Ec-Synek 11.10.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Witam. Koledzy pojawił się mały problem w trakcie budowy, który wyłapałem nieco za późno. Obecnie mam wylany strop. Mam przyjęte w projekcie grubość ocieplenia w garażu 15cm, wszyscy dookoła mówią, że 5cm w zupełności wystarczy. Czy wystarczy czy nie to już inna kwestia. Zastanawiam się co teraz zrobić gdybym rzeczywiście chciał dać mniej ocieplenia (5-10cm) bo w założeniu ma być w garażu brama o wymiarach 5000x2250 i nie chciałbym jej zmieniać ponieważ jest to typowy wymiar dla dużych bram w garażach dwustanowiskowych co oczywiście przekłada się na cenę. Tutaj moje pytanie. Czy jest fizycznie możliwe zmniejszyć warstwę ocieplenia do 5 czy 10cm bez zmiany wymiaru bramy garażowej ? Jeśli tak to jakie widzicie rozwiązanie w tej sytuacji ? Garaż nieogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.10.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Ocieplenie czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Chyba ścian? ale co ma wielkość drzwi garażowych do ocieplenia? to jest zastanawiające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ec-Synek 11.10.2018 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 No właśnie chodzi o warstwę ocieplenia na gruncie :/. Przyjęte jest w projekcie 15cm.Garaż dwustanowiskowy w bryle domu. Nieogrzewany. Nic z tym się chyba już nie da zrobić ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Można dać mniej akurat podłoga w garażu , nie lubi styropianu chyba , że jest bardzo twardy i bardzo dobrej jakości.U mnie w podobnym garażu jest 5 cm -"parking", a auto jedno ma prawie 2 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.10.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 . Obecnie mam wylany strop. . A co do bramy ma strop i styropian? Możesz problem jakoś bardziej dokładnie opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ec-Synek 11.10.2018 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Możesz problem jakoś bardziej dokładnie opisać? To ja chyba czegoś nie rozumiem albo źle tłumaczę Postaram się od początku jak najdokładniej i z góry dziękuję za takie zainteresowanie tematem i chęć pomocy. Poniżej zdjęcie przekroju parteru. Tak został wykonany chudziak jak w danych pod przekrojem https://zapodaj.net/images/085ff1939fa16.jpg No i tutaj całe zamieszanie. Brama ma mieć wymiar 5000x2250. Obecnie wysokość otworu pod bramę to 5000x 2470, a więc zgodnie z projektem -15cm styropian i -8cm wylewka daje nam 2240, ale wysokość mierzona była razem z szalunkiem więc należy odjąć grubość deski co da nam ostatecznie 227cm. Najprościej mówiąc, zmieniając grubość styropianu zmieniam wysokość otworu pod bramę, a tego chciałbym uniknąć aby zachować ww wymiar bramy. Na poniższym zdjęciu aktualny etap budowy. https://zapodaj.net/images/ed0a932ba1bf7.jpg Już pomijając kwestie bramy to chciałbym zredukować grubość styropianu ponieważ wydaje mi się, że te 15cm jest zdecydowanie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.10.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Nie wiem jaką planujesz bramę ale sporo się montuje do ściany więc jak obniżysz pod nadprożem to styropianem obniżysz ocielisz od dołu podciąg. 15cm może i dość bogato, ale 8cm wylewka trochę słabo jak na garaż. Spokojnie możesz dać 10 styro+10 wylewka i licz ze 2 cm na wykończenie. I już masz 22cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymku 12.10.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 A czemu się boisz zmniejszenia otworu? Stelaż od bramy będzie po prostu wyżej, brama będzie będzie zamykać się prawidłowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doOh 12.10.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Osobiście w garażu styropianu na podłogę bym nic nie dawał szczególnie ze nie ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.10.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Jeśłi garaż jest nie ogrzewany proponuję w ogóle nie dawać ocieplenia tylko styrodur przy wjeździe aby z zewnątrz nie ciągnęło pod bramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ec-Synek 12.10.2018 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 A czemu się boisz zmniejszenia otworu? Stelaż od bramy będzie po prostu wyżej, brama będzie będzie zamykać się prawidłowo.... Z tego względu, iż 5000x2250 to typowy wymiar bramy i wiążę się to również z tym, że będzie ona najtańsza z dużych bram. Wybierając bramę o 10cm wyższą czy niższą cena będzie znacznie większa tzn. tak mi powiedzieli w Wiśniowskim i Hormanie. Druga rzecz. Jak rozwiązać problem tak wysokiego stopnia z garażu do części mieszkalnej jeśli zdecydowałbym się na styropian 5cm? Obecnie schodek ma 18cm, a w razie zastosowania 5cm ocieplenia będzie miał 28cm co już jest nieco wysoko :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 13.10.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Obecnie schodek ma 18cm, a w razie zastosowania 5cm ocieplenia będzie miał 28cm co już jest nieco wysoko :/. To nie tylko jest nieco wysoko to jest niedopuszczalna wysokość stopnia, musiałbyś zrobić dwa stopnie po 14cm. O ile pamiętam wysokość stopnia podyktowana przepisami to 14cm -19cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts