Gość Liotrek Pesiak 16.10.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (wybaczcie, ale nie mogę się przepiąć na wersję na komputer, więc i z edycją cienko)Przy okazji... Jeżeli ktoś znalazłby sposób na estetyczne łączenie listew PVC w narożnikach o mocno ostrych/rozwartych kątach, to wiele dam za to, by się ze mną tą wiedzą podzielił (klasyczne łączniki raczej nie będą działały)^^ Bo inaczej to sądzę, że brzydko będzie wyglądało połączenie tych listew tak, jak w przypadku np. drewnianych, czyli za pomocą przycięcia ich pod odpowiednim kątem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.10.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Te z aukcji są ok, łatwy montaż, wyciągany cienki środek a nie dzielone na pół (te jakoś słabo ze mną współpracują).Nie lubię monopolistów, ale ostatnio montowałem tego typu, i też polecam :https://allegro.pl/arbiton-indo-listwa-aluminium-czarny-polysk-hit-i7198851100.html Ugięcie paneli jest zależne od rodzaju/grubości podkładu i nierówności posadzki. Częściowo ogranicza je wstępne dociśnięcie paneli listwą przy montażu - ale z wyczuciem, żeby nie zrobić "fal Dunaju".Jeszce jedna sugestia: jeśli masz blisko jakiś market budowlany, to sprawdź ich ofertę listew. Będziesz mógł w razie potrzeby łatwiej dokupić łączniki przy ew uszkodzeniu. Na aukcji będzie dłużej /drożej.Oczywiście nie czuję się monopolistą wiedzy w tym temacie - po prostu po przetrenowaniu kilku rodzajów te w/w najlepiej wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 16.10.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Dzięki wielkie za trzymanie ręki na pulsie, jednak niestety pojawiły się nowe "ale". Część listew biegnie "pod" skrzynką od licznika (metalowa), a część "pod" drzwiami balkonowymi (plastik)- czy dobrze rozumiem, że w tym momencie odpadły wszelkie rodzaje listew oprócz tych "na klej"?Jeśli tak, to czy macie coś do polecenia?Jeżeli nie, to dlaczego? Jak wyjść z tej opresji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.10.2018 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Zależy, jak z wysokością (od podłogi do otworu drzwi /skrzynki). Jeśli wybrana listwa się zmieści, to wystarczy w zakresie drzwi /szafki zmienić rodzaj montażu na wkręty /blachowkręty. Jeśli jest niżej, to masz do wyboru: niższa listwa w obszarze drzwi, na całej ścianie albo w całym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 17.10.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Czyli wciąż mogę używać listew, na które się "zdecydowaliśmy", tj. PVC, o ile w dwóch miejscach zmienię sposób montażu? Wygodnie^^W takim wypadku pozostaje spytać czy nasuwa Ci się jakiś pomysł w związku z tymi moimi ostro-rozwartymi narożnikami? PVC mają łączniki wyłącznie dla kątów prostych i półpełnych. Da się w jakikolwiek estetyczny sposób połączyć listwy PVC przy kącie np. 60* lub 140*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 17.10.2018 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Oprócz mojego powyższego pytania (ważnego!^^)- zauważyłem, że poleciłeś listwy, które są chyba montowane na szynie, dobrze widzę? Może to lepszy sposób, niż kołki rozporowe w listwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.10.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Oprócz mojego powyższego pytania (ważnego!^^)- zauważyłem, że poleciłeś listwy, które są chyba montowane na szynie, dobrze widzę? Może to lepszy sposób, niż kołki rozporowe w listwach? Oba są równie dobre (kołki i tak potrzebne) Ten drugi wariant (na szynie) jest trochę dłuższy w montażu (niewiele - kwestia równego montażu szyny, przy tych pierwszych od razu widzisz czy równo) ale wygodniejszy przy ponownym malowaniu - nie trzeba oklejać, wystarczy zdemontować bez odkręcania . Edytowane 17 Października 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.10.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Czyli wciąż mogę używać listew, na które się "zdecydowaliśmy", tj. PVC, o ile w dwóch miejscach zmienię sposób montażu? Wygodnie^^ W takim wypadku pozostaje spytać czy nasuwa Ci się jakiś pomysł w związku z tymi moimi ostro-rozwartymi narożnikami? PVC mają łączniki wyłącznie dla kątów prostych i półpełnych. Da się w jakikolwiek estetyczny sposób połączyć listwy PVC przy kącie np. 60* lub 140*? Ciężko coś doradzić nie widząc. Często udaje się dopasować linię listwy do ściany mimo krzywizn doginając/dociskając kołkami w odpowiednich miejscach, czasem można delikatnie dociąć łączniki (ich powierzchnia styku ze ścianą nie jest duża. W innych przypadkach można trochę podszpachlować gładzią /akrylem. To zawsze indywidualne przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 22.10.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Czy wybierając listwy MDF/drewniane montowane za pomocą kleju lub szyn/klipsów powinienem zaopatrzyć się w jakiś preparat uszczelniający, który nakłada się na styk listwy&ściany lub listwy&podłogi czy są to niepotrzebne środki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.10.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Wszystko zależy od tego, jakie nierówności wyjdą (głównie przy ścianie, tych przy podłodze to mniej). Część zniwelujesz odpowiednim montażem (miejsca docisku), ale też ostrożnie żeby nie wyszedł Ci wąż boa:). Przed malowaniem to możesz akrylować, po to już trudniejsza operacja, czasem "artystyczna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts