Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMIN w domku a domek drewniany

barolo

Recommended Posts

czołem pracy!

buduję domek drewniany, taki trochę letniskowy a trochę całoroczny,

nie jest duży - 70m2 więc zasadniczo chcę go grzać grzejnikami elektrycznymi devi no i kozą jotula

i tu pojawia się pytanie na które gdy dochodzę do odpowiedzi to okazuje się fałszywa:

czy KOMIN przy kozie mogę tak zbudować że po wyjściu z pieca stalowa rura czarny bertrams poleci pionowo w górę przez strop na drugą kondygnację, tam zakręci RAZ (kolano 90 grad), wyjdzie przez ścianę , zakręci DWA (trójnik z wyczystką) i pionowo nad dach. Oczywiście to co na zewnątrz w rurze ocieplanej dwuściennej.

czy jednak KOMIN to ma być komin który ma zostać wymurowany na zewnątrz, przy ścianie, z cegły i strzałem przez ścianę podłączony do kozy?

Czytałem wiele topików o podobnym zabarwieniu, ale żaden nie dotykał kwestii czy to pierwsze rozwiązanie będzie powodowało jakieś a jak tak czy będą duże kłopoty użytkowania związane z przechłodzeniem gazów? bo to mi najbardziej dzwoni jako zło...

z tym że czy gazy przechłodzą się bardziej w kominie który cały jest poza obrysem budynku i jest z cegły, czy w takim co jest wewnątrz budynku i jest z czarnej rury? bo wg mnie wewnątrz mniej - w końcu będę chciał tam mieć te 22 stopnie jako otoczenie rury podczas gdy otoczenie komina z cegły to będzie -22 stopnie...

dziękówa za wszelki twórczy koment

Edytowane przez barolo

Większość zdjęć ładnych rozwiązań dYzajnerskich z kozami właśnie takie rozwiązania przedstawia. Czyli chyba można?!! Jest to jednak obwarowane sporymi umiejętnościami w konstruowaniu takiego systemu ewakuacji dymu z budynku....szczególnie drewnianego. Oprócz niezwykle istotnych problemów pożarowych, ważne są problemy ze skroplinami. Nigdzie nie mogą wyciekać na zewnątrz rur (kielichy do góry, króciec kozy na zewnątrz - rura do środka)....Itp itd...

Jest to jednak obwarowane sporymi umiejętnościami w konstruowaniu takiego systemu ewakuacji dymu z budynku....szczególnie drewnianego.

ok, cenna uwaga bo kielichy standardowo układają się do "dołu" bo tak skonstruowano wszystkie kozy na świecie,

w takim razie jakbyś mógł przybliżyć ten temat - jak te rury wsadzić "od dupy strony"? są jakieś przejściówki kielich-kielich? a z króćcem kozy co się wtedy robi?

ok, okazuje się że jest takie cudo jak złączka żeńska

3238-mini-3.jpg

tylko jest sprawa - czy jak koza ma wyjście spalin 'od dupy strony' a nie od góry - czy to dyskfalifikuje tą kozę jako rozwiązanie? bo standardowo jotul f3 ma wyjście tylne, choć być może konstrukcja pozwala na drobny wechsel...

Edytowane przez barolo

to jak Panowie,

nie będzie nikogo kto wie coś o kominach i zechce podpowiedzieć którą opcję komina wybrać, czy zewnętrzny murowany czy wewnętrzny rurowy? jak ktoś z Warszawy to mogę zaprosić na piwo żeby rozwiązał się język :)

CZa było wcześniej....Cały tydzień kwitłem w Warszawce, nudząc sie wieczorami...;) https://forum.muratordom.pl/showthread.php?201957-TARGI-KOMINKOWE-2012-za-6-dni!&p=7716205&viewfull=1#post7716205

Jak rura ma być widoczna, łatwiej to wykonać z króćcem od góry. Złączka męsko babska nie zawsze działa, bo skropliny muszą zawsze do środka. Tylne dość kłopotliwe, no i co ze skroplinami?

Tu do rury dospawałem zwężkę, która wlazła do króćca... http://blog.kominki-batura.pl/montaz-odnowionej-kozy-z-koniem/

A tu dałem na wierzch, bo skropliny zostają w wyczystce kominowej... http://blog.kominki-batura.pl/montaz-komina-i-piecyka-w-domu-z-drewna/

To były takie targi?? szkoda że o nich nie wiedziałem :(

przejrzałem linki - kurczę piękna robota, pro...jak się na to spojrzy to pojawia się dodatkowych kilka kwestii których się nie brało pod uwagę :/

kiedy następnym razem będziesz w Warszawie? zaproszenie będzie w kategorii open :D tylko proszę o maila na priv

a wydawało by się że to takie proste - rurka w rurkę i wsio

• 1 month później...

Piotrze - tak więc mam już wstępny plan

jak na poniższym rysunku

komin.JPG

z tym że rozkminkę mam z:

1. wyjście z pieca - czy zmiana wyjścia z męskiego na żeński ma być zrobiona przez tokarza? czy to się po prostu kupuje jako część wraz z rurami?

2. przejście przez drewniany strop - czy tu mam po prostu zmienić rurę z czarnej stalowej na dwuścienną izolowaną pomalowaną na czarno? czy tak można sobie zmieniać bezkarnie z czarnej stali na kwasówkę dwuścienną a po przejściu stropu wrócić na czarną stal? no i co zrobić by rury były kompatybilne?

3. w punkcie nr 2 daję normalne kolano 90 stopni z wyczystą?

4. rozumiem że przez ścianę zewnętrzą znowu przechodzę rurą dwuścienną izolowaną kwasówką i dalej poza budynkiem już tym systemem robię? tylko jak na końcu, bo ciągle prowadzę rury "dupą do góry" czy to w niczym nie przeszkadza? np w zamontowaniu strażaka na końcu?

5. pytanie i już finito :) za piecem chcę dać na ścianie czarną blachę na wielkość pieca+po 20 cm. Czy jest jakiś system montażu tej blachy do ściany co nie przeniesie ciepła? przecież jak wkręcę w drewno wkręty to całość pójdzie z dymem...

dziękówa i piwerko!

1. Kupić, zrobić, znaleźć...Raczej to drugie.

2. Nie zmieniał bym rodzaju rur, ale dołożenie drugiego płaszcza z wełną między nimi to za mało. Zobacz na blogu jak przechodzi się przez przegrodę drewnianą. To bez znaczenia czy jest ona w pionie czy w poziomie.

3.Ten poziomy odcinek ma być jak najkrótszy. Ile ma być u Ciebie?

4.Rury wewnętrzna daje się kielichami do góry, zewnętrzne odwrotnie. Żeby woda nie lała się do systemu...

5.Jak dasz blachę 20 cm od ściany, a piec drugie 20 i między tym swobodnie będzie hulać powietrze, śruby nic nie przeniosą...

Oglądałeś podlinkowany teks i foty? Bo mam wątpliwości....