Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet, prośba o rady.

codiii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znowu ja, a czy ktoś z was ma kocioł Defro Eko Slim 15kw. Ma sterownik APC 3slim. Ktoś coś wie czy palnik strawi średniej jakości pellet, jak z obsługą i czyszczeniem, wiem że wymiennik poziomy więc na pewno więcej pracy niż przy pionowym. Czas oczekiwania na kocioł do dwóch tygodni :/

Jedyną fajną rzeczą jest ten obrotowy palnik i zapewne zaraz się skusisz o dostarczenie kociołkowi gorszego paliwa i co za tym idzie piec zawalony pyłem a przy piecach napędznych tym paliwem jest bardziej odczuwalny spadek sprawności .Teraz tak piszesz ,że Ci nie przeszkadza czyszczenie po doświadczeniu z węglowym .Pamiętaj ,że to Ci przejdzie :) a piszę to z doświadczenia ze swoim.Nie wiem gdzie mieszkasz ,bo jeśli na troszkę wietrznym terenie to przy tej rurze wydechowej jaką posiada ten piec duża część ciepła uleci w komin.Także dolicz do tego miarkownik ciągu.Nie widzę też szamotu na ściance w którą płomień będzie zapodawał. Osobiście bym go nie kupił zwykły śmieciuch z dorzuconym palnikiem.

Znowu ja, a czy ktoś z was ma kocioł Defro Eko Slim 15kw. Ma sterownik APC 3slim. Ktoś coś wie czy palnik strawi średniej jakości pellet, jak z obsługą i czyszczeniem, wiem że wymiennik poziomy więc na pewno więcej pracy niż przy pionowym. Czas oczekiwania na kocioł do dwóch tygodni :/

Witam ja posiadam defro eko slim 15kw, zainstalowany w tym roku. Z obecnych obserwacji nic złego powiedzieć nie mogę, palę pelletem od lokalnego dostawcy po 700zł /tona , spala się ładnie bez spieków i innych niespodzianek, popiół jak pył. Do tej pory spalił jakieś 500kg pelletu i płomienióki z zawirowaczami nie wymagały czyszczenia(czyste i ładnie wypalone), jedynie okresowe wybieranie popiołu . Piec ogrzewa stary dom (kostka) z lat 70 średnio ocieplony, samymi grzejnikami z regulatorem pokojowym , sterowany zaworem 4d z silownikiem. Zasobnik 90kg z racji tego ze to slim, wystarcza przy obecnych temp zewnetrznych na poziomie 6-14stopni na 2 tyg razem z grzaniem cwu. na zadanej w domu na 22stopnie w dzien i 21 w nocy na regulatorze pokojowym. Jedynie co musiałem zmienić to w ustawieniach pieca to wydajność wentylatora podczas pracy bo na fabrycznych wymiennik ciepła był czarny a obecnie po zmianach jest siwy bez żadnego okopcenia. Podsumowując ten piec nie mam żadnych zastrzeżeń, wybrałem slim ze względu na podajnik u góry i ograniczone miejsce w kotłowni ( inaczej wybrałbym piec z podajnikiem z boku ) nie wiem jak palą inne piece na pellet ale z defro jestem zadowolony i złego słowa powiedzieć nie mogę, zobaczymy jak będzie w srogie mrozy , piec ma modulację mocy od 4,5-15kW którą można w prosty sposób zmienić w ustawieniach w zależności od zapotrzebowania więc nie ma problemu z przewymiarowaniem mocy..

Wybieranie popiolu z paleniska raz na tydzien, czyszczenia plomieniowek nie ma puki co potrzeby bo zero popiolu i jakiegokolwiek nagaru. Cena jaka zaplacilem za piec to 9tys

Edytowane przez kozik111

• 2 weeks później...
Jeśli tam będzie obrotowy palnik to z braku laku można to przełknąć gównianie czyszczenie.Każdy ma inny próg wrażliwości jeśli chodzi o zabrudzenie kotła.Niektórzy dopiero czyszczą piec jak się jakiś alarm załączy albo piec nie odpala i jest im szkoda dorzucić 2-3tyś. na sam fakt dużo lepszego czyszczenia oraz sprawności kotła nie mówiąc już o dobrym algorytmie spalania, ale zapewne może nie wiedzą ,że akurat w tych piecach jest to powiązane ze zwiększonym zużyciem.Sam chciałem nie wydać za wiele i być zadowolonym . Czy jestem? Hmmmm…… mogło być lepiej gdybym dorzucił te 2 lub 3tyś.ale wtedy tego nie wiedziałem.