mlody90x 14.10.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Witam, jestem nowy na forum i chciałby zaczrpnąć waszej rady, jestem w trakcie budowy domu (zaraz będę robić więźbę dachową) i chciałbym na zimę ocieplić fundament, pytanie czy trzeba to robić na zimę? dom parterowy bez podpiwniczenia z poddaszem uzytkowym, w planach mam ocieplenie sciany z bloczków fundamentowych, chcę to zrobić w nastepujący sposób: 1. dysperbit (2 warstwy) 2. styropian EPS 100 grubość 10 cm 3. siatka + Termofix2 zaprawa klejowa do styropianu i siatki 4. folia kubełkowa + listwa i mam pytanie ,bloczki są na wysokosci około 55 cm (4szt do góry od ławy) w budynku jest przewidziany cokół, na jaką wysokość mam wyjść folią kubełkową ? 25 cm wystarczy ? jest wogle sens dawać taką folię ? ponizej zdjecie jak to wygląda mniej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 14.10.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Nie trzeba ocieplac na zimę nic się nie stanie. Jeśli chodzi o o folie kubełkowa to w przypadku miękkiego eps'a warto dać. Folia ma tak naprawdę za zadanie zabezpieczyc izolacje termiczna przed uszkodzeniami, niektórzy twierdzą że przed gryzoniami, itp, ale na pewno nie ma nic wspólnego z izolacją pionowa. Folia kubelkowa o ile już będzie powinna sięgać do poziomu planowanego gruntu. Niestety na tą chwilę dokładnie nie wiesz jak Ci wyjdą poziomy dlatego najbezpieczniej jest wyjść z nią do ostatniego bloczka fundentamentowego i złapać w kilku miejscach do eps'a. Liswy montażowe najlepiej montować na etapie elewacji, kiedy już dokładnie będziesz musiał sobie wyliczyc dokąd planujesz ziemię i tym samym będziesz wiedział od którego miejsca startować z cokołem. Zapewne będziesz chciał zrobić trochę wcięty i do poziomu przyszłej posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 14.10.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Ława wysoka na 120 ? Raczej podejrzewam że startujesz z nią na głębokości 120cm, ale wtedy te 5 bloczków to mało. Jak to w końcu jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.10.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Daruj sobie ten Dysperbit, będzie Ci źle przyklejać styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 14.10.2018 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Ława wysoka na 120 ? Raczej podejrzewam że startujesz z nią na głębokości 120cm, ale wtedy te 5 bloczków to mało. Jak to w końcu jest ? wykopałem jamę na fundament na głębokość 120 cm, zalałem betonem B20 i na to poszła izolacja pozioma + 4 bloczki potem znowu izolacja pozioma i solbet Edytowane 14 Października 2018 przez mlody90x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 15.10.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 wykopałem jamę na fundament na głębokość 120 cm, zalałem betonem B20 i na to poszła izolacja pozioma Tak miałeś w projekcie? Co najmniej ciekawe rozwiązanie. Na bloczki tak jak piszesz dysperbit dwa razy. Do tego przyklej na piankę styropian fundamentowy. Na to siatka klej, uni grunt i obsypać przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts