Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe kablami grzejnymi+Panele fotovoltaiczne/bufor ciepła zamiast eko

Recommended Posts

Witam! Planuję budowę domu o powierzchni uzytkowej 90 m2, kubatura netto 250 m3, ściany gazobeton + 20 cm styropianu, strop drewniany i wełna 20-30 cm. Jestem na etapie uzgadniania projektu budowlanego, przyszło mi teraz wybrać rodzaj ogrzewania domu. Wstępnie planowałem, ze będzie to ekogroszek, który jest chyba najtańszy, jednakże po przestudiowaniu forum trochę mi się w tej kwestii rozjaśniło. Ponieważ nawet najmniejszy piec będzie za duży i wiele ciepła pójdzie w niebo.

Chciałbym rozeznać temat instalacji podłogowej kablami grzewczymi połączonymi z fotowoltaiką. Czy ktoś jest w mi stanie w przybliżeniu powiedzieć jakie są koszty wykonania takiej instalacji łącznie z kotłem elektrycznym oraz koszt instalacji? Czy w świetle nowych przepisów mogę zrobić samo ogrzewanie elektryczne bez fotowoltaiki? Pytam bo kolega mi podpowiada, że bez PV nie wyjdzie charakterystyka energetyczna, a smao ogrzewanie elektryczne traktowane jest jako węglowe.

Drugim rozważanym elementem jest kocioł elektryczny z buforem ok 400-500l. Podpowiecie coś na co zwrócić uwagę?

Zależy mi na tym żeby wybrany system był wypośrodkowany pomiędzy kosztami inwestycji, a późniejsza eksploatacją, tak aby koszty początkowe nie były kolosalne ale także późniejsze koszty eksploatacji były nie duże. Jeżeli chodzi o PC powietrzną to rozważałem temat ale koszty początkowe są zbyt duże. w przypadku fotowoltaiki prawdopodobnie będą podobne ale jednak PV zarobią na siebie w dłuższej perspektywie. Podpowie ktoś co byłoby najlepsze i jakie byłyby koszty w przypadku połączenia z PV?

Czy w świetle nowych przepisów mogę zrobić samo ogrzewanie elektryczne bez fotowoltaiki? Pytam bo kolega mi podpowiada, że bez PV nie wyjdzie charakterystyka energetyczna, a smao ogrzewanie elektryczne traktowane jest jako węglowe.

Drugim rozważanym elementem jest kocioł elektryczny z buforem ok 400-500l. Podpowiecie coś na co zwrócić uwagę?

Nie pytałbym kolegi bo on nie o czym mówi. Ogrzewanie elektryczne czy to kablami czy buforem z podłogówką wodną, czy tez konwektorami elektrycznymi to jest ogrzewanie elektryczne ze wsp. nakładu = 3,0, nie jest to w charakterystyce ogrzewanie węglowe. Jezeli on tak przyjmuje to oznacza jedynie ze oszukuje sporządzając taką charakterystykę. Co do wsp Ep to istotnie ma rację, bez fotowoltaiki, kolektorów słonecznych, kominka nie da sie osiągnąc wymaganego Ep=95 kWh/m2*a

Po co kocioł elektryczny z buforem?, przeciez mozna zamontowac grzałki w buforze