ssyp 11.10.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Witam, Na starą, drewnianą podłogę (nierówna, zaniedbana) poprzedni właściciel przykręcił płyty wiórowe a na nie ułożył gumolit. Ja gumolitu się pozbywam a zamiast niego mam zakupione panele o grubości 12mm. Pytanie: jakimi podkładami najlepiej zlikwiduję "dudnienie" płyt wiórowych? Obecnie przy samym gumolicie położonym na płytach dźwięki chodzenia są wzmacniane, podłoga "dudni" jak bęben. Zastanawiałem się nad podkładem "eko" Barlinka 7mm grubości, jednak gdzieś na forum wyczytałem, że to potrafi podbić dudnienie albo co najmniej go nie zlikwidować. Zastanawiam się nad jakimś XPS 5mm, będzie lepsze odczucie? (np. Arbiton Secura Max 5mm). Przeszły mi przez myśl podkłady Quick Step ale cena (powyżej 20zł/m2) powala. Dodam, że zależy mi na jak największej grubości podkładu, gdyż pomiędzy płytami pojawiają sie gdzieniegdzie "uskoki" 2-3mm. Przeszło mi przez myśl nawet kolejne odkręcanie płyt wiórowych i przykręcanie ich od nowa, jednak pod nie napryskanie niewielkiej ilości pianki poliuretanowej. Pozdrawiam Edytowane 11 Października 2018 przez ssyp dodanie info o piance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 21.10.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Nawet jeśli uda ci się ułożyć jak należy panele na porządnym podkładzie podkładzie(dylatacje od brzegów) to może nie wystarczyć.Jak nie wypełnisz tej dziury pod płytami wiórowymi, to możesz się nie pozbyć bębnienia. Pianka pod płyty wiórowe to nie jest najlepsze rozwiązanie. Ze względu na nierówności to lepiej zrobić tą podłogę jak należy. Odkręcić płyty, sprawdzić nierówności. Jak za duże na możliwości podkładu, to zdjąć tę starą drewnianą podłogę i zrobić ją z tych płyt wiórowych. Jak będzie za nisko, to zrobić wylewkę, a najlepiej ocieplić jak to podłoga na gruncie albo nad pomieszczeniem nieogrzewanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kubiak 01.11.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Pianka PU to chyba nienajlepszy pomysł, bo po stężeniu może się kruszyć i podłoga zacznie się punktowo zapadać Też bym raczej odkręcał płyty i wyrównywał podkład - to najsensowniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariett 04.11.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Najlepiej odkręcić płyty i wyrównać podkładem (jeśli zagłębienia nie będą bardzo duże) jak jak radzi kolega Strusp. Pianka tu się nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssyp 12.12.2018 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Z racji tego, że miałem do położenia podłogę w trzech różnych pomieszczeniach postanowiłem poeksperymentować. W jednym z nich położyłem jako podkład EKO Barlinek 7mm - najgorsza opcja. Podłoga dudni mniej, ale wciąż słychać, że chodzi się po płytach. W drugim pomieszczeniu położyłem Quickstep Silentwalk - odczucia znacznie lepsze, jednak niska grubość nie nadaje się na płyty (pomimo dobrego spasowania płyt twardy i cienki podkład w ogóle się nie poddaje i przy krzywiznach płyt lub niewielkim uskoku lubią się panele ugiąć). Trzecim i - jak na razie - najlepszym okazał się XPS 5mm. Kupiłem taki z podklejoną folią i efekt jest super - mowa o odczuciach akustycznych. W ogóle nie czuć, że chodzi się po płytach, jest głucho jak na drewnianej podłodze Także na płyty OSB/wiórowe tylko XPS - bez teorii, czysta praktyka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts