codiii 10.10.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Witam.Z góry przepraszam jeśli chaotycznie będę pisać, ale nie posiadam daru pisania.Aktualnie mam kocioł tzw śmieciuch i załapałem się na projekt dofinansowania do pelletu. Audyt wykazał iż powinien być kocioł 15kw, dom 120m + nie ogrzewana piwnica.Na celownik biorę kotły Galmet Genesis KPP Plus 15kw z palnikiem Revo, Defro Delta Ekopell 15kw (ewentualnie Defro Eko Slim 15kw), Kamen Perfect Bio 15kw. Rozważałem również SAS Bio Efekt 14kw tylko czy nie będzie za mała moc?Czy są jacyś użytkownicy wyżej wymienionych kotłów? Czy można prosić o jakieś rady przy wyborze kotła? Spostrzeżenia. Nie ukrywam, że najbardziej jestem przychylny palnikowi Revo, gdyż będę zaopatrywał się w pellet od lokalnych dostawców a wiadomo jak jest z jakością, nie zawsze trafi się dobra partia, z tego co wiem Revo poradzi sobie nawet z gorszej jakości peletem.Za wszystkie cenne uwagi, spostrzeżenia z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.10.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 I kotłach se możesz poszukać, ja tylko powiem ze audyt to masz z dupy i proponowany kocioł 2 razy za duży. Patrz temat o starej kamienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 10.10.2018 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Może i masz racje, tylko że kocioł będzie grzał 400l CWU oraz w przyszłym roku zamierzam zamontować 2-3 grzejniki w piwnicy. Z zakupem kotła to raczej nie problem, bardziej mnie interesuje jak się poszczególny sprawuje. Jakieś rady, na co zwrócić uwagę, czemu się przyglądnąć, co sprzedawca poleca co innego, mnie interesują informacje od użytkowników. Sprzedawca będzie wciskał to, na czym ma największą marże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 13.10.2018 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Witam. Lokalny sprzedawca poleca również Kołton PellKompakt 15kw z palnikiem Kipi oraz Metal-Fach Seg Pellet 15kw z palnikiem Revo. Nie ma za dużo informacji o tych kotłach, jednak już o samych palnikach (Kipi i Revo) jest dużo pozytywów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.10.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 wybierz taki który ma: 1. pionowy wymiennik z płomieniówkami2. automatyczne czyszczenie rusztu i wymiennika3. sterownik co najmniej PLUM ecomax 860P lub lepszy4. posiada odpowiednio duży zbiornik na pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 16.10.2018 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 EcoMAX 860P ma Kostrzewa EEI Pellets 16kw, myśle że ta Kostrzewa też nie jest głupia. Tylko jak to się sprawdza przy gorszej jakości pellecie? Boje się troche tego, że lokalni dostawcy moga mieć średniej jakości pelet, a siedzieć w kotłowni to lepiej przy węglowym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.10.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 a widziałeś jaki ma wymiennik ? wygląda na zwykłego węglowca przerobionego na pellet , dołożonym sterownikiem i palnikiem na pellet. Czyszczenie jego to tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 16.10.2018 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Patrząc na to ile spędzam czasu przy aktualnym piecu to jak przesiadka z malucha (nie ubliżając temu wehikułowi) na mercedesa (bo ferrari wśród kotłów to nie jest). Choćbym miał dwa razy w tygodniu poświęcić 20-30 minut na czyszczenie to będę szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.10.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 nie chodzi o czas, tylko o uciążliwość tego czyszczenia Zobacz taki przekrój nie dość, że tylko pionowe kanały o średnicy ok 8cm, to jeszcze w środku masz zawirowywacze i płomieniówki które automatycznie czyszczą te kanały. Ty masz teoretycznie raz na 1-2m-ce wyjac te płomieniówki i szczotką(dostarczana przez producenta) doczyścić A to przekrój tego kostrzewy co podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 16.10.2018 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Na dzień dobry widać przy którym człowiek się urobi. Dzięki za cenną wskazówkę. Będę wertował dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.10.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Widzisz, Sławek słusznie Cię nakierowal bo jeśli decydujesz się na pelleciaka, to rób tak, żeby zmniejszyć obsługę do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 17.10.2018 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 No dlatego każda cenna uwaga jest na wagę złota! W sklepie wychwalają wszystko to, na czym mają największą marże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 17.10.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Mi też mówili w sklepie o moim kociołku, że to mercedes;) Teraz patrząc na cenę mojego dokładasz trochę i masz jakiś mniej obsługowy kociołek.Miałem taką samą przesiadkę jak Ty z kopciucha na peleciaka i jest okey ,ale patrząc z perspektywy czasu mogłem wybrać lepiej. Jeśli faktycznie chcesz grzać baniak 400litrów to celuj w min.15 Edytowane 17 Października 2018 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 17.10.2018 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Baniak 400l stoi w piwnicy, będzie podpięty wraz z nowym kotłem. Liczę że w sezonie letnim kocioł będzie się rozpalał raz dziennie dla nas dwóch + dzieciak. Korci mnie ten Galmet choćby ze względu na palnik, czyszczenie raczej lepsze niż w Kostrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 17.10.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Baniak 400l stoi w piwnicy, będzie podpięty wraz z nowym kotłem. Liczę że w sezonie letnim kocioł będzie się rozpalał raz dziennie dla nas dwóch + dzieciak. Korci mnie ten Galmet choćby ze względu na palnik, czyszczenie raczej lepsze niż w Kostrzewa. A taki może być automatyczne czyszczenie wymiennika paleniska kompresja popiołu system opytymalizacji procesu spalania - pionowy wymiennik pionowe palenisko, wentylator wyciągowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 17.10.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Piękny kociołek, tylko że audyt wyliczył 15kw, 5klasa i EcoDesign, więc Laguna odpada. Mam dofinansowanie i to całkiem ciekawe, więc trzymam się tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.10.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Piękny kociołek, tylko że audyt wyliczył 15kw, 5klasa i EcoDesign, więc Laguna odpada. Mam dofinansowanie i to całkiem ciekawe, więc trzymam się tego. Odpada z jakiej przyczyny ? moc 3-16,5 kW. 5 klasa Ecodesign jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.10.2018 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Piękny kociołek, tylko że audyt wyliczył 15kw, 5klasa i EcoDesign, więc Laguna odpada. Mam dofinansowanie i to całkiem ciekawe, więc trzymam się tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 20.10.2018 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Ale jazda.... Praktycznie każdy kocioł który biorę pod uwagę na zamówienie, nikt nic nie ma na stanie.....niezły zonk..... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.10.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 O tej porze roku to normalne. Mam jeszcze niezrealizowane zamówienia z końca lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts