Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie zewnętrze a okna

tomeksunshine

Recommended Posts

Witam,

Remontuję własnymi siłami dom z lat 70, co roku systematycznie staram się wymienić 1-2 okna drewniane na plastikowe. W dość bliskiej przyszłości mam zamiar ocieplić dom styropianem z zewnątrz (nie wiem jeszcze jaka grubość będzie optymalna - ściany zewnętrzne z czerwonej cegły grubości 40 cm). Na chwilę obecną wszystkie okna - te stare drewniane jak i plastikowe które wstawiłem - są w odległości 15 cm od ściany zewnętrze budynku - tzn glif okienny zewnętrzny jest głęboki na 15 cm. Tam mam wszędzie poustawiane węgarki.

Zbliżając się do sedna - jak teraz dojdzie mi do tego ocieplenie chociaż 100mm styropian do tego kleje i tynk to będzie ze +130mm do tego co jest czyli moje wnęki okienne będą miały 28 cm z zewnątrz. Czy to nie za dużo ? Boję się że będzie to po prostu źle wyglądało i ograniczało przepływ światła. Pal licho duże okna ale takie 50x60 czy 100x100 będą przytłoczone przez tak wielki glif.

Z drugiej strony gdybym miał wysuwać okna do samej fasady budynku jak to się robi przy montażu w warstwie ocieplenia to:

-raz że część mojej roboty którą wykonałem idzie na marne bo musiałbym wykuć okna które niedawno wstawiałem

-dwa glif wewnętrzny miałby 40 cm i znowu źle by to wyglądało od wewnątrz.

Jak wybrnąć z tej sytuacji oraz jaki styropian (grubość) dobrać do takich ścian ?