tomison 06.10.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 WitamPrzeczesałem internet w poszukiwaniu rozwiązania problemu smug od wałka na różnych stronach również producentów farb i niestety porady wskazówki nie rozwiązały mojego problemu. A więc do rzeczy...Ściany z betonu komórkowego na to tynk gipsowy knaufa lekki i gładz + farba eco snieżka biała - stan dewoloperski.Ściana przeze mnie przeszlifowana papierem ściernym, oczyszczona z pyłu, zagruntowana gruntem tytan profesional. Dalej połozony primer tikkurilli biały.Farba z kolorem to tikkurila optiva 5 kolor S1000N z mieszalnika (szary). Napiszę jak zachowuje sie farba. Po nałożeniu farby i pomalowaniu pierwszego paska ściany zaczynam malować drugi fragment i teraz zaczynają sie schody...Nakładam farbę na ścianę rozcierając góra dół w boki i najeżdżam wałkiem na uprzednio pomalowany fragment "mokro na mokro" farba podrywa sie pod wałkiem i w tych miejscach powstaje większa struktura powodując, że po wyschnięciu zostają smugi od wałka. Po wymalowaniu ściany patrząc z boku mam piękne smugi.Ścianę ponownie zmatowiłem papierem aby wyrównać strukturę, odpylenie i nałożenie gruntu głęboko penetrującego Master. Ściana przy tęście chłonności zachowuje sie poprawnie tzn krople wody spływają a nie wsiąkają.Wałek rekomendowany przez tikkurilę - AnzaPytanie moje jest takie. Dlaczego przy nakładaniu farby łączenia "mokro na mokro" farby nie da sie normalnie rozprowadzić co powoduje pojawianie sie pasów - smug pod kątem. Dlaczego malowane fragmenty nie chcą sie połączyć w jedną całość?Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 27.10.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 A ta Tikkurila to jaki typ farby (lateksowa)?Najlepsza (również do malowania) to jednak Magnat Ceramic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 27.10.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Pytanie moje jest takie. Dlaczego przy nakładaniu farby łączenia "mokro na mokro" farby nie da sie normalnie rozprowadzić co powoduje pojawianie sie pasów - smug pod kątem. Dlaczego malowane fragmenty nie chcą sie połączyć w jedną całość? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam Czy nie powinno się nakładać drugiej warstwy prostopadle i to po wyschnięciu poprzedniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulux_Polska 27.12.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Witaj tomison, taki efekt spowodowany jest prawdopodobnie zbyt szybkim wysychaniem farby w miejscach łączenia dwóch malowanych pasów. Ścianę rekomendujemy przemalować stosując się do poniższych wskazówek:- należy odpowiednio przygotować podłoże –wygładzić ścianę papierem ściernym w celu usunięcia różnicy w gładkości, umyć, ewentualne zagruntować jeśli ściana jest zbyt pyląca lub zbyt nasiąkliwa,- należy zadbać o odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu, w okresie grzewczym najlepiej doprowadzić pomieszczenie do temperatury ok. 19-20 stopni,- farbę nakładamy zgodnie z zasadą „mokro na mokro” (polega ona na malowaniu w pionowych pasach od góry do dołu, jeden przy drugim. Aplikacja farby powinna przebiegać sprawnie, bez dłuższych przerw, aż do pomalowania całej powierzchni, - można również zastosować metodę jak przy malowaniu podkładowym (jeśli po nałożeniu kilku warstw farby smugi są nadal widoczne). Polega ona na delikatnym rozcieńczeniu farby (do 20 %), co spowoduje łatwiejsze rozprowadzanie się produktu i pomoże w ujednoliceniu powierzchni, na której widoczne są smugi. Pozdrawiam Ekspert Dulux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts