hen 09.10.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Mam duży kłopot z wyborem pieca dwufunkcyjnego gazowego do małego mieszkania (60m kw.) w starej, źle zaizolowanej kamienicy w centrum Krakowa.Ponieważ płaciliśmy w kamienicy (20 właścicieli) ogromne rachunki za cieplo do MPEC, wspólnota mieszkaniowa podjęła decyzję o odłaczeniu się od MPECu i zrobieniu (to już indywidulanie przez każdego, ale pod nadzorem zarządu) ogrzewania indywidulanego). Wspólnota z funduszu remontowego zrobiła tylko odpowiednie podłącze gazowe do mieszkania oraz przewody kominowe. Ja mam w łazience dwa przewody: jeden spalinowy 130 mm i drugi wentylacyjny (dwie stalowe rury, przy czym spalionowy z rury nierdzewnej).Pytałem się już kilku instalatorów i żaden nie rozwiał moich wątpliwości.Po pierwsze. Jakiej mocy piec? Mieszkanie jest małe, źle ocieplone, ale z czasem Wspólnota obiecuje coś z tym zrobić (tylko nie wiadamo kiedy). Boję się, żeby piec nie był przewymiarowany, bo wtedy podobno pracuje ze złą wydajnością. Czy jest np. sens instalować Vitopend 100, ktory pracuje z przedziale od 10 kW do 24 kW (mniej więcej), jeżeli, jak sądzę, nawet przy dużych mrozach, zapotrzebowanie na cieplo nie będzie przekraczało 7 kW? Czy modulacja się tutaj na coś przydaje? I jakie są konsekwencje, że moc minimalna pieca będzie prawie zawsze większa od zapotrzebowania na c.o.?Druga sprawa dotyczy hałasu. Niektórzy namawiają mnie na piec z zamkniętą komorą spalnia ( na zasadzie, że to do małych mieszkań lepiej pasuje). Do łazienki wchodzi się z sypialni, obawiam się że piec z zamkniętą komorą, w więc posiadający jakiś dodatkowy wentylator będzie po prostu buczał albo wibrował (słyszałem takie narzekania np. na Ulrichy, ale także na inne marki), co szczególnie w nocy może być nie do zniesienia. Czy Viessmanny turbo są ciche? Proszę o opinię...Następna sprawa. Czy gdybym się zdecydował na piec turbo, czy mogę wykorzystać już istniejący przewód spalinowy? Nie ukrywam, że chciałbym aby tak było, bo jest nowy i dość dużo za niego zapłaciłem. Ma 130 mm średnicy i około 7 metrów długości. Czy mogę przewód wentylacyjny wykorzystać jako przewód doprowadzający powietrze, a spalinowy do wyrzutu spalin z pieca turbo? Czy są jakieś przeciwskazania aby przewod spalinowy 130 mm, z blachy nierdzewnej wykorzystać do odprowadzenia spalin z pieca turbo? Instalatorzy chcą oczywiście abym robił nowy przewod kominowy, ale mam co do tego wątpliwości.I ostatnia rzecz to przeciągi i wyziębienia łazienki jakie może powodować pieć z otwartą komorą spalania w łazience - jak bardzo to może być dokuczliwe? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia.Przepraszam, że aż tak się rozpisałem, ale może znajdę cierpliwych którzy mi pomogą. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24203-piec-gazowy-do-ma%C5%82ego-mieszkania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 09.10.2004 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Jeżeli myślisz o kotle dwufunkcyjnym to moc na potrzeby przygotowania c.w.u. bedzie znacznie większa od mocy na pokrycie strat ciepła i to ja musisz brac pod uwagę przy doborze kotła. Osobiście 2-funkcyjnych nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24203-piec-gazowy-do-ma%C5%82ego-mieszkania/#findComment-431787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 10.10.2004 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 henMogę Ci polecić kocioł Vaillanta VUW 200-5 7,8-20 kW z otwartą komorą lub VUW 202-5 7,7-20 kW z zamkniętą komorą.W Twoim wypadku wiadomo wkład kominowy z nierdzewki 130 mm możesz podłączyć kocioł z otwartą komorą i nic nie stoi na przeszkodzie aby wkład ten wykorzystać do podłączenia kotła z zamkniętą komorą.W skrócie jest tak, że w środek wkładu 130 montuje się wkład szczelny z uszczelkami fi 80 mm którym są odprowadzane spaliny natomiast przestrzenią miedzy 130 a 80 jest zasysane powietrze z zewnątrz.Kocioł pracuje ciszej niż kocioł z otwartą komorą. Ostatnio gdy uruchamiałem ten kocioł to klient nawet nie zauważył że kocioł już pracuje.W kotłach dwufunkcyjnych Vaillant wprowadził kilka istotnych zmian oczywiście na lepsze. Teraz ciepła woda ma bardzo stabilna temperature. Jest to bardzo ważne będąc np. pod prysznicem.Mozesz sam o tym przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24203-piec-gazowy-do-ma%C5%82ego-mieszkania/#findComment-432006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts