Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie grzejniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grzejniki miedziano-aluminiowe CONVECTOR - nie ma lepszych wiem bo mam . :D

Miedź dobrze przewodzi ciepło aluminium również ale CONVECTORY to nie żadna rewelacja zmarnowany materiał, jedynie cena jest rewelacyjnie duża to są grzejniki dla elity, która chce się pokazać. Jak może być dobry grzejnik którego cała śmietanka ciepłoty jest zagrodzona blachą?

Miedź dobrze przewodzi ciepło aluminium również ale CONVECTORY to nie żadna rewelacja zmarnowany materiał, jedynie cena jest rewelacyjnie duża to są grzejniki dla elity, która chce się pokazać. Jak może być dobry grzejnik którego cała śmietanka ciepłoty jest zagrodzona blachą?

Przejdź może do meritum i nie rzucaj tu haseł typu nie bo nie . A w ogóle co to jest za parametr techniczny - ,,śmietanka ciepłoty" ? :D Może byś tak wstawił na forum przekrój grzejnika Convector i przekrój grzejnika twoim zdaniem lepszego . Porównał je . Porównał koszty wytworzenia i cenę końcową . Porównał sprawność , trwałość , estetykę wykonania obydwóch itd. . Wtedy moglibyśmy podyskutować . Wszyscy wiedzą , że obecnie produkuje się towary tandetne (buble) , przyzwoite , dobre , bdb , ekskluzywne . Moim zdaniem grzejniki Convector należą do dobrych i posiadają bardzo dobrą relację jakość/cena oraz są bardzo estetyczne . Poza tym uważam , że tanie mięso psy jedzą a elita z regóły nie jest głupia i gó...a nie kupuje :wink:

które są lepsze aluminiowe czy stalowe?

przyłaczam sie do pytania - które będą lepsze do pieca na paliwo stałe (wyngiel i drewno)? Co sądzicie o Sterladach mom możliwośc dostania dobrego upustu?

Na pewno aluminiowe mam takie przy piecu na węgiel i spisują się znakomicie. A żeliwne to, nie wiem czy kto jeszcze zakłada, duża ilość wody w żadnym układzie nie jest korzystna.

Ja założyłem aluminiowe Fontidal Nova Florida.

Podobają mi się a stalowych nie chciałem bo mam PURMO w domu w którym mieszkam aktuanlnie, mają ok 5 lat i połowa na dole zardzewiała.

U siebie wolę aluminium.

Piec na paliwo stałe i tu i tam (Rakoczy - badziewie i Ogniwo - po pierwszym paleniu bardzo obiecujący.)

I bardzo dobrze wybrałes;

BRUGMAN

DELAGI

BUDERUS

PURMO ?

I inne panelowe to wszystko jedno, blacha i tyle. troszkę wilgoci i rdza wyłazi. Według mnie to nawet nie ma co [porównywać.

• 3 weeks później...

Przejdź może do meritum i nie rzucaj tu haseł typu nie bo nie . A w ogóle co to jest za parametr techniczny - ,,śmietanka ciepłoty" ? :D Może byś tak wstawił na forum przekrój grzejnika Convector i przekrój grzejnika twoim zdaniem lepszego . Porównał je . Porównał koszty wytworzenia i cenę końcową . Porównał sprawność , trwałość , estetykę wykonania obydwóch itd. . Wtedy moglibyśmy podyskutować . Wszyscy wiedzą , że obecnie produkuje się towary tandetne (buble) , przyzwoite , dobre , bdb , ekskluzywne . Moim zdaniem grzejniki Convector należą do dobrych i posiadają bardzo dobrą relację jakość/cena oraz są bardzo estetyczne . Poza tym uważam , że tanie mięso psy jedzą a elita z regóły nie jest głupia i gó...a nie kupuje :wink:

Jak się ruszy pewną substancję organiczną to śmierdzi( gó...a) , nie będę komentował

• 2 years później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...

Ja mam Fondital Nova Florida. U rodziców już z 6 lat są i są dobre, wcześniej były purmo, no i po 4 latach wszystkie do wymiany. Najpierw w łaziecne, później wszystkie zaczeły cieknąć, może teraz są lepsze, ale wolałem nie ryzykować.

Instalacja miedziana-ukł. otwarty, piec na paliwo stałe.

Edytowane przez ktosiek

purmo daje 10 lat gwarancji, wiec nie rozumiem dlaczego ktos zmienia ten grzejnik po 4 latach. Dodatkowo zaleta Purmo jest to ze maja wlasny serwis, ktory przyjezdza i wymienia wadliwy grzejnik...

A czy ja coś pisałem o gwarancji, aluminiowe też ją mają.

Oczywiście wymienili, nawet gratis dodali miarkę i skrobaczkę do szyb. No i te grzejniki po wymianie już poszły.

Wątek jest o tym jakie kto ma grzejniki, bo zaraz zaczną się wywody, aluminium, miedz, regulusy ;) convektory, może jeszcze żeliwne.