Barti4 09.10.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Witam serdecznie!Jestem na etapie zalatwiania formalności do złożenia pozwolenia na budowę. Już teraz wiem, że chciałbym założyć Przydomową Oczyszczalnię Ścieków. Architekt wykonujący mi adaptację projektu stwierdził, że muszę mu dostarczyć projekt oczyszczalni, i drenażu, aby mógł go nanieść na Projekt Zagospodarowania Działki niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę. Niestety budowę i ustawienie zbiornika zacznę dopiero wiosną, dlatego nie mogę już teraz kupić kopletnego systemu, bo nie mam go gdzie składować (na pustym placu zostanie on pewnie skradziony lub zdewastowany). Dlatego też mam prośbę. Czy można by było od Was (uzytkownicy przydomowych oczyszczalni) otrzymać lub zakupić projekt takiej oczyszczalni? Może macie jakiś pomysł sjkąd takie cudo wziąść? Dzwonilem już chyba do wszystkich producentow i nikt mi nie chcial czegoś takiego użyuczyć...albo z zakupem oczyszcalni, albo wogóle. No nie, przepraszam, 2 firmy chcialy mo cosik takiego sprzedac (od 350-500zl +VAT)...Poradzcioe cos! PLIS!!Pozdrawiam-Barti4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 09.10.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 trochę skomplikowana sprawa.Móglbym Ci polecić widbud, wawa- białołęka, ale jak mi przygotowywali dokumentację, to musialem prosić o każdą pieczątkę na projekcie, architekta dali,. zamiast instalatora, jakoś nie za bardzo chcialo im się do urzędu jeździć, chociażsam projekt przygotowali bez opłat i wiążącej umowy...Raczej uważaj na projekty "powtarzalne" - gotowe, będziesz musial je i tak przystosować, a instalator MUSI się pod tym podpisać!Zbiornik MUSI być trzykomorowy, mimo twierdzeń niektórych firm, że nie. Przerabialem temat z panią z mojego wydz.ochr. środowiska z projektami z dwóch firm...Inne firmy zwykle chcialy od 200-600 pln za projekt...No i przede wszystkim sprawdz dokładnie wszystkie odleglości.Przede wszystkim jednak telefon w garść i dzwoń, nie do dużych firm produkujących,tylko instalujących. Bylo trochę ogloszeń w muratorze i innych....W razie problemów pisz na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 09.10.2004 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Oki dzieki wielkie, a czy mialbys moze numer na bialoleke? Druga rzecz to ile placiles za swoja oczyszczalnie? Czy montaz tez byl od nich czy moze sam to montowales?Ja chcialem kupic calosc i sam zmontowac (chyba nieco taniej wyjdzie). Natomiast jesli chodzi o jezdzenie to sam bym wzial projekt i zawiozl swojemu architektowi adoptujacemu projekt i robiacemu projekt zagospodarowania dzialki. Chodzi mi tylko o projekt zalozenia instalacji i zbiornika i podbicie go pieczatka. Reszte w urzedzie juz sam zalatwie. Wymiary znam i sie w nich mieszcze wiec spoko. Moja gmina tylko wymaga jeszcze opinii geologa.Jesli mozna by Cie bylo prosic o te namiary na priv to bede wdzieczny...No i te ceny...Z gory dzieki-Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość oczyszczalnia 01.11.2004 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Przyślij mi adres na e-mail: , to Ci wyślę za darmo projekt oczyszczalni 3-komorowej do zaadoptowania na Twojej działce.P.S.U nas na placu stoją urządzenia klientów i czekaja na montaż. Pozdrawiam Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 10.11.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Witam,Czy dopuszcza się "załamania" rury kanalizacyjnej od budynku do osadnika gnilnego oraz z wyjścia osadnika do studzienki rozdzielczej drenażu rozsączającego? Chodzi mi o kąty 90st.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 10.11.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Witam serdecznie! Jestem na etapie zalatwiania formalności do złożenia pozwolenia na budowę. Już teraz wiem, że chciałbym założyć Przydomową Oczyszczalnię Ścieków. Architekt wykonujący mi adaptację projektu stwierdził, że muszę mu dostarczyć projekt oczyszczalni, i drenażu, aby mógł go nanieść na Projekt Zagospodarowania Działki niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę. (...) Też będę chciał założyć przydomową oczyszczalnie, tylko że mój architekt powiedział, że nie trzeba mieć projektu tego cuda, żeby wrysować go w plan zagospodarowania działki. Do złożenia projektu w urzędzie w celu usyskania pozwolenia na budowę oficjalnie nie potrzeba mieć żadnych instalacji, w tym także instalacji kanalizacyjnej, którą będzie w tym przypadku oczyszczlnia. Problem w tym, że niektóre urzędy mimo wszystko tego wymagają i wtedy pewnie lepiej nie zadzierać. Projekt budowlany zawiera z założenia tylko wytyczne dla innych branż, m.in. dla sanitarnych, dlatego poradz się dobrze, bo po co wydawać kasę teraz, gdy okaże się, że gdy zaczniesz budować spodoba Ci się oczyszczalnia innego producenta i kupiony teraz projekt okaże się o kant... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 10.11.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Witam, Czy dopuszcza się "załamania" rury kanalizacyjnej od budynku do osadnika gnilnego oraz z wyjścia osadnika do studzienki rozdzielczej drenażu rozsączającego? Chodzi mi o kąty 90st. Pozdrawiam Od budynku do osadnika powinno się prowadzić przewód bez zmiany kierunku (tym bardziej że osadnik powinien być usytuowany jak najbliżej budynku) za osadnikiem a przed studzienką rozdzielającą nie ma to juz znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 10.11.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 kanadyjczyk, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 10.11.2004 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Witam ponownie i dzieki wszystkim za info...Projekt juz mam. A w mojej gminie (Prazmow) wogole walcze o oczyszczalnie, bo panie tam sa na NIE!! Wymagaja wszystkiego czego sie da...hehehe nawet opinii sanepidu!! Serio mowie...A co do projektu to musi byc projekt zbiornika, drenow, opis technologii itd...np na oczyszczalnie inne niz 3 komorowe wogole nie wydaja zgody ...Niemniej juz wszystko mam dzieki wielkie za pomoc~! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 10.11.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Zanim wrysuje ci projektant w plan zagospodarowania działki miejsce gdzie ma byc oczyszczalnia i drenaż MUSISZ wykonać ekspertyzę geotechniczną dotyczącą warunków gruntowo-wodnych występujacych na działce. Bez tego nie otrzymasz pozwolenia na budowę oczyszczalni. Przyjeżdżąją geolodzy, robią odwierty i tworzą dokument w którym stwierdzają, że można lub nie można wybudować oczyszczalnię (chodzi o ustalenie na jakiej głębokości jest lustro wody podziemnej oraz jakie występuja warstwy gleby i czy mają wystarczającą nasiąkliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 11.11.2004 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 W pelni sie sgadzam. Odleglosc od najnizszego kawalka zloza drenowego musi byc minimalnie 1,5 m do lustra wody. Poprostu w innym wypadku jak macie wysoko wode wtedy trzeba zrobic pompke i nasym i dopiero na nasypie dreny. Bo jak woda gruntowa zaleje dreny to wszystko trafi szlag i oczyszczalniea nie bedzie dzialac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 12.11.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Obawiam się że u mnie woda za wysoko podeszła.Będę musiał rozkopać kawałek i zobaczyć, co się dzieje.Tam jest dość ciekawy układ warstw gruntu... w każdym razie byłem pewny że będzie miało dokąd odpływać, a tymczasem - nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 12.11.2004 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 dlatego tak wazne jest zrobienie sobie badan gruntu przez geologa i to po duzych deszczach. Jesli jest robione w lecie to trzeba dodac 1m tlerancji ze poziom wody podniesie sie na jesieni...Domowym sposobem sprawdza sie w ten sposob, ze kopie sie dziure na ok 1-1,6m i zalewa woda. Jesli po godzinie woda nadal jest w dole tzn ze warstwa jest nieprzepuszczalna i trza robic wiekszy drenaz lub wogole podmienic grunt pod nim.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek_P 01.12.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Dotarlem do firmy (BIOEKO) sprzedajacej oczyszczalnie nie wymagajace drenow (produkcji słowackiej). Spotkal sie moze ktoś z produktem instalowanym przez tę firme i jak ona dziala? Wode podobno mozna puscic do rzeki lub oczka wodnego.Czy na taka oczyszczlnie potrzebne jest pozwolenie na budowe czy tez tylko zgloszenie?Jesli w projekcie mialem zaprojektowane szczelne szambo to co nalezy zrobic by zamienic go na oczyszczalnie?Moze wystarczy wpis do dziennika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 01.12.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Witam serdecznie! Jestem na etapie zalatwiania formalności do złożenia pozwolenia na budowę. Już teraz wiem, że chciałbym założyć Przydomową Oczyszczalnię Ścieków. Architekt wykonujący mi adaptację projektu stwierdził, że muszę mu dostarczyć projekt oczyszczalni, i drenażu, aby mógł go nanieść na Projekt Zagospodarowania Działki niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę. Niestety budowę i ustawienie zbiornika zacznę dopiero wiosną, dlatego nie mogę już teraz kupić kopletnego systemu, bo nie mam go gdzie składować (na pustym placu zostanie on pewnie skradziony lub zdewastowany). Dlatego też mam prośbę. Czy można by było od Was (uzytkownicy przydomowych oczyszczalni) otrzymać lub zakupić projekt takiej oczyszczalni? Może macie jakiś pomysł sjkąd takie cudo wziąść? Dzwonilem już chyba do wszystkich producentow i nikt mi nie chcial czegoś takiego użyuczyć...albo z zakupem oczyszcalni, albo wogóle. No nie, przepraszam, 2 firmy chcialy mo cosik takiego sprzedac (od 350-500zl +VAT)... Poradzcioe cos! PLIS!! Pozdrawiam-Barti4 No co ty , odemnie nie chcial nic takiego projektant. naniosl sam oczyszczalnie, do tego dolaczyl dokumenty montazu takiej oczyszczalni i jak dziala. A jaka kupic to sobie wybiore jak bede miala juz kupowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 01.12.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Jesli w projekcie mialem zaprojektowane szczelne szambo to co nalezy zrobic by zamienic go na oczyszczalnie? Moze wystarczy wpis do dziennika budowy? Nie wiem czy dobrze, ale u mnie było tak: - instalator oczyszczalni wykonał projekt, i przedstawił mi go z pismem potwierdzającym przyjęcie przez gminę - po wykonaniu kierownik budowy wpisał do dziennika że wykonano oczyszczalnię zgodnie z osobnym projektem. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.12.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Ja do uzyskania warunków zabudowy i potem pozwolenia na budowę wpisałem szambo.Jednym ruchem ręki,z fantazją określiłem jego położenie. A potem to zmienię na oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 01.12.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Dotarlem do firmy (BIOEKO) sprzedajacej oczyszczalnie nie wymagajace drenow (produkcji słowackiej). Spotkal sie moze ktoś z produktem instalowanym przez tę firme i jak ona dziala? Wode podobno mozna puscic do rzeki lub oczka wodnego. można trochę więcej informacji? szukalem ich w internecie ale bez skutku. Będe wdzięczny za wszelkie namiary i inne info. pozdrawiam KaiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 01.12.2004 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Jako czlowiek pracujacy w ochronie srodowiska i prezny propagator oczyszczalni, smiem twierdzic, ze taka oczyszczalnia zatruje wode w okolicy. Ktos przeciez wymyslil, drenaz i jesgo posadowienie tak i po to by czasteczki i mikroczasteczki i inny szlam nie zanieczyszczal podloza a jedynie warstwe drenu. Druga rzecz to jest to, ze w prawie musi byc minimum 1,5 metra od dolu drenow do poziomu wody. To tez sa warunki sanitarne...Ja sam planuje oczyszczalnie i zaraz obok studnie, jednak wszystko zrobie tak jak byc powinno bo chce pic pozniej swoja wode....Moim skromnym zdaniem zatrujesz wode tak jak pierwsza lepsza oczyszczalnia sciekow.....Kolejna rzecza jest to ze tylko 3 komorowa oczyszczalnia posiada miedzynarodowe certyfikaty jakosci na oczyszczanie...Wszelkiego rodzaju oczyszczalnie typu wash and go czyli wszystko w jednym to jest zwyczajan bzdura....Juz przyslowie mowi...kto wiele srok za ogon ciagnie.....Niemozliwe jest np polaczenie oczyszczania tlenowego i beztlenowego, biologicznego i mechanicznego w jednym zbiorniku....Polecam lekture silosow i zbiornikow na ekstrementy oraz technologie ich oczyszcania, moze to was przekona.Kumpel kiedys zrobil sam cos takiego i scieki z oczyszczalni puscil do stawu...o matko co pozniej bylo...2 lata walczyl z tym szlamem, piana, smrodem itd....Co innego jak to puscisz do rzeki...wtedy prad porwie, przemiesze i pociagnie Twoj smrod gdzies dalej...BartekNo coz zrobicie jak chcecie, w koncu kazdy ma prawo miec swoje zdanie...Ja polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek_P 02.12.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Strona http://www.bioeko.ires.pl jest chyba strona dystrybutora i jest dosc duzo informacji na temat ich oczyszczalni.Z tego co sie zorientowalem to jest to oczyszczalnia 3 komorowa (zalezy co to znaczy bo tu przegrody sa w jakis sposob przepuszczalne) Proces oczyszczania jest kilkustopniowy tj najpierw mechaniczny a potem biologiczny - TYLKO przez bakterie tlenowe (w normalnych oczyszczalniach sa jeszcze BEZTLENOWE). Tyle ze sklad ściekow w domu i w miejskiej oczyszczalni jest zupelnie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts