Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wprowadzenie kabla do budynku - brak przelotki

tm1213

Recommended Posts

Hej,

mam obecnie roboczą erbetkę na zewnątrz budynku i zbliża się czas, kiedy będę mógł finalny kabel wprowadzić do środka. Teraz się zorientowałem, że murarze nie przygotowali przelotki przez fundament tak, jak to się robi dla wody i kanalizacji.

Jak teraz mam niby ten przewód wpuścić? Widzę dwie opcje:

1) łatwiejsza, ale mniej mi się podoba (propozycja KB) - przewiercić się przez nośną na poziomie chudziaka

2) trudniejsza, a może nawet niemożliwa - odkopać fundament i zrobić tunel przez styropian i bloczki, zrobić tunel przez chudziak i modlić się, żeby się udało spotkać z obu stron

Która bardziej właściwa, a może jest jakaś inna właściwsza?

Czekaj, a nie można się przewiercić, albo wręcz przekuć przez ścianę tuż ponad chudziakiem? Od zewnątrz się to ukryje w ociepleniu, od wewnątrz zrobi bruzdę w ścianie i zniknie pod tynkiem. Tak naprawdę nie wiem, gdzie problem. U mnie po prostu elektryk zrobił młotem dziurę w pustaku i przeciągnął kabel w arocie.

Jak nie masz przepustu to już go nie rób w ten sposób tylko jak wyżej propozycja padła po ścianie zewnętrznej nadziemia w arocie i przewierć w ścianie na wysokości poniżej rozdzielnicy tak żeby kabla nie giąć w ósemkę i masz gotowe. Kabel będzie pod ociepleniem zewnętrznym i nic mu nie będzie, widać też go nie będzie. A którędy wypuściłeś kable zasilające do zewnętrznego użytku tzn oświetlenie ogrodu, zasilanie bramy, furtki, pomieszczenia gospodarczego itp ??

To lepiej wkop go pod ziemią i poprowadź do rozdzielnicy, zawsze w razie czego kopiesz na zewnątrz budynku a nie w środku. Możesz też zastosować arota w miejscach trudnych np pod kostką, pod wjazdem albo pod altaną, wtedy w razie czego kabel przeciągniesz. Byle nie po całości w arocie bo nalezie Ci tam wody i będzie stała a woda nie do końca dobrze wpływa na izolację, już lepiej mieć go w wilgotnej ziemi.