mefiu00 10.10.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Witam poszukuję tarczy do cięcia płyt laminowanych wymiary 250/30mm lub 254/30mm jaką tarcze kupić? https://allegro.pl/pila-chromowana-do-laminatu-281-680-10m-cmt-250x30-i7234327092.html https://allegro.pl/makita-tarcza-250x30-100z-b-09640-aluminium-bosch-i7338608721.html https://allegro.pl/bosch-tarcza-pila-250x30x3-2-2-2z80-do-laminatu-i7532208020.html Która z tych tarcz lepsza? czy może kupić coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.10.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Zapewne chciałbyś ciąć płyty bez odprysków po stronie gdzie wychodzi ząb tarczy - bez pilarki z podcinaniem to w zasadzie niemożliwe, niezależnie od zastosowanej tarczy. Nie polecę żadnej z załączonych; ja używam jakiejś taniej chińszczyzny typu DEDRA do wstępnego rozkroju płyt. Jeżeli zależy mi na idealnej krawędzi to zamawiam gotowe formatki w hurtowni płyt, a jak jakiś drobiazg trzeba dopasować to równam krawędź frezarką z ostrym frezem. Dobre tarcze (i inne narzędzia tnące) ma nasz krajowy Globus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mefiu00 10.10.2018 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Zapewne chciałbyś ciąć płyty bez odprysków po stronie gdzie wychodzi ząb tarczy - bez pilarki z podcinaniem to w zasadzie niemożliwe, niezależnie od zastosowanej tarczy. Nie polecę żadnej z załączonych; ja używam jakiejś taniej chińszczyzny typu DEDRA do wstępnego rozkroju płyt. Jeżeli zależy mi na idealnej krawędzi to zamawiam gotowe formatki w hurtowni płyt, a jak jakiś drobiazg trzeba dopasować to równam krawędź frezarką z ostrym frezem. Dobre tarcze (i inne narzędzia tnące) ma nasz krajowy Globus. Kupiłem płytę i dałem ją od razu sobie pociąć w sklepie . Szkoda słów mają profesjonalny sprzęt ale z niego nie potrafią korzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mefiu00 10.10.2018 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Ale przecież tarcze są przeznaczone do cięcia płyt laminowanych jak użyję zwykłej tarczy to krawędzie będą postrzępione. W maszynach z podcinakiem przecież też używają tarcz dostępnych na rynku. Pytam jaką tarczę najlepiej kupić bo jest ich dość sporo na rynku różnych firmy i nie wiem która będzie odpowiednia . Edytowane 10 Października 2018 przez mefiu00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.10.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 A w jakim sklepie dałeś płytę do pocięcia ? Baumarket jakiś? Jeżeli tak to oni tam mają sprzęt do cięcia co najwyżej płyt osb a nie laminowanych. Tylko i wyłącznie dedykowane hurtownie płyt meblowych, tam gdzie zaopatrują się stolarze. Przy okazji większy wybór dekorów i często lepsze ceny, ale jako minus trzeba zazwyczaj kupować całe płyty i płaci się za rozkrój. Wracając do tarczy, nawet najlepsza w zwłykłej pilarce będzie szarpała jedną krawędź. Profesjonalne formatówki mają dwie tarcze, pierwsza robi nacięcie w spodniej części płyty atakując zębmi spodnią część laminatu natomiast druga tarcza przechodzi przez całość atakując zębami górną płaszczyznę. To gwarantuje czyste cięcie bez odprysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonicsquad 19.10.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Dokładnie jak mówi dzabij. U mnie są dwie piły - główna 350mm i mały tzw "podrzynak" czyli piła wiodąca nacinająca sam laminat. Ma malutką średnicę i nacina na głębokość ok 1mm. Duża piła tnie materiał wychodząc w miejscu naciętego laminatu. cięcie jest wtedy czyste i bez odprysków. Sama tarcza zadziała jak pióro do wyrzynarki. Z jednej strony ładnie przetnie a z drugiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts