Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wikęd Termo Prestige Lux czy KMT Plus 75 Passive

Recommended Posts

Dzień dobry!

Wybieram drzwi zewnętrzne do nowo budowanego domu. Zależy mi na tym, żeby drzwi były ciepłe i bezpieczne. Ciepłe, bo celujemy w dom energooszczędny. Bezpieczne bo nie chcę zostawić majątku u ubezpieczyciela. Zazwyczaj o wyborze decyduje chłodna kalkulacja, ponieważ często nie opłaca się inwestować w droższe i lepsze rozwiązanie - zysk na przestrzeni wielu lat jest mniejszy niż różnica w koszcie inwestycji. Jednak w przypadku drzwi zadecydował komfort. Chcę, aby drzwi były maksymalnie ciepłe. Mój budżet to do 5000, dlatego zdecydowałem się na stalowe drzwi bez przeszklenia. Mam do wyboru dwie opcje:

1) Wikęd Termo Prestige Lux - grubość skrzydła to 86 mm, ościeżnica 78 mm z trzema komorami wypełnionymi termoizolacją i dwiema uszczelkami, jeden zamek z wkładką typu C, deklarowane Ud na poziomie 0.79. Cena z ciepłym montażem na foliach i na klinarycie to około 4300.

2) KMT Plus 75 Passive (z ościeżnicą Passive) - grubość skrzydła to 75 mm, ościeżnica 120 mm wykonana z aluminium oraz sklejki z przekładką z pcw, dwa zamki z wkładkami typu C, deklarowane Ud na poziomie 0.57. Cena z montażem na foliach i na ciepłym poszerzeniu podprogowym to też około 4300.

Cena obu wersji praktycznie identyczna. KMT mają dwa zamki, a to duży plus u ubezpieczyciela. Dodatkowo mają znacznie niższy Ud. To wszystko przemawia za nimi. Jednak zastanawia mnie to, że mimo cieńszego skrzydła mają lepsze Ud. Mogło by to wynikać z ościeżnicy, ale tutaj również spotkałem się z wieloma opiniami, że ta z Wikęd jest lepsza i cieplejsza. Na żywo, drzwi Wikęd również wydają się porządniejsze (subiektywna opinia laika, która pewnie wynika z grubości skrzydła). Nigdzie nie znalazłem żadnej aprobaty potwierdzającej deklarowane Ud i ciężko zdecydować - zaufać temu co jest napisane (KMT) czy temu co mówią inni (Wikęd). Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia lub wiedzę, która ułatwi mi decyzję? Z góry dziękuję za pomoc.

Zobacz jak wykonywane są badania dla danych drzwi. Czy są to badania laboratoryjne czy są to wyniki na podstawie obliczeń. Obydwie formy są dopuszczalne w kraju, a jak sam się domyślasz laboratorium, a życie to czasem dwie różne rzeczy.

Kolejną rzeczą gdzie widzę, że popełniasz błąd jest proste myślenie że im niższe Ud tym lepiej. Drzwi mają o wiele więcej parametrów jak tylko Ud, którym marketingowcy szpanują w katalogach.

Co do subtelnych różnic to Wikęd ma 4 przylgę na dole skrzydła co znacznie poprawia szczelność konstrukcji. Nie piszesz nic o kierunku montażu drzwi (na zewnątrz czy do środka). W przypadku gorszego dla mnie montażu do środka to Wikęd zdecydowanie prowadzi przez zasuwnicę hakową i 4-tą przylgę. Lepiej się to fizycznie sprawdza.

KMT ma natomiast coś co się spodoba Klientom czyli głębokie tłoczenie. Mi osobiście kojarzy się ono bardziej z klasycznymi tłoczeniami. Bardziej nowoczesne wzory mi podchodzą raczej w płytkim tłoczeniu.

Co do ubezpieczenia, to zasuwnica moim zdaniem jest bezpieczniejsza. A co do ilości zamków to chyba Polski wymysł, bo pół zagranicy ma tylko 1 zamek i żyje.

Nie odpowiem jednoznacznie na Twoje pytanie KMT czy Wikęd, bo każda firma ma swoje unikatowe cechy jakich nie ma druga. KMT na bardzo dobrą ościeżnicę, choć ja nie jestem fanem łączenia drewnianych ościeżnic (nawet w płaszczu) ze skrzydłami stalowymi. Znowu Wikęd ma drzwi z 4 przylgą co mocno doszczelnia konstrukcje.

Jak masz bardziej szczegółowe pytania co do samych drzwi to postaram się podpowiedzieć coś, natomiast nie wybiorę za Ciebie żadnej firmy.