Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie prawie płaskiego dachu wełną - pytanie

lyll

Recommended Posts

Witam, zabieram się za ocieplanie dachu - krokwie nachylone około 7 stopni chcę zostawić to nachylenie na suficie żeby ładnie drewniane słupy i miecze było widać. Pierwsza warstwa wełny 15cm między krokwie, które mają 20cm, jest zrobiony otwór wentylacyjny plus ta szczelina 5cm od deskowania. Do krokwi gwoździki i wełna podwiązana sznurkiem. Teraz pytanie do do drugiej warstwy.

Wobec tego, że sufit mam prawie płaski i obawiam się, że druga warstwa wełny (też 15cm), gdybym zamontował profile na wieszakach, dał paski wełny w profile i uzupełnił je pomiędzy profilami odpowiednio dociętymi kawałkami jak na filmie:

https://youtu.be/0OBdfQngh_M?t=299

Ludzie komentujący pod filmem skarżą się, że ta wełna wcale taka sztywna nie jest a u mnie nawet przy prawie płaskim suficie będzie prawdopodobnie wypadać pionowo w dół bo nie ma sznurowania.

Wobec czego, do krokwi chciałem dać wieszaki do poddaszy wysunięte na 15cm i wczepiane profile sufitowe i zakładać wełnę jako cały kawałek. Coś jak na filmikach:

https://youtu.be/43ix3aM8Wvs?t=611

ale...

tutaj z kolei w komentarzach wyczytałem, że wełna, którą posiadam czyli Rockwool jest bardzo trudna do przebicia tymi wieszakami. Tutaj chociaż profile by trzymały cały długi pas wełny ale i tak nie wiem czy to byłoby prawidłowo. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze przy takim prawie płaskim dachu/suficie?

Edytowane przez lyll