Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięty ściana szczytowa

Recommended Posts

Witam, jestem nowy na forum i na wstępie chciałbym się przywitać Mam problem z pękniętą ścianę szczytową pęknięcie pojawiło się na wysokości pierwszego bloczka i rozpoczyna się około 30 cm od ściany kolankowej idąc w kierunku środka budynku przez 2 m. Wiem że oprócz tynku pękł też bloczek h plus h Ponieważ pęknięcie przechodzi przez dziurę do puszki od gniazdka i widzę że pęknięcie wnika w ścianę około 5 cm. W zasadzie jest to jedyne pęknięcie w calutkim domu Jeśli chodzi o ściany szczytowe kolankowe czy o parter i zastanawiam się czy powinienem to czymś spiąć Czy można to tak zostawić.

Z góry dziękuję z pomoc i pozdrawiam.

Nie bardzo mam możliwość zeskanowania projektu ale na 1000 proc. wszystko jest jak w projekcie, nadmienię że pod tym pomieszczeniem jest salon z kuchnia ok 40m2 tak jak w projekcie.

W całym domu jest tylko to jedno pęknięcie, na parterze nie ma nawet rysy, włącznie z sufitem w salonie (nawet tynkarze sie dziwili ze nigdzie nie pękło nie siadło.

Czy powinienem coż z tym robić ?

Nie bardzo mam możliwość zeskanowania projektu ale na 1000 proc. wszystko jest jak w projekcie, nadmienię że pod tym pomieszczeniem jest salon z kuchnia ok 40m2 tak jak w projekcie.

W całym domu jest tylko to jedno pęknięcie, na parterze nie ma nawet rysy, włącznie z sufitem w salonie (nawet tynkarze sie dziwili ze nigdzie nie pękło nie siadło.

Czy powinienem coż z tym robić ?

Nikt całego projektu tutaj nie potrzebuje, miałem na myśli fragment w którym są: ścianka kolankowa i jej wieniec. Ten twój wieniec to powinien łączyć się z drugą stroną np. poprzez wieniec szczytowy lub przez słupy nadproże nad oknem i do drugiego. W ten sposób powstała by klatka spinająca całość.

Co dalej, delikatnie odkuć nie uszkadzając kabli na to masa szpachlowa z włóknem i tyle.

Jeśli chodzi o wieniec to jest wykonany tak jak w projekcie.

Rzeczywiście pękł pustak ok 5cm w głąb w miejscu wywierconej puszki, niemniej jednak był kierbud obejrzał wszystko dookoła na zewnątrz, wewnątrz i powiedział że to nic wielkiego i wszystko jest ok a bloczek nawet jak pękł to w tylko w pobliżu puszki.

Jeśli chodzi o połączenie dachu ze ścianą szczytową jest zrobione tak jak w projekcie, są wylane "siodełka" z betonu pod kalenicę i płatwie.

Dziękuje wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Ale autor napisał że pęknięty jest bloczek kilka cm. w głąb,czyli raczej nie tynk...Ciekawe jak jest połączona ściana szczytowa z dachem i czy na pewno wszystko jest zrobione zgodnie z planem...

tynk, tynk. mam podobnie tylko u mnie na parterze w kotłowni, garażu i pom. gospodarczym. wszedzie tam gdzie mam tynki CW popekał tynk, a ze dobrze trzymał sie bloczka BK, to bloczki też popekały, w niektórych miejscach na wylot. problem powstał po dobrym wyschnieciu tynków. Tynki kładzione na obrzutkę, ale na super suche bloczki BK. Penie jakby porzadnie zlał szlauchem ściany, to nie byłoby problemu