Artur_7 07.10.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 (edytowane) Witam. Chciałbym prosić poradę odnośnie rozbiórki i budowy nowych kominów w moim domu. Dom jest w stanie surowym zamkniętym. Zostały w nim postawione dwa kominy systemowe które zaczynają się od piwnicy i idą przez salon. Kominy te są dostawione do ściany, przez co zajmują bardzo dużo miejsca w salonie. Chciałbym się dowiedzieć czy jest taka możliwość aby te kominy rozebrać i postawić na nowo tylko w ścianie? to znaczy żeby były związane z ścianą? Poniżej postaram się wstawić zdjęcie obrazujące mój problem. Z góry dziękuję za wszystkie porady i przepraszam jeśli założyłem ten temat w złym miejscu. Edytowane 7 Października 2018 przez Artur_7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.10.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 W budownictwie wszystko jest możliwe tylko czasem brakuje kasy aby to zrealizować. Ale kto bogatemu zabroni? Dwa nowe kominy, nowe dziury w stropach wzmocnienia stropów, przeróbka dachu. Dlaczego to wszystko aby zyskać 0,4m2 na kazdej kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_7 07.10.2018 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Może nie tyle chodzi o zyskanie dodatkowego miejsca co o wygląd. Gdy do tych kominów dołożę jeszcze wkład kominkowy to całość zabierze kolejne 50/70cm w głąb salonu. Już nie mówię tu o wyglądzie wizualnym tak wielkiego kominka w małym salonie. Nie znam się za bardzo na budownictwie i muszę przyznać że przeoczyłem ten problem na etapie projektu i budowy. Dlatego zarejestrowałem się na tym forum żeby dowiedzieć się czy taka przeróbka jest możliwa a jeśli tak to jakie będą tego koszty? Czy jest to w ogóle warte zachodu? Jeszcze jedno, może głupie pytanie. Czy elementów tych kominów nie da się rozebrać w taki sposób żeby można było je użyć ponownie do wybudowania nowych? Chociaż części z nich lub samych wkładów kominowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.10.2018 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Kurcze ze 3 godziny odpisałem sporym postem na Twój...........nie chce mi sie kolejny raz tego klepać. Czy warto to przenosić wg mnie nie. czy da się odzyskać? Cześć może i tak ile? Trochę loteria. 30-50% na więcej bym nie liczył - chyba że licho wymurowane. Stropy do demolki , nie widziałem rysunków ale to chyba nośna ściana wzmocnienie stropów , wycinka ścian ........... Ile? 5-10 tyś za zmiany bez brakujących elementów kominów to chyba realna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.10.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Postaw na stropie nad parterem dwa systemowe kominy stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 08.10.2018 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Zostaw tak jak jest. Dostaw kominek narożny i już. Kasa przyda się na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts