adrianopel 10.10.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Witam, jestem na etapie wykańczania garażu i chcę niebawem zamówić bramę Novoferm o wymiarze 4500x2125. Szerokość otworu mam ok ale mam wątpliwości co do wysokości a jestem jeszcze przed wylewkami. Niestety mam niskie nadprożę więc muszę mieć bramę ze sprężynami z tyłu. Sufit w garażu mam docieplony styropianem 5cm i po jego naklejeniu zostało mi 10cm betonowego nadproża i chcę dokleić pod nadproże dodatkowo 5 cm styroduru, który nie miałby pełnić roly nośnej a jedynie maskującą do jakichś elementów bramy. Aby uzyskać wymagane 212,5cm na bramę (od dolnej krawędzi doklejonego styroduru do gotowej podłogi) musiałbym wylać aż 14cm betonu (nie wnikajmy dlaczego aż tyle, zmiana koncepcji w trakcie budowy). W katalogu Novoferm znajduje się tabela a niej kolumna "maksymalny wymiar gotowego otworu w ścianie", gdzie przy moim wymiarze bramy figuruje 4590x2215. Czy to znaczy, że dla bramy 4500x2125 od dolnej krawędzi nadproża (styrodoru) do gotowej podłogi mogę mieć od 212,5 do maksymalnie 221,5cm i będzie tak samo dobrze? Dałoby mi to pewną możliwość zmiany grubości wylewki aby zamiast 14cm wylać np 8cm i wtedy od krąwędzi nadproża do gotowej podłogi byłoby 218,5cm. Czy to nadal byłoby ok? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 ..............musiałbym wylać aż 14cm betonu (nie wnikajmy dlaczego aż tyle, ....................dlaczego aż? ja mam od 13 do 17cm (spadki i nie tylko) i wcale sie tym nie przejmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianopel 10.10.2018 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 No tak ale te dodatkowe 7cm to dodatkowy koszt (ponad 1000zł) i jeśli brama garażowa ma jakiś "margines błędu" jeśli chodzi o odległość od dołu nadprożą do podłogi to wolałbym te kwotę wydać w inny sposób. Przy 14cm będę miał też nieco mniejszy schodek między garażem a wiatrołapem (różnica poziomów między częścią mieszkalną a garażem) więc fajnie byłoby tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 niestety, brama garażowa nie ma marginesu błędu. jak chcesz zmniejszyć grubość posadzki, to musisz opuścić całą bramę razem z prowadnicami lub kupic wyższa bramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 11.10.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Podłacze sie do Was, a gdybym zrobił własnie w drugą stronę tj. zwiększył grubość wylewki (obecnie mam 7 cm i 5 cm styro, a chciałbym 10 cm + 10 cm) Czy wtedy da sie wyregulowac jakos bramę? Czy specjalnie kupowac na wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.10.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 brama nie ma takiej regulacji, bramę montujesz na odpowiedniej wysokości w zależności od poziomu docelowej posadzki. Musisz tez zamówić odpowiedniej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts