Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?uparka do drzewa

Patos

Recommended Posts

Nie widziałem jeszcze mechanicznej "łuparki" przy pracy. Sądzę, że jest to urządzenie w sumie przydatne. Prawdopodobnie urządzenie to jest bardziej "czasowo" pracochłonne lecz jego obsługa nie zbyt męcząca fizycznie.

Niemniej ja (dokąd sił starczy :wink: ) pozostanę przy obecnym zestawie: piła spalinowa, krajzega, 2 siekiery, 3 kliny oraz młot 5-kg.

Przy pomocy tego zestawu jestem w stanie pociąć i połupać 4-6 m3 brozy w sobotni dzień. Synowie pomagają mi w staplowaniu drewna i po robocie.

Budowa zakończona, tryb pracy zawodowej raczej mało aktywny fizycznie, Czyli trochę ruch nie zaszkodzi.

Pozdrowienia dla pozostałych "łupaczy"

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o łupanie drewna, to najlesze jest użycie piły spalinowej, 3 szt. klinów kutych, siekiery rozwiedzionej do łupania (o większym kącie natarcia), siekiery rozwiedzionej na ostro do przecinania i młota 5 kg. Wszystko można kupić na giełdzie w Słomczynie taniej niż w sklepach warszawskich (np. młot 5 kg to 28 zł). Drewno należy kupowac wiosną, bo w okresie letnim w lesie nie można już kupić, bo nadleśnictwa maja już wyrobione plany przerobowe drewna. Spraktykowałem że najlesza jest brzoza i akacja, pod warunkiem że poleży połupana co najmniej 0,5 roku, a im dłużej tym lepiej. Widziałem w Finlandii mechaniczne łuparki aż za kołem podbiegunowym niedaleko Rovaniemi, ale u nas najleszy i najtańszy jest ww. zestaw. Polecam przecinanie na kawałki 40 cm w lesie, ponieważ nie robi się bałagan na podwórku od przecinania. Natomiast łupanie to bardzo przyjemne zajęcie dla prawdziwego męższczyzny na sobotnie popołudnie.

Najlepie łupie sie mokre drewno takie prosto z lasu!!!.Ja rocznie łupię ok 20kubików drewna i wybaczcie ale to już mało przyjemne :roll: Nie zawsze trafia mi sie dąb,buk lub akacja(troche gorzej sie łupie)a w zeszłym sezonie dostała mi sie topola tak ok.1,2m srednicy gałęziasta czyli dużo sęków.Panowie wrogowi nie życze takiej charówy,to drewno grzalo mnie długo przed spaleniem w piecu :-? (pot mi sie lał po j...)

Dlatego nie dziwaczcie że bardzo poważnie myślę o łuparce,na nową mnie nie stac ale sposobem gospodarczym da sie zrobic za pare zł.

• 2 weeks później...
  • 4 years później...

Witam.

Zrobiłem łuparkę świdrową. Działa znakomicie, prędkość łupania nie do pokonania (no chyba że ktoś jest Pudzianem i ma topór katowski ;)). Dziś będę na budowie to zrobię fotkę. Inspirowałem się fotkami znalezionymi na forum czeskim:

http://www.energoportal.cz/forum/biomasa/stipacka-dreva-kuzel-36078-232/

Witam.

Zrobiłem łuparkę świdrową. Działa znakomicie, prędkość łupania nie do pokonania (no chyba że ktoś jest Pudzianem i ma topór katowski ;)). Dziś będę na budowie to zrobię fotkę. Inspirowałem się fotkami znalezionymi na forum czeskim:

http://www.energoportal.cz/forum/biomasa/stipacka-dreva-kuzel-36078-232/

Tam jest też taka z mimośrodem. Ta to dopiero robi wrażenie. :)

Witam.

Zgodnie z obietnicą wklejam zdjęcie mojej łuparki.

http://img180.imagevenue.com/loc676/th_26112_luparka_122_676lo.JPG

Stolik rozrysowałem sam i zamówiłem w hurtowni stali (też spawają), silnik - nówka z allegro, świder - z allegro, połączenie elektryczne - elektryk (sam nie chciałem eksperymentować z siłą). Też zastanawiałem się nad klinową hydrauliczną, ale zniechęciła mnie jej wolna praca. Świdrowa jest bardzo szybka. Na Youtubie można znaleźć filmiki z działania podobnych. Łupałem jak dotąd sosnę o średnicach do 35cm suchą i świeżą (niczego innego nie mam). W 3 minutki połupałem na ćwiartki kilkadziesiąt pniaczków.