giman 14.10.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Obecnie buduję dom.Nie planuję w tej chwili PV, ale może w przyszłości będzie taniej, sensowniej, dofinansowanie, itd.Chciałbym w miarę możliwości przygotować dom na tę ewentualność.Ale na zasadzie - tylko to co w przyszłości pozwoli mi uniknąć kłucia, niszczenia, itd.Jakiś kabel na dach? miejsce w RG? inne miejsce?Dzięki za porady. Edytowane 14 Października 2018 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.10.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Czyż nikt nie zastanawiał się nad podobnym krokiem?Albo ci co maja panele podpowiedzą jak by się przygotować.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 16.10.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Nie, tu nikt nie buduje tak. Robia na przypał a potem sraczka i setki tematów na forum co robić Panie, co robić bo się zesrało. A trzeba było myśleć zawczasu ale to nie jest popularne w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.10.2018 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Cóż, zdam się na mojego elektryka.Chociaż chciałem się przygotować do rozmowy z elektrykiem na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 19.10.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Cześć ja miałem podobny dylemat na etapie budowy. W chwili obecnej nic nie przygotujesz bo wszystko jest zbyt dużą niewiadomą. Jedyne co możesz zrobić to puścić aroty lub inne przepusty w okolicy przejścia dach a murłata lub ściana szczytowa żeby póżniej tylko wpuścić przewody a nie izolację rozwalać.Same kable np solarne to chyba nie ma sensu ich kłaść bo nie wiadomo gdzie powiesisz inwerter i gdzie założysz pv-chodzi o to żeby później nie sztukować.Jedyne na tym etapie to dużo przepustów na kable idące do rozdzielni zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.10.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 niech wypuści 4 sztuki 1x4mm2 solarnego (pod ewentualne 2 stringi) na poddasze z zapasem, drugi koniec zostawi w miejscu powieszenia inwertera. Na górze sobie połączy to nic nie szkodzi. Przepust też można oczywiście zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts