Slawko123 20.10.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 mój przyszedł w tydzień, zresztą teraz tez są "od reki" i w promocji na dodatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.10.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Coś w tym jest, szczyt sezonu i jeszcze promocja tyle szczęścia na raz. Jak to mawia Jarecki79, "na coś dobrego warto poczekać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 20.10.2018 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 No ja mam termin do końca roku, więc teoretycznie trochę czasu jest. A że dofinansowanie jest "pyszne" to muszę się spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.10.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Coś w tym jest, szczyt sezonu i jeszcze promocja tyle szczęścia na raz. Jak to mawia Jarecki79, "na coś dobrego warto poczekać" skąd wiesz, że kupiłem coś niedobrego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 22.10.2018 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Znowu ja, a czy ktoś z was ma kocioł Defro Eko Slim 15kw. Ma sterownik APC 3slim. Ktoś coś wie czy palnik strawi średniej jakości pellet, jak z obsługą i czyszczeniem, wiem że wymiennik poziomy więc na pewno więcej pracy niż przy pionowym. Czas oczekiwania na kocioł do dwóch tygodni :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 23.10.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Defro ma dobre palniki ale znowu źle celujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 24.10.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 I chyba się zdecyduje na MF Seg Pellet P, palnik Revo, sterownik Plum 920, do tego moduł internetowy + regulator pokojowy. Pojemność zasobnika 150kg, nie przeraża mnie czyszczenie tego wymiennika gdyż przy tym co mam teraz to i tak będzie wielka różnica. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 24.10.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Jedyną fajną rzeczą jest ten obrotowy palnik i zapewne zaraz się skusisz o dostarczenie kociołkowi gorszego paliwa i co za tym idzie piec zawalony pyłem a przy piecach napędznych tym paliwem jest bardziej odczuwalny spadek sprawności .Teraz tak piszesz ,że Ci nie przeszkadza czyszczenie po doświadczeniu z węglowym .Pamiętaj ,że to Ci przejdzie a piszę to z doświadczenia ze swoim.Nie wiem gdzie mieszkasz ,bo jeśli na troszkę wietrznym terenie to przy tej rurze wydechowej jaką posiada ten piec duża część ciepła uleci w komin.Także dolicz do tego miarkownik ciągu.Nie widzę też szamotu na ściance w którą płomień będzie zapodawał. Osobiście bym go nie kupił zwykły śmieciuch z dorzuconym palnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik111 24.10.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 (edytowane) Znowu ja, a czy ktoś z was ma kocioł Defro Eko Slim 15kw. Ma sterownik APC 3slim. Ktoś coś wie czy palnik strawi średniej jakości pellet, jak z obsługą i czyszczeniem, wiem że wymiennik poziomy więc na pewno więcej pracy niż przy pionowym. Czas oczekiwania na kocioł do dwóch tygodni :/ Witam ja posiadam defro eko slim 15kw, zainstalowany w tym roku. Z obecnych obserwacji nic złego powiedzieć nie mogę, palę pelletem od lokalnego dostawcy po 700zł /tona , spala się ładnie bez spieków i innych niespodzianek, popiół jak pył. Do tej pory spalił jakieś 500kg pelletu i płomienióki z zawirowaczami nie wymagały czyszczenia(czyste i ładnie wypalone), jedynie okresowe wybieranie popiołu . Piec ogrzewa stary dom (kostka) z lat 70 średnio ocieplony, samymi grzejnikami z regulatorem pokojowym , sterowany zaworem 4d z silownikiem. Zasobnik 90kg z racji tego ze to slim, wystarcza przy obecnych temp zewnetrznych na poziomie 6-14stopni na 2 tyg razem z grzaniem cwu. na zadanej w domu na 22stopnie w dzien i 21 w nocy na regulatorze pokojowym. Jedynie co musiałem zmienić to w ustawieniach pieca to wydajność wentylatora podczas pracy bo na fabrycznych wymiennik ciepła był czarny a obecnie po zmianach jest siwy bez żadnego okopcenia. Podsumowując ten piec nie mam żadnych zastrzeżeń, wybrałem slim ze względu na podajnik u góry i ograniczone miejsce w kotłowni ( inaczej wybrałbym piec z podajnikiem z boku ) nie wiem jak palą inne piece na pellet ale z defro jestem zadowolony i złego słowa powiedzieć nie mogę, zobaczymy jak będzie w srogie mrozy , piec ma modulację mocy od 4,5-15kW którą można w prosty sposób zmienić w ustawieniach w zależności od zapotrzebowania więc nie ma problemu z przewymiarowaniem mocy.. Wybieranie popiolu z paleniska raz na tydzien, czyszczenia plomieniowek nie ma puki co potrzeby bo zero popiolu i jakiegokolwiek nagaru. Cena jaka zaplacilem za piec to 9tys Edytowane 24 Października 2018 przez kozik111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 25.10.2018 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Dzięki kozik111 za info. Jeszcze jeden typ mi wpadł, Lazar Smart Fire 15kw z sondą lambda. Najbardziej pelletowa konstrukcja z wszystkich które biorę pod uwagę. Tylko tak, komin fi200, zalecany 120 :/ , czy palnik poradzi sobie ze średniej jakości pelletem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobercikM 25.10.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Lazar fajny kolega ma pali pelletem za około 850 zł tona i nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 25.10.2018 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Kojarzysz ile m2 ma do ogrzania i ile mu spala ten kociołek? Wiem, że spalanie to pojęcie względne bo wiele czynników ma na to wpływ, ale z czystej ciekawości pytam. I czy ma instalacje z buforem, czy bez na zaworze 4drogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 26.10.2018 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 850 tona to już wypas z certyfikatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 27.10.2018 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 eliks, daj namiar na kogoś co ma pellet za 850 z certyfikatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.10.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Znajdziesz na Googlach ☺ A tak m poważnie, mam takiego producenta nawet koło siebie, firma Libero ze Straszew. Pytałem się w wakacje, 850zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 08.11.2018 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 I stało się, zamówiłem kociołek MF Seg Pellet 15kw z palnikiem Revo, z modułem internetowym oraz regulatorem pokojowym, ma dojść koło środy. Jak będą zainteresowani to będę zdawał relacje z pracy kotła. Na tą chwilę wszystkim bardzo dziękuję za rady, opinie i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.11.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Nie dziękuj, zrobiłeś jak chciałeś ☺Pamiętaj tylko żeby zainstalować kocioł i używać go zgodnie z DTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codiii 08.11.2018 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Taki jest plan, podziękować muszę, bo jak wcześniej pisałem miałem na oku Kostrzewie (i nie tylko) ale czyszczenie go to faktycznie zgroza, w tym mam nadzieję będzie ciut lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.11.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 czy kostrzewa, czy ten Seg pellet, czyszczenie będzie jednakowo goowniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 08.11.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Jeśli tam będzie obrotowy palnik to z braku laku można to przełknąć gównianie czyszczenie.Każdy ma inny próg wrażliwości jeśli chodzi o zabrudzenie kotła.Niektórzy dopiero czyszczą piec jak się jakiś alarm załączy albo piec nie odpala i jest im szkoda dorzucić 2-3tyś. na sam fakt dużo lepszego czyszczenia oraz sprawności kotła nie mówiąc już o dobrym algorytmie spalania, ale zapewne może nie wiedzą ,że akurat w tych piecach jest to powiązane ze zwiększonym zużyciem.Sam chciałem nie wydać za wiele i być zadowolonym . Czy jestem? Hmmmm…… mogło być lepiej gdybym dorzucił te 2 lub 3tyś.ale wtedy tego nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts