Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie ścian, smugi od wałka Tikkurila

Recommended Posts

Witam

Przeczesałem internet w poszukiwaniu rozwiązania problemu smug od wałka na różnych stronach również producentów farb i niestety porady wskazówki nie rozwiązały mojego problemu. A więc do rzeczy...

Ściany z betonu komórkowego na to tynk gipsowy knaufa lekki i gładz + farba eco snieżka biała - stan dewoloperski.

Ściana przeze mnie przeszlifowana papierem ściernym, oczyszczona z pyłu, zagruntowana gruntem tytan profesional. Dalej połozony primer tikkurilli biały.

Farba z kolorem to tikkurila optiva 5 kolor S1000N z mieszalnika (szary).

Napiszę jak zachowuje sie farba. Po nałożeniu farby i pomalowaniu pierwszego paska ściany zaczynam malować drugi fragment i teraz zaczynają sie schody...

Nakładam farbę na ścianę rozcierając góra dół w boki i najeżdżam wałkiem na uprzednio pomalowany fragment "mokro na mokro" farba podrywa sie pod wałkiem i w tych miejscach powstaje większa struktura powodując, że po wyschnięciu zostają smugi od wałka. Po wymalowaniu ściany patrząc z boku mam piękne smugi.

Ścianę ponownie zmatowiłem papierem aby wyrównać strukturę, odpylenie i nałożenie gruntu głęboko penetrującego Master. Ściana przy tęście chłonności zachowuje sie poprawnie tzn krople wody spływają a nie wsiąkają.

Wałek rekomendowany przez tikkurilę - Anza

Pytanie moje jest takie. Dlaczego przy nakładaniu farby łączenia "mokro na mokro" farby nie da sie normalnie rozprowadzić co powoduje pojawianie sie pasów - smug pod kątem. Dlaczego malowane fragmenty nie chcą sie połączyć w jedną całość?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Pytanie moje jest takie. Dlaczego przy nakładaniu farby łączenia "mokro na mokro" farby nie da sie normalnie rozprowadzić co powoduje pojawianie sie pasów - smug pod kątem. Dlaczego malowane fragmenty nie chcą sie połączyć w jedną całość?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiam

Czy nie powinno się nakładać drugiej warstwy prostopadle i to po wyschnięciu poprzedniej?

• 1 month później...

Witaj tomison, taki efekt spowodowany jest prawdopodobnie zbyt szybkim wysychaniem farby w miejscach łączenia dwóch malowanych pasów.

Ścianę rekomendujemy przemalować stosując się do poniższych wskazówek:

- należy odpowiednio przygotować podłoże –wygładzić ścianę papierem ściernym w celu usunięcia różnicy w gładkości, umyć, ewentualne zagruntować jeśli ściana jest zbyt pyląca lub zbyt nasiąkliwa,

- należy zadbać o odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu, w okresie grzewczym najlepiej doprowadzić pomieszczenie do temperatury ok. 19-20 stopni,

- farbę nakładamy zgodnie z zasadą „mokro na mokro” (polega ona na malowaniu w pionowych pasach od góry do dołu, jeden przy drugim. Aplikacja farby powinna przebiegać sprawnie, bez dłuższych przerw, aż do pomalowania całej powierzchni,

- można również zastosować metodę jak przy malowaniu podkładowym (jeśli po nałożeniu kilku warstw farby smugi są nadal widoczne). Polega ona na delikatnym rozcieńczeniu farby (do 20 %), co spowoduje łatwiejsze rozprowadzanie się produktu i pomoże w ujednoliceniu powierzchni, na której widoczne są smugi.

Pozdrawiam Ekspert Dulux