Slawko123 13.10.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Witam. Mam dylemat w wyborze zaworu 3D do ochrony powrotu kotła. Nie chodzi mi o konkretny typ, tylko o rozwiązanie. opcja 1 - zawór termostatyczny 3D, opcja 2 - zawór 3D z siłownikiem sterowany sterownikiem kotła sterownik PLUM ecomax860P - mam jedno wolne wyjście do sterowania pompą i zaworem mieszającym 3D które rozwiązanie będzie lepsze? poglądowy schemat podłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.10.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 termostatyczny - dużo szybciej reaguje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Jak to ma działać?Żeliwiaki masz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.10.2018 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 ma działać tak, że albo termostatyczny utrzymuje stała temp powrotu kotła, albo sterownik kotła steruje siłownikiem mieszacza i utrzymuje stałą temperaturę powrotu kotła A co sądzicie o wszelkiej maści Laddomatach? termostatyczny - dużo szybciej reaguje hmmm, myślałem, że jest odwrotnie, albo porównywalnie Producent mojego kotła oferuje albo grupę pompową Afriso RTA 55 z pompą Wilo lub sam zawór 3D z siłownikiem(pompę trzeba dokupić, ale to wiadomo). Piec na pellet z buforem ca 500l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Wszystko dobre jak działa poprawnie.Weź to, co Cię przekonuje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.10.2018 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 ha, jakbym był przekonany do jednego z tych rozwiązań, nie zadałbym pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Ja mam Cię przekonać?Po co?Napiszę co ja bym zrobił i czemu... Dałbym termostatyczny ESBE czy AFRISO, regulowany.Nim ustawiłbym temperaturę powrotu kotła.Proste, skuteczne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.10.2018 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Nie lepiej używać zbiornika CWU jako ochrony powrotu?? Jak chodzi CO to chodzi i CWU obieg CWU i jest krótszy i cieplejszy on chroni powrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.10.2018 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Jak się ma osobny zbiornik cwu to można kombinować, ale ja będę miał zbiornik w zbiorniku więc taka opcja jest niemożliwa do zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.10.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 ma działać tak, że albo termostatyczny utrzymuje stała temp powrotu kotła, albo sterownik kotła steruje siłownikiem mieszacza i utrzymuje stałą temperaturę powrotu kotła A co sądzicie o wszelkiej maści Laddomatach? hmmm, myślałem, że jest odwrotnie, albo porównywalnie Producent mojego kotła oferuje albo grupę pompową Afriso RTA 55 z pompą Wilo lub sam zawór 3D z siłownikiem(pompę trzeba dokupić, ale to wiadomo). Piec na pellet z buforem ca 500l Ja stosuje zawory Esbe VTC 400 55 st ( wymagania producenta kotła) i to naprawdę bardzo precyzyjnie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.10.2018 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 wrócę jednak z pytaniem o zawór 3D z siłownikiem. sterownik kotła ma możliwość sterowania takim zaworem. dlaczego nie taki? tylko termostatyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 16.10.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Witam. Ja mam złe doświadczenia z termostatycznym jak i z siłownikiem.Termostatyczny zastosowałem do podmieszania wody z zasobnika aby nie miała za wysokiej temperatury, działał dobrze lecz po jakimś czasie musiałem go przykręcać bo temperatura wody zwiększała się. Po około dwuch latach ustawiony na minimum ( 30 st. C ) a temperatura taka jak w zasobniku. Z siłownikiem założyłem u kolegi , sterownik miał problem go wysterować. Po osiągnięciu temperatury zadanej nie mógł się wystabilizować, zbyt duża bezwładność , puszczał zimną lub gorącą wodę na powrót. Kocioł dużej pojemności ( moc ok. 50KW ) więc zanim woda z powrotu schłodziła kocioł na zasilaniu było już ze 100 st. C.U siebie zastosowałem tanią prostą opcję. Kupiłem dwa termostaty cyfrowe i programowany wyłącznik czasowy (wszystko za około 45 zł.) , jeden termostat otwiera zawór a drugi zamyka go. Czasowym ustawiam długość czasu pracy siłownika i długość przerwy. Działa bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.10.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Kiedyś bawiłem się zaworem 3D ale po latach zbierania doświadczenia z kociołkiem dałem sobie z nim spokój - uprościłem instalację i tak: Kocioł ustawiony na pracę ciągłą z zadaną 50 st.C (odstawia się jedynie jak na zewnątrz jest faktycznie ciepło) wodę CO z kotła pompuje na grzejniki pompa CO Grundfos Alpha 2 ustawiona w tryb pracy ciągłej na I biegu a na grzejnikach temperatury pilnują gazowe termostaty Danfossy RA 2994 i jest ok i spokój. Pompa CO w pracy ciągłej bierze 2 do 3W. Woda CO krąży ciągle w instalacji i nie ma żadnego kłopotu z temperaturą powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.10.2018 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 u mnie bedzie taki schemat, wiec Wasze porady nie pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts