Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwy przypodłogowe do nietypowych ścian

Gość Liotrek Pesiak

Recommended Posts

Gość Liotrek Pesiak

Witam Was.

Jak może wiecie z innego, rozpoczętego przeze mnie wątku (dotyczącego malowania ścian i sufitów) przeprowadzam właśnie remont/ odnawianie mieszkania.

Mój obecny problem dotyczy listew przypodłogowych. Otóż, na ogół łącznikami w takich wypadkach są albo bloczki prostopadłościenne (MDF), albo specjalne narożniki (PVC) lub też tnie się listwę i przykleja do drugiej (listwy drewniane). Niestety, ale moje ściany postawione są tak, iż część narożników posiada kąt mocno ostry, a część stanowczo rozwarty (pozostałe są, oczywiście, klasycznie proste). Do tej pory posiadałem listwy jakby drewniane czy z jakiegoś paździerza (wnioskuję po tym, że listwa, która została zalana parę razy, napuchła od wody), a więc były one połączone za pomocą kleju i przycięcia pod odpowiednim kątem.

Czy ktoś potrafi napisać jaki typ listew będzie najbardziej odpowiedni przy ułożeniu ścian takim, jak w moim mieszkaniu (na życzenie mogę podesłać jakieś zdjęcia)? Jeżeli wszystkie da się położyć tak, aby całość wyglądała estetycznie, to będę wdzięczny za poinformowanie mnie o sposobie/ technice ich montażu. Oczywiście cena gra tutaj rolę :p

Z góry bardzo Wam dziękuję za swoje wypowiedzi!

Gość Liotrek Pesiak

Na podłodze mam panele- niestety nie znam szczegółów, ponieważ zastałem je przy wprowadzce :3 Dodać jedynie mogę, że nie rysują się przy przesuwaniu mebli, więc może to laminowane^^ Co do koloru, będą chyba dębowe (ciemno szare).

Zauważyłem, iż pod obecnymi listwami znajdują się niewykończone ściany. Planuję więc albo malować ściany używając obecnych listew jako "stopera", tj. jeździć po nich, następnie zerwać i położyć nowe, albo oderwać od razu, u dołu przykleić taśmę malarską dla odcięcia brzydkiej struktury, pomalować, taśmę odkleić i położyć nowe listwy.

Co do rodzaju listew dostępnych na rynku, to jestem mocno elastyczny. Zależy mi jedynie na tym, aby pod nimi, na odcinku jakichś 10m można było puścić dwa kable (do głośników)- wspominam o tym, ponieważ odpadają przez to wszystkie egzemplarze z "pełnym środkiem".

Należy wspomnieć o czymś jeszcze?

PS

Jako, że listwy przy dłuższym kontakcie z wodą "napuchły" można chyba wnioskować, że były MDF czy jakieś inne pseudodrewniane. Ponadto przypominam, że mam panele i:

- punktowo będę chciał położyć pod listwami na pewnym odcinku dwa kable (nie dużo);

- moje narożniki posiadają różne kąty;

- pod obecnymi listwami (od strony ściany) jest w ogóle niewykończona powierzchnia (mam nadzieję, że będzie chociaż trochę równa...);

- część listew będzie narażona na dalsze, potencjalne wycieki z lodówki (w ten sposób napuchł obecny fragment listwy;

Edytowane przez Liotrek Pesiak

Jeśli nie byłoby kabli, to najprościej byłoby użyć listwy elastycznej. Ale pod nią nic nie schowasz, zostaje jedynie szczelina dylatacyjna między panelami a ścianą, ale ona może być za wąska na 2 solidne przewody głośnikowe.

Najlepiej by było w takim układzie, jak dałbyś radę dopasować do "nieprostych" narożników jeden z systemów pvc. Zmierz wysokość dawnych listew - jeśli jest mniej niż 5cm, to możesz wybrać dowolny system (najniższe jakie kojarzę mają 5cm). Nierówności kątów próbuj uśrednić doginając listwy lub/i (w ostateczności) delikatnie nacinając ścianę w poziomie na wys listwy i także delikatnie odkuwając nadmiar tynku. W razie potrzeby plastikowe narożniki dają się też trochę naciąć (tylko miejsca przylegające do ściany - jak się przyjrzysz to będziesz wiedział o co biega. W tych "naciąganych" rogach musisz dobrze przemyśleć miejsca kołkowania do ściany, aby listwa dobrze przylegała.

Jest kilka rodzajów listew pvc - mi najbardziej pasuje ten z wyciąganym od przodu wąskim elementem środkowym, najczęściej 5cm wys. Z tymi dzielonymi przód /tył jakoś trudniej mi się dogadać przy mocowaniu.

Edytowane przez przemo1

Gość Liotrek Pesiak

Sądzę, że mógłbym już sobie darować te dwa kabelki i kupić listwy elastyczne, jednak ich koszt znacznie przewyższa tych MDF/PVC :(

Widziałem, że chociaż do listew MDF są dedykowane te prostopadłościaniki w postaci narożników, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby te listwy obcinać pod odpowiednim kątem tak, jak to miało miejsce przy obecnych. Nie wiem jednak jak by to wyglądało, więc zapewne rzeczywiście wybiorę któreś z PVC...

Zdecydowanie lepiej (moim zdaniem oczywiście) dobrać pvc. Możesz docinać MDF, ale napisałeś o możliwym podmakaniu. W takim wypadku musiałbyś zabezpieczać (farba, silikon) wszystkie cięte i nie oklejone krawędzie. Jeśli bardziej Ci pasuje, to sprawdź dobrze ceny listwy elastycznej - jest kilka rodzajów (w odcinkach i w rolkach) nie powinny być bardzo drogie. Ale pvc to też dobre rozwiązanie, nie baw się tylko we wkręcanie zwykłych kołków, kup "szybki montaż" z kołkiem kołnierzowym - długość w zależności od ścian ścian (chyba, że masz działówki z K-G) .

Ja na szybko znalazłem 50/20, pytanie, czy te 2mm krawędzi na panelach robi różnicę. Przysiądź jak cię zmęczy malowanie i poszperaj, jeśli czujesz potrzebę posiadania takowej :).

https://allegro.pl/listwa-przypodlogowa-pcv-gumowa-50x20-5mb-premium-i6733982086.html?reco_id=2492b572-cfd8-11e8-8f72-000af7f60a31

Gość Liotrek Pesiak
Też to widziałem (ale dzięki za poszperanie!), jednak 40zł/5m to drogo, gdyż widywałem PVC 80zł/25m ;) tak więc zapewne zostanę przy plastikach. Zagłębię się w temat później, gdyż na razie jestem wkurzony (na siebie...), ponieważ nie wziąłem zapasowej puszki z farbą, która zapewne okaże się przydatna. Nie dosyć, że będzie trzeba po nią jechać, to jeszcze może się okazać, że trafię na inny odcień... Tyle "nauczek na przyszłość" funduje mi ten remont, że aż powinienem je zapisywać^^

Gość Liotrek Pesiak

https://allegro.pl/listwa-przypodlogowa-podlogowa-z-gumka-60mm-kolory-i7442310692.html?

Podany typ odpowiada mi ze względu na materiał i cenę, ale jestem otwarty na wszelkie inne, nawet droższe, propozycje, o ile będą warte uwagi.

Listwy z linku montuje się chyba bezpośrednio w ścianę- wolałbym takie wkładane w wiercone w ścianę klipsy/szyny, ale nie wiem, czy listwy nie odstawałyby wtedy od pionu.

Najgorzej, że mam u siebie mocno ostre i rozwarte narożniki, przez co nie można stosować elementów przeznaczonych do łączenia (tam tylko kąty proste). A tak bez wykończenia to pewnie będzie głupio wyglądało, plastik przy plastiku... Można by więc MDF, bo tam da się przyciąć pod kątem, ale to pewnie napuchnie od wody w końcu :(

Gość Liotrek Pesiak

No jak?

Przecież montuję listwę na klipsach, a gdy mi się znudzi kolor, to zdejmuję listwy z klipsów i zakładam nowe. Nie tak to działa? A przy wkręcanych (jak na aukcji, którą podałem) jak później to zrobię? Można wyjąć kołki w razie czego?

Te podane przeze mnie listwy się w ogóle nadają czy szajs?

I standardowo wątek 2- czy te PVC będzie przylegało czy nie, to uszczelnia się je jakoś od góry/dołu lub wpycha coś w dylatacje przy ścianach? Żeby ewentualnie rozlana ciecz nie dostała się pod panele :/

No właśnie teoria jest taka, jak piszesz. Ale w praktyce przy demontażu pazurki klipsa odrywają kawałeczki listwy i przy ponownym montażu klips już nie ma się w czym trzymać (oczywiście nie za każdym razem, ale wystarczy jeden klips na listwę i kłopot, poprawka to konieczność przesunięcia klipsa, a więc wiercenie nowego otworu).

Przy kołkowanych wykręcasz wkręt/wyciągasz kołek (w zależności od typu użytego kółka) demontujesz listwę i montujesz ponownie bez problemu.

Listwy pvc mają na krawędziach stycznych do ściany i podłogi coś a'la uszczelkę (elastyczne zakończenie). Jak dobrze przymocujesz (szczególnie krawędź przy podłodze, to jest w miarę szczelnie.

Te z linku jak dla mnie są ok (chodzi mi o konstrukcję/sposób montażu

) , mają wyciągany tylko środkowy pasek.

Ps

Nie napisałem :

Montaż listew "bez klipsowych" jest też zdecydowanie szybszy - wiercisz od razu przez listwę, łatwiej też skorygować ew. nierówności poszerzając delikatnie otwór. Przy klipsach to już więcej zabawy.

Edytowane przez przemo1

Gość Liotrek Pesiak

Oki!

Wiem, że to dużo, ale czy mógłbym Cię prosić, abyś w wolnym czasie chociaż chwilę poprzeglądał Internet w celu znalezienia konkurencji dla pokazanych przeze mnie listew? Dla mnie są OK, ale może wyhaczysz coś lepszego materiałowo, lub pod jakimś innym względem- na pewno znasz się na tym lepiej ode mnie :/

A jeśli uważasz, że śmiało mogę kupić to, co podesłałem parę postów temu, to zamawiam^^

Listwy pvc mają na krawędziach stycznych do ściany i podłogi coś a'la uszczelkę (elastyczne zakończenie). Jak dobrze przymocujesz (szczególnie krawędź przy podłodze, to jest w miarę szczelnie.

Przy pływającej podłodze uzyskanie szczelności jest mało możliwe. W trakcie użytkowania taka podłoga z czasem osiada, w niektórych miejscach pojawiają się szczeliny. Generalnie raczej w niczym mi to nie przeszkadza. Gorzej, że jest dość miękka, wystarczy lekko dosunąć za bardzo jakiś mebel (przy szalejących dzieciach kanapa nieraz wjechała nóżkami w listwę) i listwa już jest powyginana ze szparami przy ścianie. Dlatego ja planuję u siebie w przyszłym domu robić listwy zlicowane ze ścianą z jakiegoś twardszego materiału.

Gość Liotrek Pesiak

Na chwilę obecną nie przewiduję tornada przychodzącego przez mieszkanie, więc PVC powinno wystarczyć. Zgodnie z "umową" czekam do wieczora z propozycjami odnośnie alternatywy do mojego typu zakupu ;)

maaszak- zechciałbyś mi podać więcej szczegółów co do listew, jakie planujesz kupić? Może przyda mi się na przyszłość, więc z chęcią sprawdzę wygląd, cenę, materiał, sposób montażu i elastyczność co do narożników (ostre/ rozwarte, zamiast prostych) tych listew, które Ty planujesz nabyć (te "zlicowane") :)