Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła gazowego

Caladan Brood

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Zdaję sobie sprawę, że temat kotłów gazowych był wałkowany nie raz ale tak na prawdę każdy dom, każdy przypadek jest nieco odmienny, dlatego pozwalam sobie poprosić o pomoc w doborze kotła gazowego, który będzie dopasowany do mojego domu. Chodzi mi, przede wszystkim o informacje na co szczególnie zwracać uwagę w kwestii parametrów. Jacy producenci robią sprzęt dobrej klasy, jednocześnie nie rujnując kieszeni. Może udałoby się wyselekcjonować kilka modeli, które mógłbym sobie "prześwietlić" nieco dokładniej. No to zaczynamy :

- Domek jednorodzinny wg. projektu archonowskiego "dom w morelach 2" z niewielkimi zmianami.

- Powierzchnia użytkowa ok 150 m + garaż 20 m + kotłownia, spiżarka, pralnia, garderoba w sumie około 20 m

- ściany - pustak silka 24

- ocieplenie ścian - styropian grafit 12 cm

- dach - pełne deskowanie, dachówka ceramiczna

- ocieplenie poddasza - w trakcie planowania więc jeszcze nie wiem jak gruba będzie warstwa wełny ale raczej nie będziemy żałować;)

- ocieplenie stropu w garażu w celu odizolowania pokoju nad garażem - tak jak punkt wyżej - planujemy

- nie mogę sobie przypomnieć jak gruba jest izolacja od gruntu (na pewno styropian)

- okna z pakietem 3-szybowym

- rekuperacja - parter i poddasze

- wspomagające ogrzewanie kominkowe - grawitacyjne

- ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni parteru poza garażem

- poddasze - podłogówka w łazience, pralni i garderobie w czterech sypialniach grzejniki

- w sumie w całym domu będzie grzejników około 7

- do zasilania ciepłą wodą - zlew, 3 lub 4 umywalki, dwa prysznice, wanna

- rodzina 5-cio osobowa plus pies z kotem :)

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem i raz jeszcze bardzo proszę o pomoc, wskazówki, wszystko się przyda.

Bardziej niż na cenie, skupiłbym się na dobrych parametrach, łatwości w obsłudze i bezawaryjności. Oczywiście wolałbym wydać 5 tysięcy niż 15 ale rozważyć trzeba jak najwięcej opcji. Co do zapotrzebowania na ciepło to muszę poszukać informacji jak to obliczyć i postaram się sprecyzować.

Musisz mieć kocioł który steruje dwoma obiegami grzewczymi(podłogówka/grzejniki)Np.Vaillant Eco Tec Plus do tego sprzęgło hydrauliczne+ moduł VR70 +Multimatic VRC700+zaw.3D z siłownikiem+pompa na grzejniki+pompa na OP Za 5tyś zapomnij,sam kocioł ok.6tyś a gdzie reszta.Jeszcze zależy jak będzie grzana CWU Edytowane przez Kondensat

Bardziej niż na cenie, skupiłbym się na dobrych parametrach, łatwości w obsłudze i bezawaryjności. Oczywiście wolałbym wydać 5 tysięcy niż 15 ale rozważyć trzeba jak najwięcej opcji.

Co do zapotrzebowania na ciepło to muszę poszukać informacji jak to obliczyć i postaram się sprecyzować.

To powinieneś mieć w projekcie.

Niestety projekt będę mógł przejrzeć za jakieś 2 tyg. Na stronie archona znalazłem dwa takie współczynniki dla tego projektu: EU co+w - 39,54 [kWh/m2*rok] i EP (gaz) - 77,22[kWh/m2*rok]. W związku z tym, że dom jest budowany w nieco innej technologii niż w projekcie (bardziej energooszczędnie), to wydaje mi się, że te współczynniki będę nieco niższe. Ciężko mi to bardziej sprecyzować bo niestety kompletnie na tym się nie znam i te współczynniki nic mi nie mówią ;)

Witam.

Podpinam się pod temat, gdyż również potrzebuje kotła gazowego kondensacyjnego jednofunkcyjnego.

- Domek jednorodzinny wg. projektu rumianek 2 wersja a

- Powierzchnia użytkowa ok 158 (całkowita powierzchnia około 195 m)

- ściany - pustak porotherm 25 e3

- ocieplenie ścian - styropian biały 20 cm

- dach - dachówka ceramiczna

- ocieplenie poddasza - 30 cm wełna mineralnej ursa amber 33

- ocieplenie stropu w garażu oraz ściany styropianem 10cm w celu odizolowania

- ocieplenie posadzki styropian eps 100 15cm plus mata do ogrzewania podłogowego

- okna z pakietem 3-szybowym (również dachowe)

- wentylacja - rekuperacja

- parter - ogrzewanie podłogowe cały parter plus grzejnik w garażu i w łazience

- poddasze - podłogówka w łazience, korytarzu i pomieszczenie nad garażem (pralnia) do tego w łazience i pralni grzejnik suszarkowym, pokoje same grzejniki

- w sumie w całym domu będzie grzejników około 8

- do zasilania ciepłą wodą - zlew, 3 umywalki, 1 prysznice, 2 wanna

- rodzina 3 osobowa w tym niemowlę

- do ogrzewania wody zbiornik 150-200L

Za potrzeb na pobór energii jutro sprawdzę, gdyż projekt jest na budowie.

Znajomy w sklepie instalacyjnym zaproponował mi JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 24-5C

Jeśli chodzi o cenę to powiedzmy ze kolo 6-7 tys. Bardziej zależny mi na tym aby był jak naj mniej awaryjny i oszczędny.

Dodam że najbliższych serwisantów mam z firmy Junkers i Vailant około 14 km, innych producentów to już około 40

Edytowane przez MatiKos

Bedziesz potrzebował kotła który steruje dwoma obiegami.Wymieniony kocioł Junkersa spełnia to kryterium.Będziesz potrzebował do niego regulator pogodowy CW400+sprzęgło hydraulioczne+2x moduł MM100+zaw.3D z siłownikiem+2pompy.Jeżeli chodzi o Vaillanta to fajny jest Eco Tec Exclusive(mercedes;) ) no ale cena .Gdybyś się na niego decydował to również sprzęgło+Multimatic VRC700+moduł VR70+zaw.3D z siłown.+2pompy.W obu przypadkach sterowanie pogodowe czyli czujnik zewn.,krzywe grzewcze.A tak na marginesie było zrobić w całym domu podłogówkę,grzejniki+podłogówka to błąd(znacznie podraża instalację)Grzejniki będziesz musiał dobrać dla parametrów 55/45/20 Edytowane przez Kondensat

Zależałoby mi na tym żeby wyselekcjonować kilka modeli, które mógłbym dokładniej prześwietlić. Skupmy się może tylko i wyłącznie na piecach i zasobnikach, resztę armatury na razie pomińmy. Przede wszystkim chciałbym uzyskać informacje na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę.. Ważne żeby piec był jak najmniej awaryjny i oszczędny. No i druga sprawa, jak duży powinien być zasobnik dla 5-cio osobowej rodziny. Mieszkam w bloku i chyba nawet nie mogę sobie wyobrazić ile wody dziennie zużywa taka rodzina :)

• 4 weeks później...

Witam,

W wyborze gazowego kotła kondensacyjnego pomoże Panu jeden z Autoryzowanych Instalatorów marki Buderus. W swojej ofercie posiadamy sprawdzone kotły kondensacyjne z rodziny Logamax, które posiadają szeroki zakres modulacji mocy palnika w zakresie 12-100% oraz łatwy w obsłudze zintegrowany panel sterowania z ekranem LCD. Przy wyborze producenta kotła kondensacyjnego należy również mieć na uwadze jego renomę oraz sprawdzić, czy posiada fachowy i rozbudowany serwis. Autoryzowani Instalatorzy marki Buderus gwarantują dobór i montaż kotła, przeprowadzenie pierwszego uruchomienia oraz w przyszłości pomagają przy wykonaniu okresowych przeglądów technicznych i ewentualnych napraw po okresie gwarancyjnym. Wyszukiwarkę instalatorów możne Pan znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o naszych kotłach gazowych zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus