Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbiórka i budowa komina.

Recommended Posts

Witam. Chciałbym prosić poradę odnośnie rozbiórki i budowy nowych kominów w moim domu. Dom jest w stanie surowym zamkniętym. Zostały w nim postawione dwa kominy systemowe które zaczynają się od piwnicy i idą przez salon. Kominy te są dostawione do ściany, przez co zajmują bardzo dużo miejsca w salonie. Chciałbym się dowiedzieć czy jest taka możliwość aby te kominy rozebrać i postawić na nowo tylko w ścianie? to znaczy żeby były związane z ścianą? Poniżej postaram się wstawić zdjęcie obrazujące mój problem. Z góry dziękuję za wszystkie porady i przepraszam jeśli założyłem ten temat w złym miejscu.

DSC_0717.jpg

Edytowane przez Artur_7

Może nie tyle chodzi o zyskanie dodatkowego miejsca co o wygląd. Gdy do tych kominów dołożę jeszcze wkład kominkowy to całość zabierze kolejne 50/70cm w głąb salonu. Już nie mówię tu o wyglądzie wizualnym tak wielkiego kominka w małym salonie. Nie znam się za bardzo na budownictwie i muszę przyznać że przeoczyłem ten problem na etapie projektu i budowy. Dlatego zarejestrowałem się na tym forum żeby dowiedzieć się czy taka przeróbka jest możliwa a jeśli tak to jakie będą tego koszty? Czy jest to w ogóle warte zachodu?

Jeszcze jedno, może głupie pytanie. Czy elementów tych kominów nie da się rozebrać w taki sposób żeby można było je użyć ponownie do wybudowania nowych? Chociaż części z nich lub samych wkładów kominowych?

Kurcze ze 3 godziny odpisałem sporym postem na Twój...........nie chce mi sie kolejny raz tego klepać.

Czy warto to przenosić wg mnie nie.

czy da się odzyskać? Cześć może i tak ile? Trochę loteria. 30-50% na więcej bym nie liczył - chyba że licho wymurowane.

Stropy do demolki , nie widziałem rysunków ale to chyba nośna ściana wzmocnienie stropów , wycinka ścian ...........

Ile? 5-10 tyś za zmiany bez brakujących elementów kominów to chyba realna cena.