mlotekcielski 10.10.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) WItam. Jeśli nie ten dział to z góry przepraszam. Otóż jestem na etapie planowania montażu instalacji c.o. z kotła gazowego dwufunkcyjnego, na załączonym obrazku zaznaczyłem miejsca grzejników. Pytałem już kilku "fachowców" ale jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem. Otóż pytanie brzmi: Czy jest konieczne zastosowanie rozdzielacza 4 obwodowego? czy jednak inaczej poprowadzić rury (i jak?) jeśli nie trzeba go stosować w tym konkretnym przykładzie? i drugie pytanie to czy rura pex to ewentualnie do rozdzielacza fi25 czy fi20 czy fi 16 wystarczy? (dodam ze mieszkanie to max 40m2) pozdrawiam Edytowane 10 Października 2018 przez mlotekcielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Możesz podłączyć grzejniki zarówno poprzez rozdzielacz jak i w systemie trójnikowym(4grzejniki=rozdzielacz 4ro-obwodowy)Średnica rur powrót/zasilanie od kotła do rozdzielacza zależy od mocy jaką muszą przenieść(do czterech grzejników).Od rozdzielacza do poszczególnych grzejników PEX fi.16 W systemie trójnikowym np jak w załączniku.Zdecydowanie lepiej zrobić na rozdzielaczu,pewniej-nie ma łączenia rur w posadzce Edytowane 10 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts