Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety podtynkowe- Pomocy - sterowanie

Recommended Posts

Witam,

Posiadam w domu rolety, tak jak w załączonych zdjęciach.

Niestety nie mam pojęcia jakiej są firmy, jaki napęd i sterowanie.

W tym momencie obsługuje je pilot Somfy Telis-1.

Problem pojawił się w momencie, gdy chciałem zmienić pilota na wielokanałowego.

Otworzyłem rewizję, by zobaczyć co to za napęd - by znaleźć instrukcję programowania.

Niestety po otwarciu nic nie widać... Myślałem, że będzie tam jakiś przełącznik trybu pracy... ale do niczego nie ma dostępu.

Rolety są wpięte w puszkach, myślałem nawet o założeniu zwykłych przełączników, ale coraz bardziej wydaje mi się że one pracują tylko radiowo.

Bym chociaż dowiedział się co to może być, myślę, że z instrukcją sobie poradzę..IMG_20181005_162500.jpgIMG_20181005_162509.jpgIMG_20181005_162542.jpgIMG_20181005_162622.jpg

na stronie somfy.pl w dziale wsparcie znajdziesz instrukcje programowania - najprawdopodobniej masz silniki Somfy Oximo

możesz też przenieść oprogramowanie tego pilota jaki masz na wielokanałowy - musisz poszukać we wsparciu

Zwykłych przełączników przy radiówce nie założysz - tylko naścienne piloty np. Centralis

Dzięki za odzew.

Wiem na pewno, że mam wieszaki Somfy Lock To Play 2-elementowy (art. 1780759) bo to akurat widać po otwarciu rewizji.

Ja obstawiałem że mam Silniki Altus

Przeczytałem teraz tą instrukcję od Oximo, jest opis właśnie programowania z tymi wieszakami i ryglami na dole rolety (bo mam) - czyli tak jakby krańcówki programowały się same.

Ale nie pasuje mi w nich funkcja bezpieczeństwa, które Oximo ma - tzn. wyłączenie rolet po napotkaniu przeszkody. Jak czymś zablokuję roletę, to silnik pracuje cały czas - nie wyłącza się.

Mam już pilota wielokanałowego. Przez kilka dni pogoda więc muszę wykorzystać w ogrodzie. I wezmę się za rolety.

Trochę podobnie się programuje Altusy i Oximo - ale przy Oximo przeczytałem że każdą roletę programować osobno.

A ja mając 3 rolety -wykurz i 1 podwójna taras, chcę zaprogramować tak by chodziły:

1. Wszystkie

2. Wykurz

3. Taras

Przy altus musze zrobic tak, że odłączam zasilanie np. z Tarasu i programuje wkykurz.. i na odwrót.. nie wiem jak przy tych innych