lukasz29041982 11.10.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Witam proszę o porade. budynek wybudowany w 2000roku w tech tradycyjnej. ściany z pustaka ceramicznego oraz cegły ceramicznej pełnej. w środku w przerwie jest 5cm styropianu. od strony zachodniej i północnej jest dodatkowo 5 cm styropianu jeszcze. na całość myśle zeby położyć 10cm grafitowego z termoorganiki o lamdzie 0,032. Czy to wystarczy. myslałem nad 15 centymetrami jednak okna bedą wtedy dosc głęboko obsadzone;/ proszę o rade czy to wystarczy zeby mieć budynek w miare energooszczędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Energooszczędność nie polega jedynie na zwiększeniu grubości izolacji ścian zewnętrznych.Ale trzeba zastanowić się jak dużo to da, jakie masz ocieplenie stropu, jaką masz wentylację , a przede wszystkim czym zamierzasz ogrzewać ten dom.Tak najprościej pisząc , każdy dom trzeba porównać do siebie samego w zimę - aby było Ci ciepło musisz być nie tylko ubrany w ciepłą kurtkę, ale i spodnie, oraz buty, a na głowie mieć czapkę, dodatkowo musisz zjeść coś sytego i pożywnego, a poruszanie ma nie sprawiać sytuacji w której się zaraz spocisz.Jeśli odniesiesz to do domu będziesz wiedział co zrobićPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz29041982 11.10.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Energooszczędność nie polega jedynie na zwiększeniu grubości izolacji ścian zewnętrznych. Ale trzeba zastanowić się jak dużo to da, jakie masz ocieplenie stropu, jaką masz wentylację , a przede wszystkim czym zamierzasz ogrzewać ten dom. Tak najprościej pisząc , każdy dom trzeba porównać do siebie samego w zimę - aby było Ci ciepło musisz być nie tylko ubrany w ciepłą kurtkę, ale i spodnie, oraz buty, a na głowie mieć czapkę, dodatkowo musisz zjeść coś sytego i pożywnego, a poruszanie ma nie sprawiać sytuacji w której się zaraz spocisz. Jeśli odniesiesz to do domu będziesz wiedział co zrobić Pozdrawiam fajnie napisane hehe. przepraszam ale całe życie mieszkałem w bloku czyli 30pare lat i troche ciezko mi sie przestawic.instalacja c.o nowa . kociął na ekogroszek 14kw Defro powierzchnia użytkowa 145m. dół 92 m i poddasze adaptowane na użytkowe 53m. strop z tego co wiem to nie był docieplony aby keramzyt. miedzy krokwie wełna isover 0,032 o grubości 15cm i na to 5cm takiej samej... okna nowe nie pamietam wspołczynnikow ale były takie ze sredniej polki cos kolo 1,3-1,4 mi sie kojarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan_you 11.10.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Bardzo fajna metafora Myślę, że bardzo dobrze wytłumaczyłeś temat. Sama chcę ocieplić dom, ale zabieranie się do tego przed zimą nie jest takim dobrym pomysłem _________________ baza do hybryd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 .....na całość myśle zeby położyć 10cm grafitowego z termoorganiki o lamdzie 0,032. To dobry pomysł, bo wyrównasz , lub postarasz się wyrównać wszelkie nierówności elewacji, zniwelujesz część mostków termicznych. Ogrzewanie paliwem stałym ma tą przewagę ,że można zastosować jakiś bufor i przy mniejszym zapotrzebowaniu gromadzić cześć energii na późniejszy czas. Moc kotła też wydaje się bardzo przyzwoita przede wszystkim nie przewymiarowana. Co do stropu to bym po prostu to sprawdził, jeśli wymaga poprawek to to trzeba zrobić koniecznie bo przez strop(tą przegrodę) ucieka najwięcej ciepła. Sprawdził bym czy nie ma jakiś braków , czy wszędzie jest równomierna. Wentylację mechaniczną raczej sobie odpuść, może kiedyś, ale teraz nie tędy droga . Natomiast co do samej wentylacji to spraw aby piec CO i CWU nie czerpał powietrza do spalania z domu , a więc poczytaj jak ma być prawidłowo doprowadzone powietrze w to miejsce (może okazać się , że u ciebie jest prawidłowo) W oknach sprawdź nawiewniki jeśli ich nie ma zamontuj , poszukaj dedykowanych higroskopowych spowoduje to przede wszystkim usunięcie z pomieszczeń wilgoci "bytowej" i wymusi ruch powietrza w domu. Zamontuj okap w kuchni podłączony do kanału wentylacyjnego, jeśli dźwięk będzie przeszkadzał(niekiedy małe dziecko nie lubi tego dźwięku) zamontuj nasady kominowe na kominy wentylacyjne wspomagające wentylacje szczególnie kuchnia i łazienka oraz kotłownia. Dlaczego tak piszę o wentylacji - odprowadzenie wilgoci z domu to podstawa cała energia ciepła pochodząca od ogrzewani prócz powietrza musi ogrzać nagromadzoną w nim wodę, a uwierz mi jest tego tak dużo że nawet przy 23 *C może być w domu nie być komfortu cieplnego. Odnosząc się do moich porównań Gdy zimą jesteś spocony , pomimo tego, że jesteś ciepło ubrany stojąc na dworze jest Ci zimno. Jeśli masz ekipę to ocieplenie możesz zrobić jeszcze w tym roku , siatka i klej oraz grunt i poczeka do wiosny, jeśli natomiast nie to warto jest wszystko sobie przygotować i rozplanować , do prac podejść skrupulatnie bez prowizorki - i chociaż nie lubię tego powiedzenia na końcu "będziesz zadowolony". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz29041982 12.10.2018 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 dzieki wielkie za fachowe porady. troche mi to rozjasniło ekipe do ocieplen mam pod koniec przyszłego tygodnia. pogoda narazie jest sprzyjajaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 No jeśli ekipa jest to działać, powinni w tydzień się uwinąć - a tynk na wiosną i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek12251 12.10.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) fajnie napisane hehe. przepraszam ale całe życie mieszkałem w bloku czyli 30pare lat i troche ciezko mi sie przestawic.instalacja c.o nowa . kociął na ekogroszek 14kw Defro powierzchnia użytkowa 145m. dół 92 m i poddasze adaptowane na użytkowe 53m. strop z tego co wiem to nie był docieplony aby keramzyt. miedzy krokwie wełna isover 0,032 o grubości 15cm i na to 5cm takiej samej... okna nowe nie pamietam wspołczynnikow ale były takie ze sredniej polki cos kolo 1,3-1,4 mi sie kojarzy... Panie Łukaszu jeżeli taki kocioł nie ociepla wystarczająco mieszkania to proszę zwrócić uwagę na jakoś opału, który Pan pali. Ja osobiście całe życie paliłem węglem niskiej / średniej jakości i co chwile pojawiały się problemy, to z rdzewieniem kotła i instalacji, chodzenie do kotłowni kilka razy aby rozbijać spieki. Teraz natrafiłem na promocję ekogroszek i popielnik opróżniam raz na kilka dni, zero spieków i innych problemów. Skład węgla naprawde godny polecenia - nie po to kupuje się kocioł na ekogroszek aby pilnować go jak normalnego pieca. Edytowane 21 Października 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz29041982 12.10.2018 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Panie Łukaszu jeżeli taki kocioł nie ociepla wystarczająco mieszkania to proszę zwrócić uwagę na jakoś opału, który Pan pali. Ja osobiście całe życie paliłem węglem niskiej / średniej jakości i co chwile pojawiały się problemy, to z rdzewieniem kotła i instalacji, chodzenie do kotłowni kilka razy aby rozbijać spieki. Teraz natrafiłem na promocję ekogroszek Kolombus i popielnik opróżniam raz na kilka dni, zero spieków i innych problemów. Skład węgla naprawde godny polecenia - nie po to kupuje się kocioł na ekogroszek aby pilnować go jak normalnego pieca. a gdzie napisałem że kocioł nie daje rady? jest jak najbardziej ok:) po prostu chce docieplić budynek zeby troszke przyoszczędzić na opale i tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz29041982 12.10.2018 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 No jeśli ekipa jest to działać, powinni w tydzień się uwinąć - a tynk na wiosną i będzie dobrze. zastanawia mnie czemu tynk na wiosne? teraz nie zakładać za jednym zamachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Musisz śledzić pogodę, bo to jednak musi wyschnąć, a i tak "opór" warstwy styropianu będzie duży. Nie wiem jak zachowa się tynk gdy na zewnątrz będzie poniżej 0 a to zawsze są koszty gdyby coś poszło nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz29041982 13.10.2018 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Musisz śledzić pogodę, bo to jednak musi wyschnąć, a i tak "opór" warstwy styropianu będzie duży. Nie wiem jak zachowa się tynk gdy na zewnątrz będzie poniżej 0 a to zawsze są koszty gdyby coś poszło nie tak. ok wolał bym to zrobić za jedym zamachem ale masz racje, sam tynk to tez ładnych pare tysiecy wiec trzeba śledzić pogode:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz29041982 15.10.2018 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 CityMatic jeszcze jedno pytanie jeśli mogłbyś podpowiedzieć. dach: pełne deskowanie, papa, folia paraprzepuszczalna, łaty i kontrłaty i blachodachówka i teraz pytanie. chce położyć miedzy krokwie (14cm) wełne o najniższym wspołczynniku ale aby 15cm. czy musze robić przerwe pomiedzy wełną a pełnym deskowaniem? poddasze adoptuje na uzytkowe i niestety nie jest za wysoko i tak naprawde każdy centymetr sie liczy. wiem jak to powinno wyglądać najpierw 15cm pozniej w poprzek na krokwie jakies 10cm i było by spoko ale niestety budynek nie jest nowy i nie moge zrobić wszystkiego jakbym chciał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2018 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Łukasz , nie będę się wypowiadał w tym temacie bo same warstwy takiego dachu są ...."trudne do zrozumienia"Tutaj jest udzielonych kilka informacji które zapewne Ci pomogą. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?184711-ocieplenie-poddasza-z-pe%C5%82nym-deskowaniemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 21.10.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Przyjmij do wiadomości, że ocieplenie od góry to priorytetowa sprawa. Resztą nie ma się co zajmować jak się tego nie zrobi. To się najbardziej opłaca Nad wełną zostawisz 2cm luzu. Listewkami przymocujesz pasy z folii paroprzepuszczalnej do boku krokwi. Musi być dostęp powietrza od dołu- może trzeba będzie skuć mur. U góry powinien być wylot. Wełnę dobierz dokładnie do pozostałej grubości krokwi- czyli 12cm. Jak chcesz mieć to zrobione dobrze, to dasz przynajmniej 5cm(dla uspokojenia sumienia ) a najlepiej 15cm w poprzek na krokwie wełny o niskim lambda. Między krokwie nie musisz dawać aż takiej drogiej wełny.. Jak tego nie zrobisz, a dasz tylko wełnę między krokwie to przy każdym opadzie śniegu i szadzi będziesz miał puste paski tam, gdzie biegną krokwie(znaki mostków termicznych). Będziesz miał odrobinę większe poddasze, ale o znacznie obniżonym komforcie cieplnym. Zimno w zimie i gorąco w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts