Pablo_klb 08.10.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Witam, Posiadam w domu rolety, tak jak w załączonych zdjęciach. Niestety nie mam pojęcia jakiej są firmy, jaki napęd i sterowanie. W tym momencie obsługuje je pilot Somfy Telis-1. Problem pojawił się w momencie, gdy chciałem zmienić pilota na wielokanałowego. Otworzyłem rewizję, by zobaczyć co to za napęd - by znaleźć instrukcję programowania. Niestety po otwarciu nic nie widać... Myślałem, że będzie tam jakiś przełącznik trybu pracy... ale do niczego nie ma dostępu. Rolety są wpięte w puszkach, myślałem nawet o założeniu zwykłych przełączników, ale coraz bardziej wydaje mi się że one pracują tylko radiowo. Bym chociaż dowiedział się co to może być, myślę, że z instrukcją sobie poradzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 09.10.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 na stronie somfy.pl w dziale wsparcie znajdziesz instrukcje programowania - najprawdopodobniej masz silniki Somfy Oximomożesz też przenieść oprogramowanie tego pilota jaki masz na wielokanałowy - musisz poszukać we wsparciuZwykłych przełączników przy radiówce nie założysz - tylko naścienne piloty np. Centralis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_klb 17.10.2018 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Dzięki za odzew. Wiem na pewno, że mam wieszaki Somfy Lock To Play 2-elementowy (art. 1780759) bo to akurat widać po otwarciu rewizji. Ja obstawiałem że mam Silniki Altus Przeczytałem teraz tą instrukcję od Oximo, jest opis właśnie programowania z tymi wieszakami i ryglami na dole rolety (bo mam) - czyli tak jakby krańcówki programowały się same.Ale nie pasuje mi w nich funkcja bezpieczeństwa, które Oximo ma - tzn. wyłączenie rolet po napotkaniu przeszkody. Jak czymś zablokuję roletę, to silnik pracuje cały czas - nie wyłącza się. Mam już pilota wielokanałowego. Przez kilka dni pogoda więc muszę wykorzystać w ogrodzie. I wezmę się za rolety. Trochę podobnie się programuje Altusy i Oximo - ale przy Oximo przeczytałem że każdą roletę programować osobno. A ja mając 3 rolety -wykurz i 1 podwójna taras, chcę zaprogramować tak by chodziły: 1. Wszystkie2. Wykurz3. Taras Przy altus musze zrobic tak, że odłączam zasilanie np. z Tarasu i programuje wkykurz.. i na odwrót.. nie wiem jak przy tych innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts