Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne - cofnięcie nadproża

Recommended Posts

Witam,

Podczas zalewania nadproży okien chcę cofnąć nadproże o 5cm aby pomiędzy nadproże a skrzynkę rolet włożyć 5cm styroduru.

Mam pytanie czy na etapie zalewania nadproży mogę włożyć już tam styrodur w szalunek i wtedy to zalać? W takim stanie ma to pozostać do wiosny, czy stosując takie rozwiązanie XPS nie odpadnie mi od ściany i czy nic mu się nie stanie przez zimę?

EDIT:

Czy mogę cofnąć nadproże okna narożnego, które nie jest podparte na rogu słupem? Czy nie osłabi to nadmiernie konstrukcji? Nadproże w oryginale ma 24cm szerokości (szerokość ściany), po cofnięciu będzie to 19cm.

Edytowane przez ByQ_

Każdy KierBud ma uprawnienia budowlane

Teoretycznie to on może zmianę do projektu wykonawczego wprowadzić i się pod tym podpisać w Dzienniku Budowy

Nikt o zdrowych zmyslach w ciemno nie powie Ci że możesz albo nie.

Okno narożne to nie nadproża nad zwykłym oknem a i nawet nad zwykłym i to dość szerokim powinno być przeliczone

Każdy KierBud ma uprawnienia budowlane

Teoretycznie to on może zmianę do projektu wykonawczego wprowadzić i się pod tym podpisać w Dzienniku Budowy

Nikt o zdrowych zmyslach w ciemno nie powie Ci że możesz albo nie.

Okno narożne to nie nadproża nad zwykłym oknem a i nawet nad zwykłym i to dość szerokim powinno być przeliczone

U mnie była podobna sytuacja. Zbrojarze podczas robót zapytali czy w oknie narożnym też cofamy nadproża. Poradziłem się Kierownika ale ten bez dodatkowego projektu z przeliczeniami nie chciał o tym słyszeć. Oczywiście wszystko czas i kasa. Jeśli nie zależy Ci na tym i na tym, działaj.

U mnie było raczej tempo.. A problem w oknie narożnym rozwiązałem (takie mam przynajmniej wrażenie :-) ) stosując produkt Aluthermo (goście od okien polecili).

U mnie była podobna sytuacja. Zbrojarze podczas robót zapytali czy w oknie narożnym też cofamy nadproża. Poradziłem się Kierownika ale ten bez dodatkowego projektu z przeliczeniami nie chciał o tym słyszeć. Oczywiście wszystko czas i kasa. Jeśli nie zależy Ci na tym i na tym, działaj.

U mnie było raczej tempo.. A problem w oknie narożnym rozwiązałem (takie mam przynajmniej wrażenie :-) ) stosując produkt Aluthermo (goście od okien polecili).

Mógłbyś napisać coś więcej jak temat tego produktu i jak go zastosowałeś w tym przypadku?

Wyszukiwarka g..le pewnie powie Ci więcej niż Ja napiszę. Wyklejasz to ustrojstwo zamiast styropianu pod roletę i ... wsio! Ważne by nie dociskać nadto rolety do taśmy (muru) gdyż wtedy traci swoją funkcję. Dlatego też okna w tym otworze powinieneś mieć troszkę wysunięte poza lico ściany.