Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potecjalne zacięcię się zaworu 3-drożnego

milsa666

Recommended Posts

Pytanie do posiadaczy PC.

Czy macie jakieś zabezpieczenie na wypadek zacięcia się zaworu 3-drożnego (CWU <-> CO)?

Może trochę jestem przewrażliwiony, ale jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację gdy PC chce podgrzać CWU, a zawór 3-drożny się nie przełączy.

Pompa pompuje bardzo gorącą wodę zamiast w wężownice w podłogówkę nic o tym nie wiedząc. Mam ustawione, że do CO nie więcej niż 35C, ale w trybie CO.

Jak miałem mieć gaz to zamontowałem już przylgowy czujnik który odcinać miał zasilanie na cały piecyk.

Jak to jest w w PC?

• 2 weeks później...

Czy macie jakieś zabezpieczenie na wypadek zacięcia się zaworu 3-drożnego (CWU <-> CO)?

Może trochę jestem przewrażliwiony, ale jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację gdy PC chce podgrzać CWU, a zawór 3-drożny się nie przełączy.

Pompa pompuje bardzo gorącą wodę zamiast w wężownice w podłogówkę nic o tym nie wiedząc. Mam ustawione, że do CO nie więcej niż 35C, ale w trybie CO.

Jak miałem mieć gaz to zamontowałem już przylgowy czujnik który odcinać miał zasilanie na cały piecyk.

Jak to jest w w PC?

Tez tak należy zrobić

A jakbyś chciał podgrzać wodę do np. 50*C, aby była gorąca do wanny, to musisz użyć grzałek?

W instrukcji obsługi na sterowniku można było ustawić więcej chyba 60C ale w moim jest nowsze oprogramowanie i max to 43C. Nie mam pojęcia czemu mają służyć takie ograniczenia ( chyba ekologia ).

Ciekawe po co ustawiać 60C . U mnie maksymalną jaką można ustawić na PC to 43C na CWU i 55C na CO.

To co Ty jako użytkownik możesz wybrać, a co da radę wyciągnąć pompa, to dwie różne rzeczy. Ograniczenia temperaturowe na UI ustawia się w trybie serwisowym. A zawór 3D jak się zatnie i sterownik będzie patrzył na temperaturę CWU grzejąc CO, to wyciągnie tyle ile fabryka dała - czyli do zadziałania zabezpieczeń na temperaturę sprężarki - a to oznacza w zależności od tego czy jest aktualnie zima czy lato możliwe osiągnięcie kilkudziesięciu stopni na podłodze.

Termostat przylgowy na zasilaniu rozdzielacza, który po przekroczeniu progu daje sygnał do PC o blokadzie elektrycznej a to w zależności od skonfigurowania PC, u mnie wyłącza całkowicie sprężarkę.

To co Ty jako użytkownik możesz wybrać, a co da radę wyciągnąć pompa, to dwie różne rzeczy. Ograniczenia temperaturowe na UI ustawia się w trybie serwisowym. A zawór 3D jak się zatnie i sterownik będzie patrzył na temperaturę CWU grzejąc CO, to wyciągnie tyle ile fabryka dała - czyli do zadziałania zabezpieczeń na temperaturę sprężarki - a to oznacza w zależności od tego czy jest aktualnie zima czy lato możliwe osiągnięcie kilkudziesięciu stopni na podłodze.

A co by się takiego stało gdyby nawet poszła cieplejsza woda w podłogę.

U siebie mam grzejniki ale u teściów kocioł węglowy ,podłogówka wpięta bezpośrednio nie raz się już gotowało i nic się nie stało już przez 15 lat.