Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie połączyć Pompe Ciepła Powietrzną + Piec CO

tolky77

Recommended Posts

hej, jak w temacie, chciałbym zasięgnąć opinii jak poprawnie połączyć

- pompa ciepła powietrzna (PC)

- piec CO

- bufor 1000l (+2 węzownice, solarna 3m2, oraz CWU 7m2 nierdzewka karbowana)

- zbiornik CWU 300 litrów (+ 2 wężownice, solarna 1,1m2, oraz wężownica do PC 3,2m2)

Chciałbym, żeby to działało tak, normalnie PC działa a w sytuacjach niesprzyjających (duży mróż, awaria) piec CO mógł zastąpić PC

Przy czym instalacje Piec CO oraz bufor 1000 litrów już mam. a chce rozbudować to o PC

Jak to jest połaczone:

- za piecem CO mam Ladomat który dba o właściwą temp na piecu

- dalej mam podłączony bufor 1000 l który jest ładowany z pieca CO

- za buforem mam zawór trójdrożny z serwem i automatykę która dba aby na zasilanie domu szła temperatura 37 stopni

- wszystko jest połączone w układzie zamkniętym z odpowiednim naczyniem wyrównanwczym oraz zabezpieczeniem (2 zawory 2,5 bar) oraz chłodzenie pieca (tak, wiem ze tak nie powinno się robić, mam to od 12 lat, działa mi, jestem zadowolony)

Dołączając do tego układu PC oraz CWU układanka troche się komplikuje

- chciałem skorzystać z jednego bufora 1000 litrów do ogrzewania domu i CWU (mam w nim wężownice). Pomysł upadł bo nie mam sensu grzać wody w dużym buforze 1000l do temperatury przygotowania CWU np 45 stopni podczas gdy wystarczy mi 38 stopni do zasilania CO. Postanowiłem do tego dołożyć zbiornik CWU dedykowany do pomp ciepła.

Aby zachować możliwość pełnego działania na PC oraz na zwykłym piecu moge to podłaczyć tak:

- zbiornik CWU 300 litrów poprzez wężownice solarną podłączam równolegle lub szeregowo (zbornik CWU jako pierwszy)

- Pompe Ciepła podłaczam do dużego bufora 1000 litrów w nastepujacy sposób

a) bezpośrednio do bufora 1000l, przez co tworze jeden duży układ z wodą kotłową (piec CO + bufor + PC)

b) podłaczam do bufora 1000l pod dolną wężownice ma 3m2

c) podłaczam do bufora 1000l pod wężownicę CWU ma 7m2, ale jest z nierdzewki i karbowana (tak zeby przy cwu nie musieć wykorzystywać naczynia wyrównawczego)

Pytanie:

a) jak podłaczyć zbiornik CWU, szeregowo jako pierwszy a bufor 1000l jaku drugi, czy może lepiej równolegle. Nie wiem jak będzie ładowało mi te zbiorniki jak podłacze je równolegle, jeden 1000 litrów drugi 300. Szeregowo to wiem bo najpierw załaduje mi CWU ( i tak chce) a potem zaczenie zrzuciać na duży bufor 1000l (czyli ogrzewanie)

b) jak podłaczyć PC do dużego bufora. Podobno PC potrzebują dużo wody aby zrzucać temperaturę, wiec wpięcie w wode kotłową daje tę możliwość. Mogę też podłaczyć przez weżownice dolną 3m2 lub wykorzystanie górnej do CWU (7m3, nierdzewka, karbowana)

Nie wiem czy jakiś bzdur to nie nawypisywałem, ale jesli ktos mógłby mi doradzić to byłbym wdzieczny ... :)

Edytowane przez tolky77