Wowka 16.10.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Nie widziałem jeszcze mechanicznej "łuparki" przy pracy. Sądzę, że jest to urządzenie w sumie przydatne. Prawdopodobnie urządzenie to jest bardziej "czasowo" pracochłonne lecz jego obsługa nie zbyt męcząca fizycznie. Niemniej ja (dokąd sił starczy ) pozostanę przy obecnym zestawie: piła spalinowa, krajzega, 2 siekiery, 3 kliny oraz młot 5-kg. Przy pomocy tego zestawu jestem w stanie pociąć i połupać 4-6 m3 brozy w sobotni dzień. Synowie pomagają mi w staplowaniu drewna i po robocie. Budowa zakończona, tryb pracy zawodowej raczej mało aktywny fizycznie, Czyli trochę ruch nie zaszkodzi. Pozdrowienia dla pozostałych "łupaczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.10.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 znalazlam trochę łuparek na allegro, ceny różniaste http://www.allegro.pl/search.php?string=luparka Wowka, co to jest staplowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.10.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Sztaplowanie? - układanie czegoś w wiele warstw w kierunku do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.10.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Sztaplowanie? - układanie czegoś w wiele warstw w kierunku do góry aaa, to jestem profesjonalną sztaplarką W tym roku ułozyłam razem z drugą babką 12 kubików drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro23 17.10.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 Jeśli chodzi o łupanie drewna, to najlesze jest użycie piły spalinowej, 3 szt. klinów kutych, siekiery rozwiedzionej do łupania (o większym kącie natarcia), siekiery rozwiedzionej na ostro do przecinania i młota 5 kg. Wszystko można kupić na giełdzie w Słomczynie taniej niż w sklepach warszawskich (np. młot 5 kg to 28 zł). Drewno należy kupowac wiosną, bo w okresie letnim w lesie nie można już kupić, bo nadleśnictwa maja już wyrobione plany przerobowe drewna. Spraktykowałem że najlesza jest brzoza i akacja, pod warunkiem że poleży połupana co najmniej 0,5 roku, a im dłużej tym lepiej. Widziałem w Finlandii mechaniczne łuparki aż za kołem podbiegunowym niedaleko Rovaniemi, ale u nas najleszy i najtańszy jest ww. zestaw. Polecam przecinanie na kawałki 40 cm w lesie, ponieważ nie robi się bałagan na podwórku od przecinania. Natomiast łupanie to bardzo przyjemne zajęcie dla prawdziwego męższczyzny na sobotnie popołudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 17.10.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 Najlepie łupie sie mokre drewno takie prosto z lasu!!!.Ja rocznie łupię ok 20kubików drewna i wybaczcie ale to już mało przyjemne Nie zawsze trafia mi sie dąb,buk lub akacja(troche gorzej sie łupie)a w zeszłym sezonie dostała mi sie topola tak ok.1,2m srednicy gałęziasta czyli dużo sęków.Panowie wrogowi nie życze takiej charówy,to drewno grzalo mnie długo przed spaleniem w piecu (pot mi sie lał po j...) Dlatego nie dziwaczcie że bardzo poważnie myślę o łuparce,na nową mnie nie stac ale sposobem gospodarczym da sie zrobic za pare zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 21.10.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Ale checa ! A ja nie wiedziałem, że jest coś takiego. Fakt pieniądze nie małe! Wolę dać zarobić bezrobotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.11.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Łuparki + rąbanie zajrzyjcie do "Majstra" nr 11 str. 62-64PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 03.11.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Łuparki + rąbanie zajrzyjcie do "Majstra" nr 11 str. 62-64 Pozdro J Z którego roku ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 04.11.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 2004 J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 04.11.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Sorry z tego wszystkiego to mi sie Majster z Muratorem pop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.11.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 ...no cóż mylić się jest rzeczą ludzką Pozdrawiam J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 05.11.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Widziałem ostatni łuparkę w castoramie . niewielkie urządzenie ale do łupania mieli pieńki bezsęczne sosnowe które jak są suche to same pękają nie wiem jak by sobie radziło z większymi pniakami które trzeba włożyć na odpowiedni stół. Cena ponad 3 tyś. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.09.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Odgrzewam starego kotleta Ma ktoś łuparkę do drzewa ? Jakieś wrażenia z eksploatacji ? Daje radę ( ew. jaki model ? ) ? dzięki z góry, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 01.09.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 też byłbym ciekaw opinii o takim ustrojstwie, kiedyś myślaliśmy o kupnie łuparki 1 na 3 domy w których są kominki ale pomysł na razie przycichł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 02.09.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam. Zrobiłem łuparkę świdrową. Działa znakomicie, prędkość łupania nie do pokonania (no chyba że ktoś jest Pudzianem i ma topór katowski ). Dziś będę na budowie to zrobię fotkę. Inspirowałem się fotkami znalezionymi na forum czeskim: http://www.energoportal.cz/forum/biomasa/stipacka-dreva-kuzel-36078-232/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.09.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam. Zrobiłem łuparkę świdrową. Działa znakomicie, prędkość łupania nie do pokonania (no chyba że ktoś jest Pudzianem i ma topór katowski ). Dziś będę na budowie to zrobię fotkę. Inspirowałem się fotkami znalezionymi na forum czeskim: http://www.energoportal.cz/forum/biomasa/stipacka-dreva-kuzel-36078-232/ Tam jest też taka z mimośrodem. Ta to dopiero robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.09.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 A ktoś używał / używa łuparki działającej na zasadzie wysuwającego sie tłoka i tym samym rozłupującego drzewo o klin ? Świdrowe widziałem Tylko nie dałbym rady czasowo coś takiego zrobić pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 02.09.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Moi rodzice mają taką . Pomagalam przy łupaniu drewna. Kładzei się kloc na rynięce takiej i wyłazi klin po włączeniu silnka . Idzie super i daje radę nawet tym większym kawałkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 02.09.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam.Zgodnie z obietnicą wklejam zdjęcie mojej łuparki. http://img180.imagevenue.com/loc676/th_26112_luparka_122_676lo.JPGStolik rozrysowałem sam i zamówiłem w hurtowni stali (też spawają), silnik - nówka z allegro, świder - z allegro, połączenie elektryczne - elektryk (sam nie chciałem eksperymentować z siłą). Też zastanawiałem się nad klinową hydrauliczną, ale zniechęciła mnie jej wolna praca. Świdrowa jest bardzo szybka. Na Youtubie można znaleźć filmiki z działania podobnych. Łupałem jak dotąd sosnę o średnicach do 35cm suchą i świeżą (niczego innego nie mam). W 3 minutki połupałem na ćwiartki kilkadziesiąt pniaczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts