? Przy okazji czy ktoś z Was miał do czynienia z rozdrabniarkami, chodzi mi o te skrzyneczki które pozwalają zrobić łazienkę w każdym miejscu i one ponoć rozdrabniają i pompują nieczystości przez co nie trzeba prowadzić rur o szerokiej średnicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 06.10.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Nie ma nic lepszego, jak sobie podciągnąć rure 110 do WC i masz pewne, nawet kosztem zabudowy sufitu gdybyś sobie umyślał WC w innym rogu gdzie jest obecnie rura 110 na dole. Rozdrabniarki pompy to predzej gdzieś ponizej kanalizacji np. piwnice. Zalezy jeszcze czy chcesz ta rure puscic wierzchem w kącie czy w tym kącie chcesz ją wkuć. Tak czy siak najlepiej pozyczyc mlot z wierceniem i zeby mial w zestawie jakie waskie dluto i wiertlo np. 20-22. Nawierciasz kwadrat w koło i potem wykówasz, jak chcesz wkuć całkiem w ścianie to będzie więcej męczarni bo wieniec trzeba kuć a on jest jakby schowany w pustakach, nie to co sam strop co stoisz na nim. Jakby było źle z drutami - że ciężko wyciąć flexem i żeby wielkiej dziury aby dojsc flexem nie wykówać to albo ręcznie brzeszczot albo pożyszyć szczura/lisi ogon taka piłe posuwną tak to sie chyba nazywa. Zalezy tez jaki strop, czy twardy czy gruby. ale owszem sa i specjalnie otwornice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 06.10.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Nie polecam metody wykuwania bezpośrednio młotem udarowym. Tak zazwyczaj robią "fachowcy".Kiedyś hydraulik przerabiał mi kanalizację i po jego robocie miałem taką demolkę w stropie, że musiałem dokładać zbrojenie, aby odtworzyć poprzedni stan.Sam przekuwałem się przez strop używając dobrą wiertarkę z udarem, do tego długie wiertło widiowe i wiercimy otwory po okręgu.Po taki zabiegu możemy usuwać środek młotkiem udarowym. Otwór wyszedł taki, jak chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.10.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Nie polecam metody wykuwania bezpośrednio młotem udarowym. Tak zazwyczaj robią "fachowcy". Kiedyś hydraulik przerabiał mi kanalizację i po jego robocie miałem taką demolkę w stropie, że musiałem dokładać zbrojenie, aby odtworzyć poprzedni stan. Sam przekuwałem się przez strop używając dobrą wiertarkę z udarem, do tego długie wiertło widiowe i wiercimy otwory po okręgu. Po taki zabiegu możemy usuwać środek młotkiem udarowym. Otwór wyszedł taki, jak chciałem. robiłem tak samo , tyle,że środek podkuwałem młotkiem i przecinakiem . Dodatkowo w postrzępiony otwór wsadziełem rurę większą od docelowej ale o grubości stropu i opianowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheArt 06.10.2018 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Widzę że łatwo nie będzie, czyli jakie muszę załatwić wiertło, młot mam Titan 1500W on ma ponoć 8J więc chyba sobie poradzi jak myślicie. Czyli długie wiertło i wiercic okrąg zgodny z średnicą rury dziura przy dziurze i potem kuc wnetrze tego okregu. Ale roboty bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.10.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) Też mam ten problem. Pompa już była rozwinięta kiedy na kanały wentylacji wrzucałem bloczki z silki. Zapomniałem o przejściu na rurę kan. Z tym, że wykonawcy o tym mówiłem kilka razy. Będzie to robota po jego stronie. Myślę, że są jakieś wycinarki do betonu. Ze względu na małą średnicę peszla w płycie pod rure z wody, istniało ryzyko, przechodzenia przez 27cm zbrojonej płyty fund. Wykonawca sieci wodociągowej i przyłącza stwierdził,ze bez problemu wycinają otwory w 0.5m płycie. Wątpię, że wiercą i dłutują... Zapytam w pon. czy nie wytną mi otworu w stropie... Edytowane 6 Października 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 06.10.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Są specjalne wiertnice koronkowe do zastosowań profesjonalnych. Być może uda Ci się zamówić taką usługę, albo wypożyczyć sprzęt.W warunkach amatorskich myślę, że metodą nawiercania otworów po okręgu też da się zrobić. Oczywiście trzeba nawiercać otwory tak, abyten okrąg był odpowiednio większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.10.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Ja kułem łączenia między otworami .Są frezy np do kominów i koronki - otwornice , ceny rózne sa po 40 zł i po 400 , droższe pewnie też , wypożyczenie to koszty też w tym przedziale . https://allegro.pl/listing?string=Wiertło%20koronowe%20diamentowe%20wiertnica%20betonu%20110&order=m&bmatch=baseline-cl-uni-1-2-0806 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheArt 06.10.2018 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) Ciekawi mnie jak się to wiertło montuje do wiertarki Ale i tak bede robil inaczej bo przeciez nie kupie wiertla za pinset zl na jedna dziure. Więc jakim wiertlem to robiliscie Edytowane 6 Października 2018 przez TheArt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 06.10.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 .............. Więc jakim wiertlem to robiliscie Ja wierciłem fi 12, bo takie miałem pod ręką. Im większa średnica wiertła, tym trudniej wiercić w betonie. W czasie wiercenia trzeba tylko pilnować pionu, aby wiertło nie za bardzo "zjechało". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.10.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) Ja robiłem 10tką. Otwornice są na SDS od strony wiertarki i gwint od strony roboczej. Tu masz za 40 dychy ale też na SDS , można to uciąć i wsadzić w zwykła wiertarkę , która może wymieknąć https://allegro.pl/korona-frez-otwornica-do-betonu-muru-sds-120mm-i7564067654.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Akcesoria+i+osprz%C4%99t&ev_ln=PRODUCT+GROUP&utm_content=&ds_rl=1256542&gclid=Cj0KCQjwuuHdBRCvARIsAELQRQE4xXXTwlDpRVyyED1oi3wG8XZlf8svjEU-NnJIgjkep3sGbfBLxekaAsEoEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CI6botea8t0CFYsUGAoduFQCZw Edytowane 6 Października 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 06.10.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) Jakim trzeba być tumanem żeby kuć strop 15cm bez nawiercenia? Doprawdy znam jedną taką historię i dotyczy ona marokańczyka który w fili polskiej firmy w Maroko zamiast wywiercic dziure w stropie pod kabel on kuł młotem i ostrym dłutem .... W ogole przeraza mnie bo po tych waszych wpisac to widze, ze doktorat mozna by z tak prostej roboty napisac.Jak masz młot to zobacz czy jest z wierceniem, jak z wierceniem to może pozyczają same wiertła, pożyc 20stke - 22jke i działaj, od biedy będzie też jak masz małą wiertarkę i małym wiertłem polecisz, ale jakbyś nie miał młota to do wypożyczalni, młot z funkcją wiercenia, nawiercasz, potem tym samym młotem wykuwasz, jak masz wypożyczalnie w promieniu 20km to za 30-40zł to załatwisz bo Oni dzień liczą pewnie koło stówki a jak do 2-3 godzin do 40-50zł powinienes sie wyrobic Do jednej dziury zmawianie wiertnicy to jakis cyrk, no chyba, ze nie masz co z pieniędzmi robic.Poza tym jak ma nie ściągnąć wiertła w bok jak tam drutów nawalone od groma Edytowane 6 Października 2018 przez Krzysiek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts