ByQ_ 09.10.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Witam, Podczas zalewania nadproży okien chcę cofnąć nadproże o 5cm aby pomiędzy nadproże a skrzynkę rolet włożyć 5cm styroduru. Mam pytanie czy na etapie zalewania nadproży mogę włożyć już tam styrodur w szalunek i wtedy to zalać? W takim stanie ma to pozostać do wiosny, czy stosując takie rozwiązanie XPS nie odpadnie mi od ściany i czy nic mu się nie stanie przez zimę? EDIT: Czy mogę cofnąć nadproże okna narożnego, które nie jest podparte na rogu słupem? Czy nie osłabi to nadmiernie konstrukcji? Nadproże w oryginale ma 24cm szerokości (szerokość ściany), po cofnięciu będzie to 19cm. Edytowane 10 Października 2018 przez ByQ_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.10.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Tak masz zrobić Nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 09.10.2018 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Tak masz zrobić Nic się nie stanie I nie ma żadnych obaw, że XPS odpadnie od ściany skoro nie będzie tam kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 09.10.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Nie odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 09.10.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Ok, dzięki wielkie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 10.10.2018 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Czy mogę cofnąć nadproże okna narożnego, które nie jest podparte na rogu słupem? Czy nie osłabi to nadmiernie konstrukcji? Nadproże w oryginale ma 24cm szerokości (szerokość ściany), po cofnięciu będzie to 19cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.10.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Każdy KierBud ma uprawnienia budowlaneTeoretycznie to on może zmianę do projektu wykonawczego wprowadzić i się pod tym podpisać w Dzienniku BudowyNikt o zdrowych zmyslach w ciemno nie powie Ci że możesz albo nie.Okno narożne to nie nadproża nad zwykłym oknem a i nawet nad zwykłym i to dość szerokim powinno być przeliczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 10.10.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Każdy KierBud ma uprawnienia budowlane Teoretycznie to on może zmianę do projektu wykonawczego wprowadzić i się pod tym podpisać w Dzienniku Budowy Nikt o zdrowych zmyslach w ciemno nie powie Ci że możesz albo nie. Okno narożne to nie nadproża nad zwykłym oknem a i nawet nad zwykłym i to dość szerokim powinno być przeliczone U mnie była podobna sytuacja. Zbrojarze podczas robót zapytali czy w oknie narożnym też cofamy nadproża. Poradziłem się Kierownika ale ten bez dodatkowego projektu z przeliczeniami nie chciał o tym słyszeć. Oczywiście wszystko czas i kasa. Jeśli nie zależy Ci na tym i na tym, działaj. U mnie było raczej tempo.. A problem w oknie narożnym rozwiązałem (takie mam przynajmniej wrażenie ) stosując produkt Aluthermo (goście od okien polecili). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 10.10.2018 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 U mnie była podobna sytuacja. Zbrojarze podczas robót zapytali czy w oknie narożnym też cofamy nadproża. Poradziłem się Kierownika ale ten bez dodatkowego projektu z przeliczeniami nie chciał o tym słyszeć. Oczywiście wszystko czas i kasa. Jeśli nie zależy Ci na tym i na tym, działaj. U mnie było raczej tempo.. A problem w oknie narożnym rozwiązałem (takie mam przynajmniej wrażenie ) stosując produkt Aluthermo (goście od okien polecili). Mógłbyś napisać coś więcej jak temat tego produktu i jak go zastosowałeś w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 10.10.2018 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Wyszukiwarka g..le pewnie powie Ci więcej niż Ja napiszę. Wyklejasz to ustrojstwo zamiast styropianu pod roletę i ... wsio! Ważne by nie dociskać nadto rolety do taśmy (muru) gdyż wtedy traci swoją funkcję. Dlatego też okna w tym otworze powinieneś mieć troszkę wysunięte poza lico ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts