milsa666 08.10.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Pytanie do posiadaczy PC.Czy macie jakieś zabezpieczenie na wypadek zacięcia się zaworu 3-drożnego (CWU <-> CO)?Może trochę jestem przewrażliwiony, ale jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację gdy PC chce podgrzać CWU, a zawór 3-drożny się nie przełączy.Pompa pompuje bardzo gorącą wodę zamiast w wężownice w podłogówkę nic o tym nie wiedząc. Mam ustawione, że do CO nie więcej niż 35C, ale w trybie CO.Jak miałem mieć gaz to zamontowałem już przylgowy czujnik który odcinać miał zasilanie na cały piecyk.Jak to jest w w PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.10.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Pytanie do posiadaczy PC. Czy macie jakieś zabezpieczenie na wypadek zacięcia się zaworu 3-drożnego (CWU <-> CO)? Może trochę jestem przewrażliwiony, ale jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację gdy PC chce podgrzać CWU, a zawór 3-drożny się nie przełączy. Pompa pompuje bardzo gorącą wodę zamiast w wężownice w podłogówkę nic o tym nie wiedząc. Mam ustawione, że do CO nie więcej niż 35C, ale w trybie CO. Jak miałem mieć gaz to zamontowałem już przylgowy czujnik który odcinać miał zasilanie na cały piecyk. Jak to jest w w PC? Tez tak należy zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 21.10.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Ja nie widzę sensu kombinować . Jeżeli pompa nie jest dużo przewymiarowana to temperatura nie powinna być wysoka przecież ciepło odbierze podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 21.10.2018 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 No i władujesz w podłogę +60C bo pompa będzie chodzić na max czekając na wzrost temp. CWU.. Może dla rurek to nie będzie zabójcze, ale dla paneli/drewna już niefajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 22.10.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 No i władujesz w podłogę +60C bo pompa będzie chodzić na max czekając na wzrost temp. CWU.. Może dla rurek to nie będzie zabójcze, ale dla paneli/drewna już niefajnie. Ciekawe po co ustawiać 60C . U mnie maksymalną jaką można ustawić na PC to 43C na CWU i 55C na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 22.10.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Ciekawe po co ustawiać 60C . U mnie maksymalną jaką można ustawić na PC to 43C na CWU i 55C na CO. A nie na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 22.10.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 A nie na odwrót? Chciałbym nawet na CWU ustawić trochę więcej np 45C ale jest to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 22.10.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 A jakbyś chciał podgrzać wodę do np. 50*C, aby była gorąca do wanny, to musisz użyć grzałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 22.10.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 A jakbyś chciał podgrzać wodę do np. 50*C, aby była gorąca do wanny, to musisz użyć grzałek? W instrukcji obsługi na sterowniku można było ustawić więcej chyba 60C ale w moim jest nowsze oprogramowanie i max to 43C. Nie mam pojęcia czemu mają służyć takie ograniczenia ( chyba ekologia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabakay 22.10.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Ciekawe po co ustawiać 60C . U mnie maksymalną jaką można ustawić na PC to 43C na CWU i 55C na CO. To co Ty jako użytkownik możesz wybrać, a co da radę wyciągnąć pompa, to dwie różne rzeczy. Ograniczenia temperaturowe na UI ustawia się w trybie serwisowym. A zawór 3D jak się zatnie i sterownik będzie patrzył na temperaturę CWU grzejąc CO, to wyciągnie tyle ile fabryka dała - czyli do zadziałania zabezpieczeń na temperaturę sprężarki - a to oznacza w zależności od tego czy jest aktualnie zima czy lato możliwe osiągnięcie kilkudziesięciu stopni na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabakay 22.10.2018 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Pytanie do posiadaczy PC. Czy macie jakieś zabezpieczenie na wypadek zacięcia się zaworu 3-drożnego (CWU <-> CO)? Termostat przylgowy na zasilaniu rozdzielacza, który po przekroczeniu progu daje sygnał do PC o blokadzie elektrycznej a to w zależności od skonfigurowania PC, u mnie wyłącza całkowicie sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 22.10.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 To co Ty jako użytkownik możesz wybrać, a co da radę wyciągnąć pompa, to dwie różne rzeczy. Ograniczenia temperaturowe na UI ustawia się w trybie serwisowym. A zawór 3D jak się zatnie i sterownik będzie patrzył na temperaturę CWU grzejąc CO, to wyciągnie tyle ile fabryka dała - czyli do zadziałania zabezpieczeń na temperaturę sprężarki - a to oznacza w zależności od tego czy jest aktualnie zima czy lato możliwe osiągnięcie kilkudziesięciu stopni na podłodze. A co by się takiego stało gdyby nawet poszła cieplejsza woda w podłogę. U siebie mam grzejniki ale u teściów kocioł węglowy ,podłogówka wpięta bezpośrednio nie raz się już gotowało i nic się nie stało już przez 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 22.10.2018 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 No nie wiem czy parkietowi taka temperatura nie zaszkodzi. Każdy producent paneli "przestrzega" przed temp >30C. Fakt, że nie wiem na ile jest to realne zagrożenie dla podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts