Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak macie ustawione CWU w domu - zużycie prądu CWU

Ifarrg

Recommended Posts

Na jakich parametrach grzejecie CWU w domu? Chodzi mi szczególnie o temperaturę czynnika.

Ja mam 44 st grzane CWU i max temp 52 st wody w wężownicy.

Zastanawiam się, jak to wygląda u innych?

Czy lepiej grzać z niższą temperaturą CWU , a dłużej, czy z wyższą a krócej?

Jak w takich przypadkach wygląda COP? Czy przy temp 52 stopni na pompie jest w ogóle jakiś, czy to jest 1:1 jakby grzać grzałką?

Ja mam zbiornik na CWU zintegrowany z PC. 190L. Mam ustawione przez cała dobę grzanie do 48* (niżej się nie da) z histerezą 8* (niżej się nie da), z tym że podbijam trzy razy na dobę po godzinie do 53* (05:00, 13:30 i 20:00). Dwa pierwsze podbicia mają związek z T2 a trzecie ze zwiększonym zapotrzebowaniem i aby do wanny można było nalać cieplejszą wodę. Z CWU korzysta 8 osób. Przynajmniej trzy osoby obecne są w domu cały czas. Cyrkulacja chodzi 2x3 minuty na godzinę od 5:00 do 23:00. Dezynfekcja raz na dwa tygodnie. Srednio w miesiącach letnich zużywam ok 140 kWh, a w miesiącach zimowych ok 190kWh. COP 3,19.

próbowałem podgrzewać CWU w różnych konfiguracjach, ustawiałem różne programy czasowe a zużycie kWh zawsze było zbliżone. Podarowałem sobie eksperymenty- woda ciepła ma być dostępna całą dobę, a wieczorem ma być nawet więcej niż ciepła. koszt na 1 osobę to 10-12 złotych miesięcznie. Przy tym zużyciu szkoda czasu na eksperymenty. Raczej skupiam się na ograniczeniu zużycia wody w ogóle, bo koszt wody i odprowadzenia ścieków nieporównywalnie wyższy...